Veebruari menukaimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Veebruari menukaimad aktsiad

Raido Tõnisson

06.03.2020 08:55

iStockphoto

Veebruaris, kui koroonahirm jõudis ka aktsiaturgudele, eelistasid LHV kliendid enim tehinguid teha kodumaiste aktsiatega, kuid esikoht kuulub jätkuvalt ka mitmel eelneval kuul võidutsenud Teslale, millele juba järgnevad meile lähedamal asuvad ettevõtted nagu Siauliu Bankas ja LHV Group.

LHV klientide enimkaubeldud aktsiad veebruaris. Allikas: LHV

Tesla

Juba mitmendat kuud viimase aasta jooksul on LHV klientide seas populaarseim aktsia elektriautode tootja Tesla (TSLA). Tesla aktsia langes veebruari viimasel börsipäeval kuu madalaimale tasemele koroonaviiruse hirmu tõttu, katkestades aktsiahinna rekordilise ralli, mis oli alates 2019. aasta oktoobrist saatnud aktsiaid enam kui 250% tõusuga oma kõigi aegade kõrgeimale tasemele - umbes 918 dollarini aktsia kohta 19. veebruaril.

17. veebruaril ilmunud teate kohaselt sai Tesla esimene Euroopasse plaanitav elektriauto-ja akutehase ehitus ootamatu tagasilöögi, kui kohus keelas ettevõttel Berliini lähedal Gruenheides uue tehase aladelt metsaraie. Kõigest mõned päevad hiljem aga lükkas kohus keskkonnakaitsjate poolt esitatud kaebuse tagasi lisades, et otsust ei ole võimalik edasi kaevata. Tesla ehitatav tehas looks 12 000 uut töökohta ja tootmist plaanitakse alustada 2021. aastal. TSLA sulgemishind oli 4. märtsil 745,51 dollarit.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Siauliu Bankas

Enimkaubeldud Balti väärtpaber oli veebruaris Leedu suuruselt neljanda panga Šiaulių Bankase (SAB1L) aktsia. SAB1L aktsia oli ühtlasi enimkaubeldud väärtpaber tervel Balti börsil, mitte vaid LHV klientide seas. SAB1L aktsia alustas kuud 0,52 eurol ja lõpetas veebruarikuu lõpus toimunud languse tõttu 0,51 euro tasemel, hoides kuu alguse poole üsna stabiilset joont.

Kuu lõpus avaldas ettevõte oma neljanda kvartali finantstulemused, mis näitasid laenude kiiret kasvu, kuid jätkuvate tegevuste oodatust nõrgemaid tulemusi. Laenumahtude kasvu taga oli ettevõtte sõnul mõnevõrra suurem netointressitulu kui prognoositud, ulatudes 19,8 miljoni euroni 17,1 miljoni eurose prognoosi asemel. Puhaskasum aga vähenes 22,7% 10,9 miljoni euroni. SAB1L sulgemishind oli 4. märtsil 0,51 eurot ning edasivaatav hinna/kasumi suhe (forward P/E) 5,35.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu SAB1L viimase viie aasta tootlusega siin.

LHV Group

Tallinna börsi aktsiatest oli enimkaubeldud aktsia veebruaris LHV Grupi LHV1T aktsia. Kuu jooksul langes LHV aktsia 5,2% 13,05 eurolt 12,85 euroni, mille põhjustas jällegi kuu lõpus toimunud mõnepäevane langusperiood, peale mida on aga aktsia võtnud suuna uuesti ülespoole.

Kuu alguses avaldas ettevõte enda vahearuande 2019. aasta ja IV kvartali kohta, mille kohaselt oli terve 2019. aasta ja IV kvartal LHV jaoks tugev-panga klientide arv suurenes viimases kvartalis ligi 13 100 võrra, laenud kasvasid 465, hoiused 166 ning fondide maht 46 miljoni võrra. Kvartali ja aasta kasumiks kujunes vastavalt 6,4 ja 27,1 miljonit eurot, mis on 0,1 miljonit eurot vähem kui eelmisel aastal, kuid võrdlusbaas on mõjutatud varasema aasta positiivse mõjuga ühekordsest tehingust (Leedu äriüksuse müük), samuti 2019. aastal Danske tehinguga seotud kuludest ning pensionifondide valitsemistasu langusest. LHV1T sulgemishind oli 4. märtsil 13,70 eurot ning edasivaatav hinna/kasumi suhe (forward P/E) 15,11.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu LHV1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Tallinna Kaubamaja

Ka Tallinna Kaubamaja (TKM1T) aktsiahinda mõjutasid kuu lõpu poole lugematul hulgal ilmunud negatiivsed uudised koroonaviiruse kohta, langetades aktsiat kuu jooksul aktsiat 2,2% võrra 9,20 eurolt 8,92 euroni. Kui tavaliselt on Tallinna Kaubamaja suhteliselt mittevolatiilne aktsia, nägi aktsia siiski 26. veebruarist 28. veebruarini 3,9% langust.

Kuu jooksul ilmus ettevõttelt mitmeid positiivseid uudiseid. 5. veebruaril teatas ettevõte üürilepingu pikendamisest Viru Keskusega seitsmeks aastaks, kuni aastani 2028. Üürilepingu pikendamine aga ei mõjuta Kaubamaja uue müügimaja arendusega seotud plaane, kuid hetkel on see linna poolt peatatud ja arendajad ootavad Tallinna Linnaplaneerimise Ameti otsuseid seoses linna poolt kavandatavate südalinna liiklusmuudatustega.

Lisaks esitas kuu lõpus ettevõte auditeeritud majandusaasta aruande 2019. aasta kohta, kus märgitakse 2019. majandusaasta konsolideeritud auditeeritud müügituluks 717,2 miljonit eurot ja müügitulu kasvuks 5,3%. Tallinna Kaubamaja teatas ka plaanist maksta investoritele dividende rekordilised 0,73 eurot aktsia kohta, mis tähendaks väljamakse suurust 29,7 miljonit eurot. TKM1T sulgemishind oli 4. märtsil 9,12 eurot, mis teeb dividenditootluseks soliidsed 8%. Edasivaatav hinna/kasumi suhe (forward P/E) 11,99.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TKM1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Nvidia

Võrreldes teiste kuu populaarseimate aktsiatega oli veebruarikuu tulemus graafikaprotsessorite (GPU) tootmisega tegeleva Nvidia (NVDA) jaoks valutum, suutes lõpetada kuu viimase päeva 18,4% kõrgemal tasemel kui kuu alguses. Kaotuse kompenseeris suuresti veebruari jooksul toimunud 31% ralli 314,70 euroni aktsia kohta 19. veebruaril. Ettevõtte veebruarikuu languses võis rolli mängida ka 27. veebruaril olnud dividendi ex-kuupäev, peale mida hakkas ka aktsia uuesti tõusma.

Nvidia teatas 13. veebruaril ka enda IV kvartali positiivsetest kvartalitulemustest, mille ajendiks oli peamiselt suurenev nõudlus Nvidia kiipide järele andmekeskuste ja pilveteenuste pakkujate poolt. Ettevõtte müügitulu kasvas 41% 3,11 miljardi dollarini ja kasum aktsia kohta oli 1,86 dollarit. Samas tunnistab ka Nvidia hirmu koroonaviiruse ees, mis on tekitanud ettevõttele ebakindlust tuleviku suhtes. Kvartalitulemused kergitasid aktsia hinda loetud tundide jooksul peale selle avaldamist 5% võrra.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NVDA viimase viie aasta tootlusega siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti juulis arvukalt tehinguid ka Tallink Grupi TAL1T (kuine muutus: -8,4%), Swedbank A (-13,0%), Coop Panga CPA1T (-0,9%), Tallinna Sadama TSM1T (-5,5%%) ning Apple-i AAPL (-11,2%) aktsiatega.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon