Buffetti ja Tepperi viimased investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Buffetti ja Tepperi viimased investeerimisotsused

Raido Tõnisson

04.03.2020 11:56

Shutterstock

Veebruari keskel avaldasid USA investeerimisfirmad ja riskifondid aruanded tehingutest, mida tehti 2019. aasta IV kvartalis. Käesolevas artiklis vaatame üle, mida ostsid-müüsid Appaloosa juht David Tepper ja ilmselt kõigile tuttav Berkshire Hathaway juht Warren Buffett.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Frobesi poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 13,0 miljardit dollarit.

Viimase kvartali jooksul kasvas Tepperi portfelli väärtus 3,41 miljardilt dollarilt 3,98 miljardi dollarini. Tehingute arvu poolest oli Appaloosal aktiivne kvartal. Kolm suurimat täielikult müüdud positsiooni olid Altaba, Mr. Cooper Group ja Boeing Company ning lisaks veel üks väiksem, mille osakaal portfellis oli alla 1%. Asemele osteti kaks uut positsiooni, tarkvaraarendusega tegelev Broadcom ja satelliitsideteenuseid pakkuv Intelsat S.A. Ostude-müükide tulemusena vähenes positsioonide arv 24-lt 22-ni.

Kolm suurima osakaaluga täiendavat ostu, mida Appaloosa neljandas kvartalis tegi, hõlmas ühte energiaettevõtet, Energy Transfer Equity’t (positsiooni suurus +91% võrreldes eelmise kvartaliga), ning kahte tehnoloogiaettevõtet, Alibaba Group’i (+84%) ja Micron Technology’t (+35%). Viimast on Tepper pidanud ka enda lemmikaktsiaks selle atraktiivse valuatsiooni ja madala P/E suhtarvu, aga ka põnevate tehnoloogiatrendide, nagu 5G arendamise tõttu. Positsioone vähendati neljandas kvartalis samuti aktiivselt, osakaalult kolmeks suurimaks osutusid ühe ettevõtte kahe erineva klassi aktsiad Clearway Energy (-25%) ja Clearway Energy Class A (-25%), ning Caesars Entertainment (-10%).

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuhti Warren Buffettit peetakse maailma edukaimaks investoriks. „Omaha oraakli“ hüüdnime kandev Buffett on ka olnud sage külaline jutusaadetes ning praegu võib teda näha iga-aastasel Berkshire Hathaway aktsionäride üldkoosolekul. Buffett, kes ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt, on tänaseks rikkuselt kolmas inimene maailmas ning väärt 82,5 miljardit dollarit (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda).

Kõige märkimisväärsem oli neljandas kvartalis Berkshire Hathaway puhul Apple'i aktsiate müük 1% jagu, mille väärtus ulatus umbes 800 miljoni dollarini. Ehkki summa tundub olevat suur, on see väga väike osa Berkshire Hathaway investeeringutest ja koguportfellist, mis tähendab, et muutus oli tõenäoliselt tasakaalustava eesmärgiga. Suurima osakaaluga osalusest portfellis müüdi lisaks rahvusvahelist energiaettevõtet Philips 66 (-95% võrreldes III kvartaliga), kindlustusettevõtet Travelers Companies (-94%) ning investeerimispanka Goldman Sachs (-34%). Täielikult ei müünud Berkshire Hathaway neljandas kvartalis ühtegi positsiooni.

Kasutades Buffetti investeerimisjuhiseid, mille eesmärk oli "arvutada, kas osa atraktiivsest ettevõttest on väärt rohkem kui selle turuhind", tegi ettevõte kvartali jooksul ka mõned uued ostud. Seda põhimõtet rakendades leidsid Buffetti portfellis enda koha jaekaubandusettevõte Kroger, biotehnoloogiaga tegelev Biogen ning USA 500 suurimat ettevõtet esindav indeksfond Vanguard S&P 500 ETF. Investeering biotehnoloogia valdkonda on Berkshire Hathaway jaoks täiesti uus reaalsus, kuid fond usub, et Biogeni aastakümne jagu kestnud tugev turgu ületav tootlus võib arvestades ettevõtte edasisi arenguplaane veel pikalt jätkuda. Olemasolevaid positsioone täiendati kahe energia- ja ühe jaekaubandusettevõttega: naftatootja Occidental Petroleum (+153% võrreldes 2019. aasta III kvartaliga); kodusisustusettevõte RH Common Stock (+41%); toornafta uurimisega, arendamise ja tootmisega tegelev Suncor Energy (+39%).

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikas: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon