Ühendriikides jätkub viirusest hoolimata töökohtade taastamine - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ühendriikides jätkub viirusest hoolimata töökohtade taastamine

Erko Rebane

16.06.2020 10:51

Shutterstock

Kui Ühendriikide valitsus teatas 5. juunil, et mais loodi väljaspool põllumajandussektorit kokku 2,5 miljonit töökohta, valmistati sellega suur üllatus kõigile analüütikutele ja investoritele, sest konsensus prognoosis hoopis täiendavalt 7,5 miljoni töökoha kadumist pärast 20,7 miljoni suurust vähenemist aprillis.  Üle 60 tuhande USA ettevõtte ja miljoni töötaja andmetel põhinev Homebase’i reaalajas statistika sellele aga viitas.

Homebase pakub väikefirmadele töötajate palkamiseks, kommunikatsiooniks ja tööaja planeerimiseks vajalikku tarkvara (peamiselt toidu- ja joogitööstus, jaemüük ning teenindussektor), kogudes seeläbi statistikat, mida oma kodulehel tasuta jagatakse.

Üks neist joonistest on välja toodud allpool, kus helelilla joonega on tähistatud nende partnerettevõtete töötajate arvu muutust võrreldes 2020. jaanuariga, tumelilla ja rohelise joonega on välja toodud vastavalt töötundide ning avatud äride muutused.

Allapoole jõnksud tähistavad nädalavahetust, kuna osad ettevõtted vähendavad siis töötunde või pole üldse avatud. Kuid suuremat pilti vaadates on näha, kuidas ettevõtlus alustas tagasitulekut juba enne kui erinevad osariigid hakkasid mais oma majandusi avama.

St Louis FED võrdles omavahel Homebase’i statistikat ja valitsuse raportis tööhõive muutust ning täheldas, et nende vahel esineb tugev korrelatsioon (sektorite põhiselt 0,82 ning osariikide statistikat võrreldes 0,93).

Homebase’i igapäevaste näitajate põhjal on St Louis FED loonud oma tööturu indikaatori, mis prognoosis seda, et kui tööhõive oli Ühendriikides aprillis 15,1% madalam võrreldes jaanuariga, siis mais pidanuks erinevus kahanema  –11,2% peale. Kuigi valitsuse ametliku statistika kohaselt paranes tööhõive mais veidi vähem (aasta algusest –12,4% madalam), siis oli see märksa täpsem kui analüütikute ootus.

Kui aga vaadata ettepoole, siis 5. juunil lõppenud nädalal viitas St. Louis FEDi mudel, et tööturu seis paranes edasi ning hõive oli jaanuariga võrreldes 8,75% madalam ja nagu jooniselt võib näha, siis jätkus positiivne trend ka eelmisel nädalal.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon