Tesla – arvestatav elektrilöök autoturule? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tesla – arvestatav elektrilöök autoturule?

Rauno Kirsi

07.08.2013 09:23

Barack Obama eesmärgiks on 2015. aastal näha USA tänavatel ühte miljonit elektriautot. USA Energia osakonna arvates on see plaan küll üsna auahne, kuid siiski võimalik. Üks ettevõte, kes võib aidata seda realiseerida, kannab nime Tesla Motors (TSLA). Ettevõtte põhitegevuseks on elektriautode disainimine, arendamine ja tootmine Põhja-Ameerika, Euroopa ja Aasia turgudele.

Eelneval aastal oli elektriautode tootjate esikolmik 2013. aasta omast erinev. Chevorlet Volt oli 2012. aasta enimmüüdud elektriauto (23461) millele järgnesid Toyota Prius (hübriid) ja Nissan Leaf keskmiselt poole väiksemate müügitulemustega.

Allikas: http://insideevs.com/monthly-plug-in-sales-scorecard/

Käeoleval aastal on enimmüüdud elektriautoks endiselt Chevorlet Volt, kuid vaid mõne autoga vähemuses järgneb Tesla Model S ning kolmandal kohal paikneb Nissan Leaf. Chevrolet ja Nissan pakuvad ühes hinnaklassis autosid (ca USD 30 000), kuid Tesla on oluliselt luksuslikum, sportlikum ja kaasaegsem, millest tulenevalt on ka hind enam kui kaks korda kõrgem (USD 62 400).

Allikas: http://insideevs.com/monthly-plug-in-sales-scorecard/

Tesla Model S on elektriautode turul hinna suhtes vaieldamatu eestvedaja, kas ka õigustatult? Antud auto jõuallikaks on 310kw elektrimootor, mis kiirendab 0-100km/h 4,2 sekundiga. Model S-il on 85 kWh aku, mis võimaldab sõita kuni 480 km ilma laadimata. Autosse on paigaldatud kiirlaadimissüsteem, mis laeb 30 minutiga pool akut täis ja võimaldab sõita järgnevad 240 km. Mugavusvarustusest on märkimisväärseim 17 tolline puutetundlik ekraan, mis võimaldab sooritada kõik vajaliku - õhkvedrustuse jäikuse muutmisest interneti kasutamiseni. Lisaks kõigele eelmainitule pakub Tesla kaheksa aastast garantiid ilma läbisõidupiiranguta.

Kuigi hinnaliidrid on antud sektoris endiselt Chevrolet Volt ja Nissan Leaf, kes pakuvad oma toodangut keskmiselt 30 000 dollari eest, siis elektriautode lipulaevaks positsioneerib ennast Tesla Model S, mis võistleb tavaliste luksusautodega, nagu Mercedez-Benz, BMW, Audi ja Lexus. USAs on Tesla Model S ennast suutnud tõestada, sest antud mudel on haaranud luksusauto turust juba 8,4% endale. Selle aasta esimeses kvartalis müüdi 4900 Model S-i, samal ajal müüdi 2338 BMW 7 seeria mudelit, 3077 S-klassi Mercedes-Benzi, 1462 Audi A8-t ja 2860 Lexus LS-i.

Just BMW perest saabub 2013. aastal ka uus tulija.  Firma  siseneb selle aasta novembris elektriauto turule BMW i3-ga, mille hind algab 41 000 dollarist. Olukorras, kus BMW võrdleb i3-e Model S-iga, on nende suurimaks argumendiks hind ja maine. Saksamaa suur autotööstur BMW on asutatud 1916. aastal ja omab suhteliselt suurt ja kindlat kliendibaasi, millest tulenevalt on ettevõttel juba muljetavaldav ajalugu ja kogemus. Hinnavahe on i3 ja Model S puhul pooleteisekordne, kuid antud olukorras on tegemist ka erinevate autodega. BMW i3 läbivus täis akuga on kolm korda väiksem kui Model S-il. Lisaks akude ja mootorite üsna märkimisväärsele erinevusele, on Model S suurem ja omab ka rikkalikumat mugavusvarustust kui BMW i3. Samas BMW i3 puhul ei ole tegemist odavauto ega luksusautoga, vaid pigem keskklassi elektriautoga, millel on suurem läbivus täis akuga kui Nissanil või Chevroletil, kuid väiksem kui Teslal.

Tesla Motors tundub olevat oma viimase mudeliga õigel teel. Model S on luksuslik nagu Mercedes-Benz või BMW, kuid hinnaklassilt odavam. Ennekõike omab Tesla võimsat elektrimootorit ja kordades võimsamaid akusid kui Chevrolet ja Nissan. Hetkel täidab antud auto turunõudlust ja omab potentsiaali tulevikus, millest annab aimu ka TSLA aktsia viimase paari kuu liikumine.

TSLA teatab oma teise kvartali tulemused 7. augustil peale turu sulgumist.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon