Toitu vajavaid suid tuleb juurde - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Toitu vajavaid suid tuleb juurde

Mikk Taras

03.03.2010 09:09

Toiduainetööstused peaks majanduslangustes reeglina üsna hästi vastu pidama, kuna söögi pealt on võimatu liiga palju kokku hoida. Sellel aastal peaks nõudlus toiduainete järele jätkama kiiret kasvu, mistõttu võib sektorist leida huvitavaid investeerimisvõimalusi. 

Toiduainete kiires hinnatõusus 2007. ja 2008. aastal süüdistati eelkõige arenguriike, kus nõudlus põllumajandussaaduste järele kasvas väga kiiresti. 2008. aasta lõpuks sattus arenevate turgude edaspidine kasv krediidikriisi tõttu küsimärgi alla, mistõttu mull sektoris lõhkes ja toiduainete hinnaindeks kukkus koguni 40% allapoole.

2009. aastal tuli toiduainete nõudluse kasvutees jälle tagasi, sest rahvarohketes arenguriikides nagu Hiina ja India on nõudlus jälle kiirelt kasvama hakanud. Majanduskasv aitab arenguriikides vaesusest välja miljoneid inimesi, kes kõik vajavad süüa. Näiteks Deutche Banki analüütikute hinnangul joovad hiinlased jätkuvalt 4x vähem piima ja söövad ca 20x vähem šokolaadi per capita võrreldes ülejäänud maailma keskmisega. Samuti on Aasias ja Ladina-Ameerikas tekkimas üha suurem keskklass, kelle toitumisharjumused sarnanevad aina rohkem lääneriikidele.

Teine väga oluline pikaajaline trend, mis nõudlust toiduainete järele suurendab, on rahvastiku kasv. ÜRO hinnangul peaks rahvaarv 2050. aastaks tõusma 9.5 miljardini, mis tähendab, et võrreldes tänasega vajavad toitu veel peaaegu kolm miljardit inimest (pikemalt kirjutasime portaalis põllumajandust toetavatest trendidest siin).

Allikas: FAO 

Toiduainesektorisse on väikeinvestoritel võimalik investeerida kõige lihtsamalt börsil kaubeldavate fondide kaudu. Näiteks kaupleb USAs börsil kaubeldav fond PowerShares DB Agriculture (sümbol DBA), mis kajastab maisi, nisu, sojaubade ja suhkru hindasid. DBAs on suhteliselt madalad teenustasud ja futuuride ülerullimise kulud. Antud börsil kaubeldavat fondi soovitab väikeinvestoritele ka tuntud toorainesektori investor Jim Rogers, kes ootab toiduainetes järgneva 5-10. aasta jooksul võimast pulliturgu. Rogers ütles hiljuti CNBC-le antud intervjuus, et toorainesektoris panustaks ta hetkel just põllumajandussaaduste hinnatõusule, kus fundamentaalsed näitajad viitavad üha enam toiduaine puudujäägile:

"The fundamentals for agriculture have gotten better. The inventories are now at the lowest they've been in decades, not in years. Sometimes in the next few years we're going to have very serious shortages of food everywhere in the world and prices are going to go through the roof."

Teine üsna lihtne võimalus toiduainete nõudluse kasvule panustamiseks on läbi investeeringu mõnda konkreetsesse ettevõttesse, kes saab kasu hindade tõusust või mahtude kasvust. Citigroupi analüütikute top pick toiduainete tootjate seas on Archer-Daniels-Midland (kaupleb USAs sümboliga ADM), kes kinnitas viimase kvartali tulemusi raporteerides, et keskendub jätkuvalt kasvule arenevatel turgudel. Archer-Daniels-Midland toodab peamiselt toiduõli, magusaineid, loomasööta ja biokütust ning tegutseb 60 riigis. Archer-Daniels-Midlandi aktsia kaupleb kõigest 10x hinna ja juunis lõppeva fiskaalaasta kasumi suhtarvu juures, mistõttu on Citigroupi hinnangul hetkel soodne võimalus panustada ADMi aktsiaga põllumajandussaaduste ja toiduainete nõudlusele kasvule.

Nõudluse kasvust saavad kasu ka mitmed toidukaupade müüjad, kes suudavad edukalt uutele turgudele laieneda. Näiteks on siiani kritiseeritud USA šokolaaditööstust Hersheyid (kaupleb USAs sümboliga HSY), kuna ettevõte ei ole suutnud osa saada kasvavast nõudlusest arenevatel turgudel. Veebruaris teatas Hershey, et plaanib viga parandada ja järgnevate aastatega kasvatada praegused väga väiksed arenevate turgude müügitulud peaaegu miljardi dollarini. Kuna hetkel müüb Hershey ca $5 miljardi dollari eest šokolaadi, siis on tegu väga optimistliku eesmärgiga.

Mikk Taras




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon