Mobiilirakenduste magushapu maailm - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mobiilirakenduste magushapu maailm

Oscar Rõõm

30.11.2012 10:02

Dreamstime

Nutitelefonide ja tahvelarvutite ülikiire levik üle maailma on avanud ukse uut sorti ärile: mobiilirakendustele ehk appidele ning nende arendamisele. Kui 2006. aastal ei olnud maailm veel selle kontseptsiooniga tuttav, siis nüüdseks on sellest välja kasvanud $20 miljardi suurune äri, mis on ainuüksi Ühendriikidesse loonud 466 000 uut töökohta, millest ca 300 000 on otseselt seotud  appide programmeerimisega. Saksamaal paikneva uurimisfirma research2guidance prognooside kohaselt   kasvab mobiilirakenduste äri 2015. aastaks viiekordselt ehk $100 miljardi suuruseks, mis omakorda loob investoritele palju uusi võimalusi.

Appide maailmale rajas teed tehnoloogiaettevõte Apple, kes avas esimesena 2008. aasta 10. juulil rakenduste poe, mida tunneme nime all App Store. Nii appide kui ka allalaadimiste arv kasvas plahvatuslikult ning tänaseks on valida algupärase 500 rakenduse asemel rohkem kui 700 000 appi vahel, mida on kokku alla laetud  üle 30 miljardi korra. Suurest edust tingituna läksid rongiga kaasa ka muud ettevõtted ja telefonitootjad – sarnased rakenduste poed avasid ka RIM, Samsung, Google, Nokia, Amazon ja teised. See avas suurepärase võimaluse tarkvara arendajatele, kes võivad enda toodetuid rakendusi vaid paarisaja dollari eest aastas ilma muude turustamiskuludeta suurele hulgale tarbijatele müüa. Olenevalt tarkvara platvormist võtab poe omanik vastutasuks 30-40% rakenduste arendajate müügitulust. Selline kokkulepe on tootnud näiteks Apple'i rahavoole nelja aasta jooksul $6.5 miljardit. Viimaste andmete järgi on 60% kõikidest saadaval olevatest rakendustest tasulised ning keskmiseks hinnaks on $3.64 programmi eest. Sealjuures on oluline mõista, et tarkvara arendajate raha teenimise võimalus ei piirne vaid rakenduste müügiga. Teenida võib ka reklaamituluga ning rakenduste sisese kauba ja teenuste müügiga.

Graafik: Apple'i App Store

Allikas: Apple

Edulood nagu Soome firma Rovio, kelle käive kasvas Angry Birdsi najal €75 miljonini aastas ning Instagram, mis osteti Facebooki poolt ära $1 miljardi eest, on inspireerinud suurel hulgal uue põlvkonna ettevõtjaid. Madalad sisenemisbarjäärid, lihtne ärimudel ja kiirelt kasvav turg on aidanud rasketel majanduslikel aegadel luua hulgaliselt uusi ettevõtteid ning töökohti. Nagu ennist mainitud on ainuüksi USAs rakenduste arendamine aidanud tekitada ligi pool miljonit töökohta. Association for Competitive Technology poolt läbiviidud uuringu tulemused näitavad, et nelja aasta jooksul on rakenduste poodi uusi tooteid sisestanud 58 uut ettevõtet päevas ja 78% kõikidest mobiilirakenduste arendajatest on väikeettevõtted. Kuigi loodud töökohtade arv esindab vaid 0.3% suurust osa kogu tööealisest elanikkonnast, on see sektor suuruselt möödunud juba nii mõnestki teisest tehnoloogial ja tarkvaral põhinevast sektorist. USA tööturu amet prognoosib, et 2020. aastaks kasvab rakenduste arendamisega tegelevate töökohtade arv 28% võrra 521 tuhandeni.

Graafik: Mobiilirakenduste arendamisega seotud töökohtade arv võrreldes teiste sektoritega


Allikas: Technet

1990ndate lõpul toimunud Interneti mullile sarnanev ülikiire kasv võib panna nii mõnegi investori muretsema. Kas selline kasv on jätkusuutlik ja kas rakenduste turg on ka tegelikult nii potentsiaalikas nagu tundub? Analüüsifirma Flurry arvutuste kohaselt ulatub keskmine käive ühe rakenduse kohta 8700 dollarini ning keskmine igakuine käive kasutaja kohta ulatub 9 dollarini. Esialgu paljulubavad numbrid pole tegelikult lähemal uurimisel nii roosilised. Mängude arendaja Streaming Color Studios küsitles 2011. aasta lõpul 252-te rakenduste arendajat, kellest veerand olid rakenduste pealt teeninud kokku vähem kui $200. Ka neid kel õnnestus teenida kokku üle $30 000 oli 25% ning $1 miljoni piiri ületanuid oli vaid 4%. Uuring ei olnud küll laiahaardeline, kuid tulemustest võib järeldada, et kõik sektoris tegutsevad ettevõtted ei elata ennast lihtsalt ära. Tiheda konkurentsi tõttu mattub suurem osa appidest väga kiiresti unustuste hõlma ja ei teeni ennast tasa ning vaid üliväike osa rakendustest jõuab suure rikkuse ja hiilguseni.

Kahtlemata jätkub tahvelarvutite ja nutitelefonide müügi edaspidisel suurenemisel ka rakenduste arendamisega tegelevate firmade arvu kasv. Seoses riistvara tootjate otsusega avada enda platvorm välistele tarkvara arendajatele on tekkinud täiesti uus töösektor ning nüüd sõltuvad mõlemad suurel määral üksteise edust. Kuid nagu iga muu äriga, ei saa ka siin kõik olla võitjad ning vaid vähesed suudavad rakenduste maailma tulusaks investeeringuks muuta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon