Covid-19 vastu võitlevad ettevõtted - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Covid-19 vastu võitlevad ettevõtted

Raido Tõnisson

20.04.2020 15:21

iStockphoto

Koroonaviiruse ravimi ja vaktsiini väljatöötamise on endale eesmärgiks seadnud mitmed ravimiettevõtted alates suurematest gigantidest ja lõpetades väiksemate idufirmadega. Kuigi kogu maailmas on registreeritud juba üle 2,1 miljoni haigusjuhtumi ja surnud rohkem kui 145 000 inimest, puuduvad veel heakskiidetud vaktsiinid ning haiguse ravimeetodid.

USA-s on paljud ravimite ja vaktsiinide arendustöödega tegelevad ettevõtted saanud toetusi peamiselt kahelt organisatsioonilt: USA kõrgetasemelise biomeditsiini teadus- ja arendusasutuselt (BARDA) ning riiklikult allergia- ja nakkushaiguste instituudilt (NIAID). Mõni ettevõte on saanud toetust ka Epideemiaks valmisoleku innovatsiooni koalitsioonilt (CEPI), mis on Oslos asuv ülemaailmne organisatsioon. Viimane on vaktsiiniarendajatele eraldanud kokku miljoneid dollareid. Teised ettevõtted rahastavad katseid ise või partnerluse kaudu teiste bioteaduste ettevõtetega. Alljärgnevalt tutvumegi suuremate USA ettevõtetega, kes töötavad välja ravimeid või vaktsiine COVID-19 jaoks.

Johnson & Johnson, JNJ

J&J teeb enda arendatud vaktsiini testimisel koostööd eelnimetatud BARDA-ga alates veebruari keskpaigast, kui viirus alles hoogu võttis. Organisatsioon on ettevõtet toetanud ühe miljardi dollariga, et läbi viia vajalikud teadusuuringud ja arendustegevused. Teadusuuringute peaspetsialist Paul Stoffels ütles, et ettevõte on lisaks põhivaktsiinile arendanud kaks alternatiivvaktsiini, mille tootmise suhtes käivad ettevalmistused. Stoffelsi sõnul on JNJ eesmärk suuta toota miljard vaktsiiniannust ning ettevõte loodab käesoleva aasta lõpuks kätte saada tõendid põhivaktsiini ohutuse kohta. Ehkki JNJ peamine ärisuund ei ole vaktsiinide väljatöötamine, oli ettevõtte üks esimesi, kes jaanuaris Covid-19 vaktsiinide arendamise kava välja kuulutas.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu JNJ viimase viie aasta tootlusega siin.

Gilead Sciences Inc. GILD

Gilead keskendub peamiselt viirusevastastele ravimitele, mida kasutatakse HIV, hepatiidi ja gripi ravis. Covid-19 viirusega nakatunud inimeste ravimiseks on ettevõte välja töötanud ravimi Remdesivir, mida katsetatakse Chicago haiglas viibivate patsientide peal. Katsetused on olnud sedavõrd edukad, et peaaegu kõik hingamisraskuste ja palavikusümptomitega Covid-19 viirust põdevad patsiendid on vähem kui nädalaga haiglast koju vabastatud. Kui Remdesivir tõestab enda ohutust ja tõhusust ka järgnevatel katsetel, võib see saada esimeseks FDA poolt heakskiidetud ravimeetodiks Covid-19 vastu.

Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu GILD viimase viie aasta tootlusega siin.

Moderna Inc. MRNA

Moderna on keskendunud peamiselt ravimite avastamisele ja väljatöötamisele RNA põhjal. Jaanuaris sai ettevõte rahastuse eelnimetatud CEPI-lt, et töötada välja mRNA-1273 nimeline vaktsiin COVID-19 vastu. 24. veebruaril teatas ettevõte, et saatis esimese partii mRNA-1273-d NIAID-i esimese faasi kliinilisteks uuringuteks USA-s. Esimeste vaktsiiniannuste andmisega alustati 16. märtsil ning kokku plaanitakse uuringusse kaasata 45 tervet täiskasvanud patsienti vanuses 18 kuni 55 eluaastat ning katsealuste tervislikku seisundit jälgitakse põhjalikult. Ettevõte eeldab katsetused lõpetada 1. juunil 2021.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu MRNA viimase viie aasta tootlusega siin.

Tabelis välja toodud ravimeetodid ja vaktsiinid on järjestatud vastavalt nende arengufaasile, kus 3. faasi uuringud on kõige lähemal FDA heakskiidule, millele järgnevad teises ja esimeses etapis olevad meetodid, lõpetades prekliiniliste uuringutega, mis on alles algjärgus ja tehakse laboratoorselt. Mõistagi tuleb heakskiit ainult siis, kui need on osutunud ohutuks ja tõhusaks ravimiks/vaktsiiniks.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon