LHV klientide enim ostetud ja müüdud USA aktsiad mais - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide enim ostetud ja müüdud USA aktsiad mais

Raido Tõnisson

05.06.2020 11:16

Shutterstock

Maikuus, kui aktsiaturud näitasid pärast suurt langust tugevat tõusu, vaatasime, milliste Ühendriikide ettevõtete väärtpaberitega kauplesid LHV kliendid kõige rohkem. Kõige rohkem osteti Berkshire Hathaway ja Altria aktsiaid ning müüdi Tesla ja Co-Diagnostics väärtpabereid.

TOP 5 ostetud

Berkshire Hathaway, Inc.

Kui alles märtsis oli Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway enim müüdud aktsiate esikümne seas, siis mais osteti ettevõtet LHV klientide poolt enim. Maikuu näitas viimase aja trendi jätkumist, kus Berkshire Hathaway jäi alla USA suurettevõtteid koondava indeksfondi S&P 500 ligi 8% tootlusele, näidates kuu jooksul vaid 1,6% kasvu.

Buffetti portfelli suurim positsioon on Apple, mis võtab enda alla koguni ligi 40% portfellist. Suuruselt järgmised positsioonid on samuti arvatavasti tutvustamist mittevajavad: Bank of America, Coca Cola ja American Express. Koos Apple’iga moodustavad need neli ettevõtet 68% suuruse osa kogu portfellist.

Kuna Berkshire Hathaway on investeerimisfond, oli mai keskpaik ka aeg, mil ettevõttel tuli esitada 13F nimeline aruanne enda I kvartali tehingutest ja positsioonidest. Kõige märkimisväärsemana tuleb raportist välja, et Buffett müüs täielikult maha kõik enda lennuaktsiad ning ostis juurde kahe panga aktsiaid. Uusi positsioone I kvartalis ei avatud. Täpsemalt saad Buffetti I kvartali tegemistest lugeda siit. BRK-B  5. juuni sulgemishind oli 192,05 dollarit.

Altria Group

Uue nimena on enimostetud aktsiate edetabeli teisele kohale sattunud üks maailma suurimaid tubaka ja sigarettide tootjaid ning turustajaid Altria Group. Maikuu jooksul näitas ettevõte 3% tootlust, mis jääb alla Dow Jonesi tööstusindeksi 7% tootlusele.

Aprilli lõpus avaldatud tugevad I kvartali tulemused võisid olla põhjuseks maikuu tugevale ostusurvele. Ettevõtte tulud kasvasid 13% 6,36 miljardi dollarini ning puhaskasum kasvas aastaga 38% 1,55 miljardi dollarini, ehk 0,83 senti aktsia kohta. Nii müügitulu kui ka puhaskasum ületasid analüütikute prognoose.

Kuigi Altria teatas, et koroonaviirus ei ole ettevõtte tarneahelas ega turustamises olulisi häireid põhjustanud, loobus ta sellegipoolest eesseisva ebakindluse tõttu oma 2020. aasta väljavaadetest. MO 5. juuni sulgemishind oli 40,73 dollarit.

Royal Caribbean Cruises Ltd

Viimastel kuudel on LHV klientide poolt Royal Caribbean aktsiaga tehtud rohkelt nii ostu- kui müügitehinguid. Mais aga olid mahtu arvestades tugevamad ostjad, mis tähendab kruiisiettevõtte aktsiale TOP 5 ostude tabelis kolmandat kohta. Ka hinnaliikumise poolest oli Royal Caribbean silmapaistev, kerkides kuuga koguni 27,2%.

Mai keskel avaldas ettevõte enda I kvartali tulemused, mis andsid investoritele selgema pildi koroonaviiruse pandeemia mõjust. Aasta esimese kolme kuuga langes müügitulu 17% ning puhaskahjum oli 1,4 miljardit dollarit, võrreldes aastataguse 250 miljoni dollari suuruse kasumiga. Ettevõtte sõnul on kahjumist 453 miljoni dollari suurune osa otseselt seotud koroonaviiruse pandeemiaga, mis tuleneb asjaolust, et laevade seismise tõttu kaotab ettevõte kuus umbes 275 miljonit dollarit.

Võetud laenude, kulude kärpimise ja võlakirjade emiteerimise tulemusel on 19. mai seisuga Royal Caribbeanil vaba raha ligi 3,3 miljardit dollarit, lisades ettevõttele ligi aasta jagu kindlustunnet, juhul kui laevaliiklus niipea ei taastu.

Kuigi maikuus pikendas Royal Caribbean enda laevade seisuaega 31. juulini ja pole kindel, et see on lõplik kuupäev, näivad investorid kruiisiettevõtte suhtes positiivselt meelestatud olevat ja usuvad äritegevuse peatsesse taastumisse. RCL 5. juuni sulgemishind oli 57,69 dollarit.

TOP 5 müüdud

Tesla Motors

Kõige rohkem müüsid LHV kliendid maikuus kauplejate lemmikaktsiat Teslat. Elektriautode tootja aktsia tõusis kuuga 19,1% võrra, näidates kuu jooksul hoolimata oma volatiilsest iseloomust üsna stabiilset tõusu.

Kuigi I kvartal on Teslale hooajaliselt nõrgim ja üheski varasemas esimeses kvartalis ei ole ettevõte kasumit näidanud, siis nüüd teenis Tesla 16 miljonit dollarit netotulu, võrreldes 702 miljoni dollari suuruse puhaskahjumiga 2019. aasta I kvartalis. Müügitulu kasvas 32% 7,4 miljardi dollarini, ületades analüütikute ligi 6 miljardi dollari suurust hinnangut.

Lisaks taaskäivitas Tesla mai keskpaigas tootmistegevuse Californias Fremonti tehases, mille avamine oli küll kohtu poolt keelatud, kuid Tesla tegevjuhi Elon Muski sõnul olevat tehase avamist keelavad tervishoiukorraldused vastuolus riigi poliitikaga. Tehase töötajatele lubas Tesla jätkuva koroonahirmu tõttu võtta palgata puhkust kuni 31. maini, mis võib mõnevõrra kahjustada autode tootmismahtu. TSLA 5. juuni sulgemishind oli 864,38 dollarit.

Co-Diagnostics, Inc

Co-Diagnostics on 2013. aastal asutatud molekulaardiagnostikaga tegelev ettevõte, mis toodab ja müüb diagnostiliste testide jaoks kasutatavaid reagente. Viimaseid arenguid silmas pidades on Co-Diagnostics ka üks esimesi, kes hakkas valmistama koroonaviiruse teste. Co-Diagnostics oli maikuus LHV klientide teine enimmüüdud aktsia, näidates kuu jooksul korralikku 33,6% tootlust.

14. mail avaldas ettevõte enda I kvartali tulemused, näidates tulude kasvu 2019. aasta I kvartali 3,4 tuhandelt dollarilt ligi 1,5 miljoni dollarini just tänu koroonatestide müügile ning ületades analüütikute miljoni dollari suurust prognoosi. Kasumit siiski ettevõte ei teeninud, vähendades puhaskahjumit aastavõrdluses 23% võrra 1 miljoni dollari tasemele ning jäädes kasumi osas alla ka analüütikute ootustele. Tugev I kvartali müük väljendus aktsia ligi 55% hinna tõusus, kuid juba järgmisel päeval langes see tagasi oma esialgsele tasemele.

Järgmiseks kvartaliks ootab Co-Diagnostics koroonaviiruse testide müügist ligi 18 miljoni dollari suurust tulu. CODX 5. juuni sulgemishind oli 16,93 dollarit.

Microsoft Corporation

Microsoft on LHV klientide seas, aga ka üle maailma olnud alati üks populaarsemaid aktsiaid, kuna tegu on siiski ühe suurima tarkvaraarendusettevõttega maailmas. Mais näitas Microsoft enimmüüdud aktsiate tabelis kõige väiksemat, 5% tootlust.

Tehnoloogiaettevõttele kohaselt oli I kvartal Microsoftile tugev. Müügitulu kasvas ettevõtte kõikides segmentides ning oli kokku 33,1 miljardit dollarit, mis on 14% rohkem kui aasta tagasi. Suurimat mõju avaldas pilveteenuste segment, kus müügitulu kasvas 27% 10,8 miljardi dollarini.  Puhaskasum oli võrreldes aastatagusega 25% suurem, ulatudes 10,7 miljardi dollarini.

Koroonaviiruse mõju oli oli I kvartalis Microsoftile minimaalne, kuid sellegipoolest on ta ebakindluse tõttu maailmamajanduses kasutusele võtnud ettevaatusstrateegia, mis hõlmab sularahapositsiooni parandamist ning paremat kontrolli kulude üle. MSFT 5. juuni sulgemishind oli 182,92 dollarit.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon