Parimad investeerimisideed Ladina-Ameerikas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Parimad investeerimisideed Ladina-Ameerikas

Jürgen Kaevats

13.07.2010 09:28

Samal ajal kui USAs ja Euroopas muretsetakse suurte eelarvedefitsiitide ning majanduse taastumise aeglustumise pärast, naudib Ladina-Ameerika kadestamist väärt majanduslikku kasvu. Maailmapank prognoosib regiooni aastaseks majanduskasvuks 4.5%.

Omades tõusuks suurt potentsiaali, on Morgan Stanley analüütikud investoritele välja toonud 10 investeerimisideed. Ladina-Ameerika majanduse kiire tõus tuleneb suuresti kasvavast sidemest Aasiaga, kus Hiina on muutumas üheks olulisemaks partneriks toorainete tarbimisel ja Brasiiliast importimisel. Aasia tugev nõudlus rauamaagile, tinale, kullale on pannud Ladina-Ameerika riigid olukorda, kus nad suudavad hoida inflatsiooni madalal ja meelitada välisinvestoreid, kes annavad arengule jõudu juurde. Regionaalset taastumist 2009. aasta langusest on juhtimas Brasiilia, kasvades esimeses kvartalis eelmise aastaga võrreldes 9%. Mehhiko majandus kasvas esimeses kvartalis 4.5% ning võib sel aastal näidata paremat tulemust kui USA. Alumisel pildid on näha Ladina-Ameerika (roheline joon) aktsiate liikumine eelmise aasta algusest võrreldes Põhja-Ameerika (punane joon) ja maailma indeksitega (sinine joon).

Allikas: ThomasWhite.com

Ladina-Ameerika kasvutrendidel hoiavad silma peal ka suuremad analüüsimajad. Juuni lõpus tõid Morgan Stanley analüütikud välja nende jaoks kõige atraktiivsemad aktsiad Ladina-Ameerika piirkonnas. Morgan Stanley poolt ostusoovituse saanud aktsiateks on kinnisvarasektoris Brasil Brokers ja Mehhiko ettevõte Homex, kes lõikavad kasu Ladina-Ameerika majade ehitamise kasvavast trendist. Pangandussektoris nähakse potentsiaali Brasiilia pangas Santander ja Mehhiko pangas Banorte. Kaevandustööstuses lõikavad Aasia suure nõudluse pealt kasu kaevandusgigandid Vale ja MMX. Teistest sektoritest prognoositakse tugevat tõusupotentsiaali lennufirmale Copa Holdings, wifi lahenduste pakkujale America Movil, tootmissektoris tegutsevale Industrias Romile ning Brasiilia ettevõttele OGX Petroleo, mis on kriisiga seoses muutunud liialt alahinnatuks.

Lähemalt peatume neljal ettevõttel, mille aktsiatega on võimalik USA turgudel kaubelda ning on seetõttu paremini investoritele kättesaadavad. Nendeks on Brasiilia ettevõtted Vale (VALE), Santander Brasil (BSBR) ning Mehhiko ettevõtted Homex (HXM) ja America Movil (AMX). 

Vale (VALE) on maailmas suuruselt teisel kohal olev metalli- ja kaevandustööstusettevõte, mis toodab muuhulgas rauamaagi graanuleid, alumiiniumit ja vaske. Lisaks sellele on Vale Brasiilias üks suuremaid logistikaga tegelevaid ettevõtteid, omades raudteevõrke ja sadamaid, mis on vajalikud oma toodangu transportimiseks. Vale eeliseks teiste sarnaste ettevõtete ees on madalamad tootmiskulud, mis toovad endaga kaasa head ärikasumimarginaalid. Morgan Stanley usub, et Hiinaga seotud mured on ülehinnatud ja nõudlus rauamaagile jääb tugevneva kinnisvarasektori toel kõrgeks. Baasstsenaariumi järgi ootab Morgan Stanley Vale aktsia tõusmist ca $36ni.

Vale (VALE) aktsiale prognoositud hinnasiht.

Allikas: Morgan Stanley

Santander Brasil (BSBR) on 1985. aastal asutatud laia teenuste valikuga Brasiilia pank. Panga tegevus on jagatud kolme erinevasse valdkonda: kommertspangandus, rahvusvaheline pangandus ning varahaldus koos kindlustusega. Morgan Stanley leiab, et panga aktsial on suur potentsiaal kallineda seoses laienemisprogrammidega, mis peaksid tooma kaasa kasumikasvu kiirenemise. Aktsia kohta arvestatud iga-aastaseks kasumi kasvuks ennustatakse järgmise viie aasta jooksul keskmiselt 15%. Analüüsimaja usub, et nende poolt välja käidud $17ne hinnasiht võib kujuneda isegi liialt tagasihoidlikuks, kui majandus peaks oodatud 4.8%st kiiremini arenema. Negatiivne stsenaarium tuleks käiku juhul, kui aastatel 2010 kuni 2015 jääks keskmine majanduskasv ainult ca 3% juurde. Järgmise viie aasta jooksul oodatakse panga iga-aastaseks keskmiseks laenude juurdekasvuks 20%.

Santander Brasili (BSBR) aktsia hinnasiht.

Allikas: Morgan Stanley

Homex (HXM) on 1998 loodud kinnisvarafirma, mis tegeleb kinnisvara arenduse, hooldamise ja müügiga. Selle aasta alguseks oli Homex müünud 57 979 maja, tal oli 140 ehitust pooleli 34s erinevas linnas ning hoonete all oli 77.2 miljonit ruutmeetrit. Morgan Stanley on Homexi ja Mehhiko üldise kinnisvarasektori suhtes väga positiivselt meelestatud ning usub, et Homex suudab tänu kogemusele odavama kinnisvara tootmisel lõigata kinnisvarasektori trendidest kasu. Morgan Stanley analüütikud leiavad, et hinnatase on soodne, kuna aktsia kaupleb vaid ca 9 kordsel oodataval kasumil. Järgmise viie aasta jooksul oodatakse iga-aastase kasumikasvu kiiruseks ca 14% ja aktsia kohta oodatakse kasumikasvu 21%.

Homexi (HXM) aktsiale on Morgan Stanley andnud ca $43lise hinnasihi.

Allikas: Morgan Stanley

America Movil (AMX) on juhtmevaba kommunikatsioonivahendite tootja Ladina-Ameerikas. Selle aasta alguseks oli tal ainuüksi Mehhikos 59 miljonit kasutajat. Morgan Stanley analüütikud peavad America Movili aktsiat heaks investeeringuks, sest ettevõtte tugev bilanss, hea juhtkond ning tugev turupositsioon Ladina-Ameerika peamise teenuse pakkujana annab suure potentsiaali tõusuks. America Movil kasvatab paigaldatud 3G võrkude pealt hetkel kasumeid pea 50% aastas, mis on tugev näitaja arvestades, et 3G teenus toob hetkel sisse ca 17% kasumitest. Mehhikos oodatakse käesoleva aasta jooksul ühe kliendi kohta 1.6% suurust kasumi kasvu ja Brasiiliast vastavalt 1% suurust kasumi kasvu.

America Movili (AMX) aktsiale on Morgan Stanley andnud $59lise hinnasihi.

Allikas: Morgan Stanley

Ladina-Ameerika piirkond pakub investorile kindlasti häid pikaajalisi võimalusi oma raha paigutamiseks, kuid samas tuleb meeles pidada, et suurema kasvupotentsiaaliga kaasnevad samuti ka suuremad riskid. Sellegipoolest tasub regioonil silma peal hoida, et olla kursis vähemräägitud turgudel toimuvaga ja seal peituvate võimalustega.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon