Lugemist väärt investeerimisraamatud ja -blogid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Lugemist väärt investeerimisraamatud ja -blogid

Raido Tõnisson

17.04.2020 14:39

iStockphoto

Kuna praeguse eriolukorra ajal on inimestel kodus püsides tõenäoliselt rohkem vaba aega kui tavaliselt, võik selle sisustamiseks sobida mõni hea raamat. Järgnevas ülevaates otsustasime esile tõsta kõrgemalt hinnatud raamatud eelkõige suurest 2008. aasta kriisist. Ehkki tänane olukord on hoopis erinev kümne aasta tagusest, aitavad need paremini mõista, miks üldse kriisid tekivad ja millist mõju need avaldavad majandusele laiemas plaanis. Tutvustame ka hinnatuimaid uusi investeerimisalaseid raamatuid ja jälgimist väärt blogisid uute investeerimismõtete leidmiseks.

TOP kriisiraamatud

All the Devils Are Here: The Hidden History of the Financial Crisis
Bethany McLean, Joe Nocera
2010

Inforaamat puudutab 2008. aasta finantskriisi, kus kirjeldatakse üksikasjalikult, kuidas ja miks finantskriis puhkes. Uuritakse motiive alates kuulsatest tegevjuhtidest, kabinetisekretäridest ja poliitikutest kuni anonüümsete laenuandjate, laenuvõtjate, analüütikute ja Wall Streeti kauplejateni. Teoses jõutakse järeldusele, et kriis ei olnud juhus, vaid pangad said kriisist aru juba enne selle algust, kuid jätkasid oma tegevust halva tava kohaselt. Kuigi raamat ei puuduta otseselt investeerimist, on see kasulik lugemine igale investeerimisega tegelevale inimesele saamaks aru möödunud finantskriisi olemusest ja varjupoolest.

Profiting from the World's Economic Crisis: Finding Investment Opportunities by Tracking Global Market Trends
Bud Conrad
2010

Raamat on kirjutatud pärast 2008. aasta kriisi, kus eelseisvat kümnendit kirjeldati kui vaevalist ja majanduslikult tasakaalustamata perioodi, kuid näitab, kuidas rasketel aegadel saavutada edu, jälgides globaalseid turutrende ja vastavalt neile leida investeerimisvõimalusi. Eelkõige ongi autor rõhutanud investeerimist läbi ülemaailmsete investeerimisvõimaluste: näiteks kuld, intressimäärad, valuuta ja toorained. Raamatus tõdetakse, et kuna ükski turg ei liigu sirgjooneliselt, peab igaüks end turul õigesti positsioneerima õigete investeeringutega, et neid kaitsta ja saada kasu turukõikumistest, millega tänapäeva tormilises majanduskeskkonnas investorid paratamatult silmitsi seisavad.

Principles for Navigating Big Debt Crises
Ray Dalio
2018

Teoses kirjeldab Dalio kriiside kulgemise kuut etappi. Ta analüüsib 48 ajaloolist võlakriisi, kui SKP kasv langes vähemalt 3%, mis hõlmavad nii arenenud kui ka kiiresti areneva majandusega riike. Dalio liigitab suured võlakriisid kahte rühma – deflatsiooniliseks ja inflatsiooniliseks – ning esitab mõlema stsenaariumi majandus- ja turuandmed. Autor kirjutab, et deflatsioonilised võlatsüklid tekivad tavaliselt siis, kui suurem osa võlast on nomineeritud riigi omavääringus ning usub, et poliitikakujundajatel on võimalik neid kriise hästi juhtida. Inflatsioonitsüklid tekivad siis, kui suurem osa võlast on nomineeritud välisvaluutas. See olukord raskendab riigi poliitikakujundajatel "kahjulike tagajärgede hajutamist", mis on kriisi lahendamisel oluline osa. Nad peavad otsustama, kellele sellest kasu on ja kes kannatab – mil määral ja kui kaua –, et poliitilised ja muud tagajärjed oleksid vastuvõetavad.

House of Debt: How They caused the Great Recession, and How We Can Prevent It from Happening Again
Atif Mian, Amir Sufi
2014

Suure majanduslanguse tagajärjel kaotati aastatel 2007–2009 Ameerikas kaheksa miljonit töökohta. Enam kui neli miljonit kodu võeti inimestelt laenu katteks ära. Ühtlasi toimus USA majanduslangusele eelnenud aastatel majapidamiste võla silmapaistev kasv, kui Ameerika leibkondade võla kogusumma kahekordistus aastatel 2000–2007 14 triljonini dollarini. Autoritel on selged ja mõjukad tõendid paljastamaks, kuidas 2008. aasta majanduslangus ja suur depressioon olid põhjustatud suurtest majapidamiste võlgadest, millele järgnes märkimisväärne leibkondade kulutuste langus.

Autorid pakuvad veenvaid vastuseid tänapäeva majanduse kõige olulisemale küsimusele: miks juhtuvad suured majanduslangused? Kas me oleksime suutnud ära hoida suurt finantskriisi ja selle tagajärgi? Ja milliseid meetmeid on vaja selliste kriiside edasiseks vältimiseks?

TOP uued

Broke Millennial Takes On Investing
Erin Lowry

Kuigi paljud inimesed tahaksid investeerimisega algust teha, ei ole enamikul aimugi, kust alustada. Lugeja saab raamatust vastused paljudele olulistele küsimustele. Kas ma peaksin investeerima, kui mul on laenud? Kuidas investeerida sotsiaalselt vastutustundlikult? Robotnõustajad ja rakendused – kas neis on midagi head? Milliseid internetilehekülgi kasutada teadmiste hankimiseks?

See on kui kõik ühes praktiline juhend, mis hõlmab erinevaid teemasid alates finantsterminoloogiast kuni pensioniks säästmiseni ja aktsiate ostmise-müümiseni, aidates investeerimishuvilistel, eriti noorematel, kasvatada enesekindlust aktsiaturgudel ning suurendada oma rikkust.

Dividend Investing: Comprehensive Beginners Guide to learn Dividend Investing step by step
Adam Jones

Raamat on ilmunud mõned kuud tagasi suunitlusega neile, kes soovivad investeerida dividendiaktsiatesse ja nende eripäradest rohkem teada saada. Autor tõdeb, et dividendiaktsiate ostmine on suurepärane lähenemisviis investoritele, kelle eesmärk on teenida läbi dividendimaksete tulu ja see uuesti reinvesteerida. Kuigi kõrge tootlusega aktsiad pole halvad, teevad investorid sageli aga vea, kui otsivad kõige kõrgema dividenditootlusega aktsiaid, sest paljudel juhtudel võib kõrge tootlus olla põhjustatud aktsia hinnalangusest, mille tagajärjeks on sageli järgnevate dividendimaksete kärpimine. Raamatust saate teada, kuidas valida investeerimiseks õigeid ettevõtted, arvutada oma investeeringu reaaltootlust ja vältida vigu.

The Rule: How I Beat the Odds in the Markets and in Life and How You Can Too
Larry Hite

See elulooraamat on inspireeriv lugu düsleksia ja nägemise kaotamisega võitlevast Larryst, kes  läbi elu õppetundide ja väljakutsete sai lõpuks ühe suurima riskifondi omanikuks. Larry teekond pakub hindamatuid õppetunde peamiselt läbi tema enda humoorikate ebaõnnestumiste, mis on täis ajatuid investeerimistarkusi ning mille abil Hite jõudis investeerimismaailma tippu. Hite elutarkused investorina tegutsedes tulevad raamatus välja igal leheküljel. Ta näitab, et investeerimisotsused ei ole ainult suvalised panused või hasartmäng, vaid investeeringud eelkõige aega, energiasse ja tähelepanusse. Keskendudes nende investeeringute realistlikule tootlusele, võrreldes sellega, mida me eeldame või loodame saada, parandame oma edu saavutamise tõenäosust koheselt, tõdeb autor. Raamat õpetab lugejat aktsepteerima iseenda nõrkusi ja isikupärasi ning neid investeerimisotsuste tegemisel ära kasutama.

Price and Value: A Guide to Equity Market Valuation Metrics
George Calhoun

InterDigital Communications Corporationi (IDCC) kaasasutaja G. Calhouni raamat on eelnevatest veidi tehnilisem, õpetades kasutama aktsiaturgude fundamentaalanalüüsi näitajaid nagu näiteks P/E (hinna/kasumi) suhet ja muid kordajaid, et hinnata nii riigi- kui ka eraettevõtteid. Autor tutvustab olulisi tööriistu potensiaalselt kasumlike investeeringute leidmiseks ja kvalifitseerimiseks ning äristrateegia tulemuslikkuse hindamiseks. Lisaks saab teada, kuidas kasutada finantsnäitajaid ettevõtete ühinemiste, ülevõtmiste ja spin-offide (ettevõtete eraldumise) korral. Raamatus on kasutatud rohkelt näiteid USA suurettevõtete näol.


Blogid

InvestmentWatch

IWB on eelkõige pühendunud pakkuma alternatiivseid uudiseid, mis hõlmavad rahandust, majandust, poliitikat, maailmauudiseid, aktuaalseid sündmusi, investeerimisuudiseid ja paljusid muid teemasid, mida suured uudistejaamad ei pruugi kajastada.

The Reformed Broker

2008. aastal asutatud blogi autoriks on ühe New Yorgis asuva finantsnõustamisettevõtte tegevjuht Joshua M. Brown. Ta kasutab oma turuga seotud arusaamade edastamiseks lugejatele rohkelt statistikat, anekdoote, sarkasmi ja fantaasiat.

The Brooklyn Investor

Blogi on mõneti salapärane, kuna selle looja ei ole paljastanud oma tõelist isiksust. Siiski selgitab ta, et suurema osa oma karjäärist on ta töötanud Wall Streetil investeerimisstrateegia/portfellihalduse alal.  Blogipostitused hõlmavad põhjalikke aktsiaanalüüse eelkõige populaarsematest aktsiatest nagu Tesla, Apple, Netflix ja teised.

A Wealth of Common Sense

Ben Carlson on Ritholtz Wealth Management institutsionaalse varahalduse direktor, kes oma blogis selgitab lihtsal viisil keerulisi investeerimisteemasi, kasutades olulisemate nüansside esiletõstmiseks päriselu näiteid. Blogipostitused ilmuvad peaaegu iga päev ja on lugejatele suhteliselt mugava pikkusega lugeda.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon