Aktsiate lühikeseks müümisest - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiate lühikeseks müümisest

Raido Tõnisson

02.04.2020 15:58

iStockphoto

Aktsiate lühikeseks müümine, tuntud ka kui short selling, on investorite kasutatav kauplemistehnika, kus panustatakse väärtpaberi hinna langusele. See võimaldab kasumit teenida ka langeval turul, kuid arvestama peab suuremate riskidega.

Võib öelda, et lühikeseks müümine on täpselt vastupidine tegevus investeerimisteesile "osta madalalt, müü kõrgelt". Aktsiate lühikeseks müümisel on eesmärgiks müüa kõrgelt ja osta madalalt. Tüüpiline põhjus, miks investor aktsiaid lühikeseks võib müüa, on see, et nad usuvad, et ettevõte on ülehinnatud.

Lühikeseks müümine – mida see tähendab?

Aktsiate lühikeseks müük toimub siis, kui aktsiaid laenatakse maaklerilt kokkuleppega need hiljem tagastada. Seejärel müüakse aktsia. Kui aktsia hind langeb, saab lühikeseks müüja aktsiad tagasi osta madalama hinnaga ja tagastada need laenuandjale. Aktsiate müügi ja tagasiostu hinnavahe on kasum, mille lühikeseks müüja saab endale.

Kuna aktsiaturud on pikas perspektiivis liikunud ülesmäge, on aktsiate lühikeseks müümine nagu vastassuunas ujumine ja investoril peab olema selge põhjus, miks ta arvab, et hind lähiajal langema hakkab. Näiteks usuvad paljud investorid, et koroonaviirus viib meid uue majanduskriisini ja loodavad languse pealt aktsiate lühikeseks müümisega kasumit teenida.

Millised on lühikeseks müümise riskid?

Aktsiate lühikeseks müümisega kaasnevad palju suuremad riskid kui pikkade positsioonidega (aktsiate ostmine eesmärgiga teenida kasumit hinnatõusult). Peamiseks riskiks on piiramatu potentsiaalne kahjum, kuid piiratud kasum. Kui investor ostab aktsia, on kõige suurem risk kaotada kõik, mille ta on algselt aktsiatesse investeerinud – näiteks aktsia hinna kukkumisel nulli lähedale. Kui investor müüb aktsia lühikeseks, on võimalik kahjum palju suurem. Oletame, et investor müüb aktsia lühikeseks hinnaga 20 dollarit aktsia kohta. Kui aktsia hind langeb nullini, saab ta tehingus teenida kõige rohkem 20 dollarit. Mis aga juhtub, kui aktsia väärtus tõuseb 100 dollarini või kõrgemale? On ilmne, et ta oleks sel juhul tehinguga kaotanud vähemalt 80 dollarit.

Kuidas seda teha?

Aktsiate lühikeseks müümisel on oluline jälgida statistikat, kui palju kaubeldavatest aktsiatest on lühikeseks müüdud, ehk short interest mõõdikut. Näitaja on seda kõrgem, kui mitu aktsiat on laenatud ja turul lühikeseks müüdud. Kui see number on 20%, siis tähendab see, et iga viie aktsia kohta on üks aktsia lühikeseks müüdud. Reeglina üle 10% on juba kõrge näitaja, mis viitab aktiivsele shortimisele ja seega ka lühiajaliste kiirete tõusude ohule, kuna aktsia tõusu korral võivad lühikeste positsioonide omanikud aktsiaid tagasi ostma hakata ning võimendada sellega hinna ülespoole liikumist (short squeeze). Mida kõrgem on short interest näitaja, seda suurem on tõenäosus, et aktsia hind võib teha lühikeseks müüjate jaoks järske ebasoodsaid liikumisi.

Väärtpaberite lühikeseks müümine tähendab laenu ehk võimenduse kasutamist, kuna tegemist on sisuliselt väärtpaberite laenamisega. Laenu võtmise eel tuleb tutvuda "Laenu ja võimendusega tehingute eritingimustega " ning need internetipangas aktsepteerida. Maksimaalse lühikese positsiooni summa sõltub Sinu investeerimiskontol hoitavate tagatisvarade turuväärtusest. Üldjuhul on lühikese positsiooni võtmiseks vajalik 112,5% suurune tagatis, ehk nt 1000-dollarilise lühikese positsiooni võtmiseks peaks sul olema vähemalt 1125 dollari väärtuses tagatist, millest osa võib olla lühikeseks müügist laekuv tulu. LHV kaudu on võimalik lühikeseks müügi tehinguid teostada USA turgudel noteeritud ning lühikeseks müüdavate väärtpaberite nimekirjas olevate väärtpaberitega. Aktsia lühikeseks müümiseks pead internetipangas või mobiilipangas sisestama tavalise müügikorralduse.

Tesla Inc

Tesla aktsia on olnud lühikeseks müüjate vaieldamatu lemmik, eriti selle rekordilise ralli tõttu 2019. aasta septembrist kuni 2020. aasta veebruarini, kui aktsia hind tõusis veidi rohkem kui viie kuuga 291%. Tesla populaarsust näitab ka andmeanalüüsi firma S3 Partnersi jaanuarikuu statistika, kui ettevõtte lühikeste positsioonide (short interest) hulk oli 14,4 miljardit dollarit ja selle vastav määr 18%, mis näitas kauplejate enneolematult suurt uskumust aktsia hinna kukkumisse.

Viimased poolteist kuud on toonud lühikeste positsioonide omanikele viimaks häid uudiseid arvestades aktsia hinnna langust ligi 50%. Aktsia järsu languse tingis tõenäoliselt üleüldine müügisurve turgudel, mis tabas eriti tugevalt kasvuettevõtteid nagu Tesla. Kuid ilmselt mängisid hinnalanguses rolli ka Wall Streeti analüütikute Tesla aktsia hinnasihtide langetamised.

Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Kokkuvõteks on lühikeseks müümisega võimalik teenida kasumit ka langeval turul, kuid arvestada tuleb palju suuremate riskidega, kui pikki positsioone võttes.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon