Hotellisektor saab vaikselt jalad alla - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hotellisektor saab vaikselt jalad alla

Raido Tõnisson

18.05.2020 11:32

iStockphoto

Võib väita, et koroonaviiruse kriisist suurima löögi saanud sektoritest parimas seisus on praegu hotelliketid ja majutusteenuseid pakkuvad ettevõtted. Kuigi Ameerika Hotellide ja Majutusettevõtete Liidu (AHLA) andmetel langes USA-s aprillikuu teisel nädalal hotellitubade täituvus aastatagusega võrreldes 70% võrra 21%-ni, on mitmed hotelliketid oma uksed taas avanud, näidates viimase kuu aja jooksul alates põhjast iga nädalaga järjest suuremat tubade täituvusprotsenti. Sellest hoolimata on taastumine aeglane ja sektoril jääb iga päev saamata umbes 500 miljoni dollari suurune tulu.

Maikuu esimese nädala lõpuks oli USA hotellide täituvus tõusnud 28,6%-ni ning koos sellega paraneb vaikselt ka hotellide käive ühe toa kohta, mis jäi veel mai alguse seisuga 76,8% alla eelmise aasta samale perioodile. Ülemaailmselt oli esimese kvartali tulu ühe toa kohta mullusega võrreldes 22,5% allpool.

Et sarnast tõusutrendi jätkata, on eelkõige külastajate ja hotellitöötajate turvalisuse tagamiseks AHLA loonud Safe Stay nõuandekomisjoni töötamaks välja kogu sektorit hõlmavad puhastusestandardid, mille puhul tuleb arvestada ettevõtete kulude mõningase tõusuga. Suuremad ketid nagu Hilton ja Mariott, mida olen täpsemalt käsitlenud allpool, on oma hotellides koostöös mitme kliinikuga kasutusele võtnud aga enda arendatud puhtusenõuded.

Marriott International, Inc. (MAR)

Marriott International on maailma suurim USA rahvusvaheline hotellikett, mis omab kokku 30 erinevat kaubamärki ja ligi 7000 kinnisvaraobjekti 131 riigis. Hotellitubasid on ettevõttel üle 1,3 miljoni ning 2018. aasta lõpu seisuga töötas ettevõttes 176 tuhat inimest. Ainukesena Eestis asuvatest hotellidest on Marriott Internationaliga litsentsilepingu sõlminud Tallinna Vanalinnas paiknev Hotel Telegraaf.

Nagu ka tervele sektorile, oli Marriottile aprill – eriti selle algus – kõige mustem kuu käivet ja tubade täituvust silmas pidades. Kuigi koroonakriis mõjutas suures osas ainult lühikest perioodi, mis mahtus esimesse kvartalisse, olid selle mõjud ettevõtte 11. mail avaldatud I kvartali tulemustele ulatuslikud, näidates oodatud 0,8 dollari suuruse kasumi asemel kõigest 0,26 dollarilist kasumit aktsia kohta. 2019. aasta I kvartaliga oli see 82% kukkumine, mis väljendus ligi 67% aktsiahinna languses.

Likviidsuse suurendamiseks emiteeris ettevõte eelmisel kuul 1,6 miljardi dollari väärtuses võlakirju ja muutis krediidiliine, mille tulemusel suurenesid ettevõtte likviidsed varad umbes 4,3 miljardi dollarini. Kulude vähendamiseks on ettevõte peatanud aktsiate tagasiostuprogrammi ja teise kvartali dividendimakse. Kuigi Marriotti puhul teeb murelikuks selle ligi 12 miljardi dollari suurune laenukoorem, on ettevõte kindel, et neil on piisavalt ressursse olukorraga toime tulemiseks.

Alates aasta algusest on MAR võrreldes S&P 500 −9,3%-ga kukkunud umbes 42%, kaubeldes eilse sulgemishinna järgi 79,76 dollari juures.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu MAR viimase viie aasta tootlusega siin.

Hilton Worldwide Holdings (HLT)

Maailma suuruselt teine hotellikett Hilton oli 36 USA suurima eraettevõtte seas juba enne selle 2013 aasta IPO-t. Hiltoni portfellis on kokku üle 6000 kinnistu ja ligi miljon hotellituba 120 erinevas riigis, sealhulgas Eestis. Ettevõtte palgal on umbes 170 tuhat töötajat.

I kvartal oli Hiltonile erinevalt eelmisest juba palju rohelisemates toonides, näidates prognoositud 0,55 dollari asemel 0,74 dollari suurust kasumit aktsia kohta, mis on 7,5% vähem kui aasta tagasi. Aktsiahind reageeris sellele 35% tõusuga. Käive oli I kvartalis 1,9 miljardit dollarit, mis samuti ületas ootusi, kuid jäi 12,9% alla eelmise aasta I kvartali käibele.

9,6 miljardi dollari suuruste pikaajaliste laenukohustuste kõrval olid Hiltoni sularaha ja selle ekvivalentide saldo kvartali lõpu seisuga 3,8 miljardit dollarit, mida suurendasid aprillikuus eelmüüki paisatud Hilton Honor punktid ja võlakirjade emiteerimine 1 miljardi dollari eest. Arvestades vaba raha ja selle järk-järgulist suurendamist ning asjaolu, et ettevõttel ei ole enne 2024. aastat ühtegi laenutähtaega,  peaks ettevõttel olema piisavalt likviidsust olukorraga toimetulemiseks ja taastumise ettevalmistamiseks.  Koronaviiruse pandeemia tõttu on aktsiate tagasiostuprogrammi ja dividendide väljamaksed peatanud ka Hilton.

Asjaolu, et sektori taastumine kriisieelsele tasemele võib võtta mitu aastat, tõdes ka Hiltoni tegevjuht Christopher J. Nassetta, lisades, et tõenäoliselt annavad kriisi tegelikud mõjud tunda alles teise kvartali numbrites.

HLT aktsia 15. mai sulgemishind oli 68,54 dollarit, mis on 42% madalam kui aasta alguses.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu HLT viimase viie aasta tootlusega siin.

Hyatt Hotels Corporation (H)

Hyatt on eelmistest pisut väiksem USA hotelliettevõte, mis haldab ja frantsiisib nii hotelle, kuurorte kui ka puhkemaju. Üle maailma on ettevõttel kokku üle 100 tuhande töötaja, ligi 900 kinnisvaraobjekti ja 20 kaubamärki, mis tegutsevad 60 erinevas riigis.

Sarnaselt Mariottile ei suutnud I kvartali kasumiprognoose täita ka Hyatt, näidates 0,35 dollari suurust kahjumit aktsia kohta (mullu teeniti aktsia kohta 0,45 dollarit kasumit). Tulud langesid 20% 993 miljoni dollarini ning EBITDA 54% 86 miljoni dollarini.

Kvartali lõpu seisuga oli ettevõtte laenukoorem 1,9 miljardit dollarit ning vaba raha jääk 1,2 miljardit dollarit. Lisaks on ettevõttel täiendav krediidivõimalus 1,5 miljardi dollari suurusele laenule, mida siiani aga ei ole peetud vajalikuks kasutada. Arvestades ettevõtte tugevat bilanssi ja täiendavaid võimalusi likviidsuse suurendamiseks, on Hyatti tegevuse rahastamine tagatud vähemalt 30 kuuks isegi juhul, kui sektoris ei ilmne taastumismärke. Juba levinud praktikana peatas ka Hyatt oma aktsiate tagasiostuprogrammi ja dividendi väljamaksed.

H aktsia kaupleb hetkel 47,08 dollari juures, mis on 48% madalam hind kui aasta alguses.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu H viimase viie aasta tootlusega siin.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon