Aktsiaindeksi kasumiootus ei räägi kogu lugu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaindeksi kasumiootus ei räägi kogu lugu

Erko Rebane

03.06.2020 15:08

Shutterstock

Ühendriikides on ettevõtete esimese kvartali tulemuste hooaeg sisuliselt lõpule jõudnud, kui eelmise reede seisuga oli oma näitajad avalikustanud 97% S&P 500 firmadest. Antud kolme kuu raames pidid USA suurimad ettevõtted leppima aktsiakasumi keskmiselt ligi 15% langusega võrreldes mullusega, kuid suuremad kukkumised seisavad alles ees.

Teises kvartalis peaks S&P 500 ettevõtete kasum vähenema eelmise aasta sama ajaga võrreldes 43%, kolmandas kvartalis alanema 25% ja viimases neljandikus langema ligi 13%. See tähendaks terve aasta peale 21% väiksemat aktsiakasumit võrreldes mullusega.

Kuid nagu allolevalt jooniselt võib näha, siis on oodatavad muutused sektorites väga erinevad: energiasektoris vähendab toornafta hinna alanemine kasumit üle 100%, tarbekaupade ja tööstussektoris väheneb kasum u poole võrra, kuna ettevõtted olid sunnitud oma äritegevuse seiskama ja tõenäoliselt mõjutab ka kõrge tööpuudus tarbimist. Finantssektori kasum peaks tänavu vähenema ligi 40% osalt võimalike laenukahjumite tõttu.

Märksa paremini elavad kriisi üle esmatarbekaupade, tervishoiu- ja infotehnoloogiasektor, mille kaupade ja teenuste nõudlusele on pandeemia isegi hoogu juurde andnud. Siit ka põhjus, miks nende sektorite ettevõtete aktsiatel on pärast märtsikuu ehmatust turu keskmisest palju paremini läinud.

Allikas: Factset

Kuna aasta alguses oodati S&P 500 ettevõtetele tänavu aktsiakasumi 9% kasvu ning mai lõpuks oli see asendunud 21% langusega, märgib see viie kuuga ligi 30% kärbet. Tegemist on oluliselt järsema kukkumisega võrreldes eelnevate kriisidega, kus ettevaatavate kasumite langused osutusid lõpuks suuremaks, kuid nendeni jõuti aasta või pikemagi perioodi revideerimistega.

Allikas: Factset. LHV

See on ka mõistetav, sest praegune majanduskriis on märksa sügavam võrreldes sellega, mida on varasemalt kogetud, ent teisalt peaks see osutuma näiteks 2008. a finantskriisiga võrreldes ka lühemaajalisemaks, sest šoki tekitas pandeemia, millest on hakatud juba välja tulema, finantssektor on tugevam, kapitaliturud toimivad edukalt edasi ning valitsused ja keskpangad pakuvad väga agressiivset tuge.

Milliseks S&P 500 ettevõtete tänavune kasum tegelikult osutub, seda teame alles siis, kui detsember on läbi, mistõttu võib viiruse teine laine seda potentsiaalselt veel tugevalt mõjutada. Kuid vähemalt praegu on analüütikute ootuste revideerimised stabiliseerunud ning pigem näib konsensus uskuvat, et majanduslik taastumine saab olema pikaajaline protsess. V-kujuline põrge osutuks positiivseks üllatuseks, kuid see pole sugugi välistatud stsenaarium, kuna teatud viiteid sellele juba küsitlustel põhineva info ning ettevõtete kommentaaride põhjal leiab.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon