Miks USA tööpuudus langeb? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Miks USA tööpuudus langeb?

Vallo Lees

25.03.2013 09:38

Shutterstock

Vastupidiselt eurotsoonis valitsevale trendile, kus töötuse määr on alates 2008. aasta teisest kvartalist jõudsalt kasvanud ning läheneb juba 12%-ni, ei leidu USAs enam ühtegi osariiki, kus tööpuudust tuleks mõõta kahekohalise protsentarvuga. Kas tõesti on USA tööjõuturg uuesti ellu ärkamas?

Kuigi USA töötuse määr on 2010. aasta oktoobri 10% pealt tulnud alla 7,7% peale, on samal ajal tööjõus osalemise määr langenud 64,4% pealt 63,5% peale. Enne kriisi algust oli antud näitaja 66% peal. Selgituseks olgu mainitud, et tööjõus osalemise määr on indikaator, mis näitab kui suure osa 16 aastastest ja vanemast rahvastikust moodustab tööjõus osalev rahvastik (Bureau of Labor Statistics definitsioon). Tööjõus osaleva rahvastiku hulka loetakse need, kes töötavad või kes ei tööta, kuid on otsinud tööd viimase 12 kuu jooksul. Seega võib langev tööjõus osalemise määr tuleneda näiteks rahvastiku vananemisest ja inimeste otsusest loobuda töökoha otsimisest.

Euroopas mõõdetakse tööjõus osalemise määra aktiivsuse määra kaudu, mille põhimõte siiski USA metoodikast mõnevõrra erinev. Näiteks aktiivsete inimeste hulka kvalifitseerumine on mõnevõrra raskem, kuna töötu inimene peab olema tööd otsinud vähemalt korra viimase 4 nädala jooksul ning aktiivsete ehk tööjõus osalejate arvu ei suhestata 16+ rahvastikuga, vaid ainult tööealise rahvastikuga. Vastupidiselt USA-le on euroalas vastav näitaja kerkinud 2007. aasta neljanda kvartali 71,1% pealt 72,2%-ni 2012. aasta kolmandas kvartalis.

Eelmisel nädalal avaldas USA tööjõubüroo regionaalse töötururaporti jaanuari kuu kohta. Madalaim töötuse määr – 3,3% oli Põhja-Dakota osariigis, kus töökohtade loomisele aitab märkimisväärselt kaasa sealne nafta- ja gaasibuum. Kõrgeim tööpuudus 9,8% valitses kahes osariigis – Californias ja Rhode Islandil. See tähendab, et esmakordselt  alates 2008. aasta lõpust ei küündi ühegi osariigi töötuse määr 10% või üle selle. (Revideerimiste tõttu tegelikult juba 2012. aasta detsembrist).

Arvestades aga tööjõus osalemise määra vähenemist tekib küsimus, kas USA töötuse määr on lihtsalt ilus statistiline vale, mis maskeerib tegelikult palju hullemat olukorda tööjõuturul? Üks põhjendustest vähenevale tööjõule on beebibuumi generatsiooni pensioniikka jõudmine. Beebibuumi generatsioon kuuluvad perioodil 1946-1964 sündinud inimesed. USA seaduste kohaselt saavad kodanikud osalist sotsiaalkindlustust 62 aastaselt, Medicare abi 65 aastaselt ning täielikku sotsiaalkindlustust 66 aastaselt. 2011. aastal tehtud uuring näitab, et keskmine pensionile mineku iga on meestel 64 aastat ning naistel 62 aastat. Ühtlasi märkis Pew Research, et alates 2011. aastast saab iga päev 10 000 inimest 65 aasta vanuseks ja nii 19 aastat järjest.

2012. aasta märtsis avaldasid Chicago Fedi analüütikud uurimuse, kus vaadeldi kuivõrd on alates 1999. aastast kestnud langus tööjõus osalemise määras seletatav pikaajaliste demograafiliste trendidega. Nad leidsid, et ligikaudu pool alates 2000. aastast toimunud tööjõus osalevate inimeste arvu langusest on tingitud rahvastiku struktuuri muutustest. Ühtlasi usuvad analüütikud, et selline trend peaks kestma veel vähemalt dekaadi jagu, kuna beebibuumi generatsiooni pensionileminek kaalub üles majandustõusust tuleneva tööjõu suurenemise.

Kui vaadata pikaajalisemat tööjõus osalemise määra graafikut, siis näeme, et beebibuumi generatsioonil tundub tõepoolest olevat mõju antud näitaja kujunemisele. Nii näiteks on märgatav, kuidas 1946-1964 sündinud inimeste tööikka jõudes on tööjõu suurus kasvanud, ning vanemaks saades vähenenud.

Allikas: Bureau of Labor Statistics

USA tööturuameti andmetel oli 2008. aasta jaanuaris tööjõus osalemise määr 66,2%. Kui ka 2013. aasta veebruaris oleks töötanud 66,2% üle 16 aastasest elanikkonnast, oleks tööjõu suuruseks pidanud olema 162 miljonit inimest, kuid tegelikkuses oli see 155,6 mln inimest ehk tööjõust on kadunud ca 6,4 mln inimest. 2008. aasta jaanuaris kuulus beebibuumi põlvkond peamiselt vanusegruppi 45-64, kus oli 57,3 miljonit töötajat. Kui rakendada samasuguseid tööjõus osalemise määrasid vanusegrupile 50-69 2013. aasta veebruaris, siis peaks tööjõus olema 55,3 miljonit beebibuumi generatsiooni esindajat. See tähendab, et beebibuumi generatsioonist on tööturult lahkunud 2 miljonit inimest, mis moodustab ligikaudu kolmandiku tööjõu vähenemisest.

Seega, kuigi USA tööpuuduse vähenemine on tulnud väheneva tööjõu arvelt, tuleb silmas pidada, et oma mõju siin on ka struktuursetele muutustel demograafias, mis pigem järgmistel perioodidel kiirenevad kui aeglustuvad.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon