LHV klientide enim ostetud ja müüdud aktsiad märtsis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide enim ostetud ja müüdud aktsiad märtsis

Raido Tõnisson

01.04.2020 15:34

iStockphoto

Lisaks kauplejate suuremale aktiivsusele möödus eelmine kuu kahtlemata tegusamalt ka passiivsemate investorite jaoks. Kõige rohkem müüsid LHV kliendid Tallinna Kaubamaja Grupi ja Royal Caribbean Cruises aktsiaid ning ostsid Apple’i ja LHV Groupi aktsiaid.

 

TOP 10 müüdud

LHV klientide enimmüüdud aktsiad märtsis. Allikas: LHV, Nasdaqbaltic

Tallinna Kaubamaja Grupp

Hoolimata hiljutisest rekorddividendi teatamisest vallutas enimmüüdud aktsiate tabeli esikoha märtsis Tallinna Kaubamaja Grupp. Sellele vaatamata on aktsia turu märtsikuu languses üsna hästi vastu pidanud, langedes vaid 8,6% võrreldes tabeli keskmise 26,6%-ga.

20. märtsil toimunud aktsionäride üldkoosolekul kiitis ettevõte heaks lisaks oma 2019. aasta majandusaasta aruandele ka kasumi jaotamise ettepaneku, mille kohaselt makstakse dividendi 0,73 eurot aktsia kohta, mis annab dividenditootluseks 8,8%. TKM1T 31. märtsi sulgemishind oli 8,34 eurot.

Royal Caribbean Cruises Ltd

LHV klientide teiseks enimmüüdud aktsiaks oli maailma suuruselt teine kruiisifirma Royal Caribbean. Ettevõtte aktsia langes kuu jooksul  59,7%, ületades meie TOP 10 enimmüüdud aktsiate tabeli keskmist rohkem kui kahekordselt.

Negatiivse poole pealt jääb sarnaselt teistele suurtele kruiisifirmadele Royal Caribbean ilma võimalusest saada abi Ühendriikide valitsuse 500 miljardi suurusest toetuspaketist, kuna selle üheks tingimuseks on, et ettevõte peab olema loodud ja tegutsema USA-s ning selle enamik töötajaid peavad olema ameeriklased. RCL-i peakorter asub küll Miamis, kuid tema laevad sõidavad erinevate riikide lippude all. Samuti tulevad töötajad erinevatest riikidest, järgides vastava riigi tööseadust ja makstes makse teistesse riikidesse. RCL-i  31. märtsi sulgemishind oli 32,17 dollarit.

Tallinna Sadam

Vaadates enimmüüdud aktsiate esiviisikut, leiame sealt koguni kolm merendusega seotud ettevõtet. Üks nendest on Talllinna Sadam ja ka siin on kindlasti oluline roll teadmata ajaks vähenenud laevaliiklusel. On ilmne, et ettevõtte jooksva kvartali tulemused ei tule kuigi rõõmustavad, mis ongi arvatavasti paljude investorite peamiseks müügipõhjuseks. Märtsikuu jooksul kaotas ettevõtte aktsia oma hinnas 20,5%, mis ühtib tabeli keskmise tulemusega.

25. märtsil teatas TSM koroonaviiruse mõjust ettevõtte tegevusele, kus märgiti vajalike meetmete jooksvast rakendamisest ettevõtte käigushoidmise tagamiseks.   Reisid toimuvad igapäevaselt Tallinn-Helsingi liinil, mida teenindavad Tallinki laev m/l Megastar (kolm külastust päevas), Viking Line’i laev m/l Viking XPRS (üks külastus päevas) ja Eckerö Line’i laev m/l Finlandia (kolm külastust päevas). Võrreldes pandeemia-eelse ajaga on liinil keskmiselt viis laevakülastust päevas vähem. TSM1T  31. märtsi sulgemishind oli 1,575 eurot.

TOP 10 ostetud


LHV klientide enimostetud aktsiad märtsis. Allikas: LHV, Nasdaqbaltic

Apple Inc.

Kõige rohkem osteti märtsikuus Apple’i aktsiat, mis on LHV klientide seas populaarne olnud ka varem. AAPL langes märtsis 15,1%, mis on võrreldes ostetuimate aktsiate keskmise, 6,9%-ga, üle kahe korra suurem langus. Tõenäoliselt nägid investorid soodsat ostukohta tugevas ja tuntud ettevõttes.

Tänu Hiina majanduse taastumisele saavad taas tööd alustada ka Apple Hiina poed ja allhankijate tehased, kuid siiski on ettevõtte jaoks suureks küsimärgiks see, kui palju leidub ostjaid praegustele ja sügisel oodatavatele uutele telefonidele. Lisaks teatas AAPL, et ettevõtte I kvartalis tehtud tellimused langevad võrreldes eelmise kvartaliga tõenäoliselt 18%. Aeglustunud on ka 5G telefonide tootmine, kuid ettevõte usub, et toob 5G telefonid turule plaanipäraselt 2020. aasta sügisel. AAPL-i  31. märtsi sulgemishind 253,81 dollarit.

LHV Group

Rohkelt eelistati märtsis ka kodumaise panga LHV aktsiaid, mille 25%-lises languses nägid head ostukohta kindlasti paljud investorid. Enimostetud aktsiate hulgas oli LHV märtsikuu suurim langeja, kuid sellele eelnevalt oli aktsia teinud läbi ka korraliku tõusu  (1. jaanuar kuni  13. veebruar +22,3%).

10. märtsil avaldas LHV veebruarikuu tulemused, mille kohaselt teenis ettevõte 2020. aasta veebruaris 3,0 miljonit eurot puhaskasumit. Lisaks sai LHV Pank 18. märtsil Euroopa Keskpangalt Eesti Finantsinspektsiooni ettepanekul loa väljastada pandivõlakirju. 31. märtsil maksis LHV dividende 19 eurosenti aktsia kohta, mis tähendab 1,9% dividenditootlust. LHV1T 31. märtsi sulgemishind oli 9,90 eurot.

Alibaba Group Holding Ltd

E-kaubandushiid Alibaba oli kolmas enimostetud aktsia märtsis, mis hoidis oma hinda möödunud kuu languse ajal üsna hästi, odavnedes vaid 7,8% võrreldes tabeli keskmise 6,9%-ga. Liikumispiirangute tõttu sooritavad inimesed rohkem oste just internetist, aidates ettevõttel langust kergemini üle elada.

Märtsi keskel tuli ettevõte välja teatega, kus soovib aidata riikidel võidelda koroonaviirusega. Nimelt pakub Alibaba enda arendatud pilvepõhist tehisintellekti tehnoloogiat meditsiinitöötajatele üle kogu maailma, et aidata tõkestada Covid-19 levikut. Lahenduse sisuks on pakkuda rahvusvahelist meditsiiniekspertite tasuta suhtlusplatvormi, et rääkida otse Hiina arstidega, kes on olnud lahingurindel koroonaviirusega ja sellest võitu saanud. BABA 31. märtsi sulgemishind oli 194,48 dollarit.

Slack Technologies

Kümne enimostetud aktsia seast tasuks ära märkida veel sellise uue tulija nagu Slack Technologies. Slack on rahvusvaheline tarkvaraarendusettevõte, mis tuli börsile alles möödunud aastal. Ettevõtte moto on muuta äride tööelu lihtsamaks, meeldivamaks ja produtiivsemaks läbi uute rakenduste loomise ja igapäevaste automatiseerimislahenduste arendamise. Kriisi tõttu suurenenud vajadus teha tööd kodus on kindlasti peamiseks ajendiks, mis on investorite meelsust ja uskumust ettevõtte suhtes tõstnud. 31. märtsi sulgemishind oli 26,84 dollarit.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon