Kuidas tuntud investor aitas aktsial tõusta 2000% - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas tuntud investor aitas aktsial tõusta 2000%

Erko Rebane

30.04.2015 13:39

Shutterstock

Aktsiaturg on koht, kus investorite emotsioonide katel keeb tihti üle, tingides väärtpaberite ebatavaliselt suuri liikumisi, millele on raske selgitust leida. Valdavalt leiavad säärased episoodid aset just väga madala hinnatasemega aktsiate puhul, kuna likviidsus on kesisem ja sentimendil rohkem ruumi domineerida fundamentaalnäitajate üle. Kuid vahest tunduvad isegi seal liikumised uskumatuna. Üheks selliseks näiteks on USA ettevõte nimega Voltari, mille aktsia maksis veel märtsi lõpus alla ühe dollari, kuid kõigest kolme nädalaga murdis hind läbi juba 20 dollari piirist.

Voltari näol on tegemist peamiselt nutitelefonide ja teiste mobiilsete seadmete kanali kaudu reklaamilahendusi pakkuva firmaga, mis kasutab reaalajas andmeanalüüsi selleks, et viia reklaamijat tarbijaga tõhusamalt kokku. Ettevõte loodi tänasel kujul alles 2012, kuid  ühinemiste ja reorganiseerimiste tulemusel on firma korduvalt nime vahetanud, mistõttu võib tegelikku ajalugu lugeda rohkem kui 10a pikkuseks.

Finantsnäitajad on aastaid juba aktsionäride silma vesisena hoidnud, mida peegeldab ka aktsia pikaajaline langus. Kuigi pärast 2012.a restruktureerimist suudeti eelmisel aastal käivet isegi kasvatada 8,8 miljoni dollari pealt 12,2 miljoni dollarini, siis aastatepikkune kahjumi teenimine jätkub samas taktis, seades küsimärgi alla ettevõtte jätkusuutlikkuse.

Allikas: Bloomberg

Negatiivse rahavooga tegutsemine on põletanud bilansis rahavaru viimase paari aastaga 51 miljoni dollari pealt eelmise aasta lõpuks 6,5 miljoni dollarini, millest tulenevalt tekkis vajadus tänavu olemasolevatelt aktsionäridelt uuesti kapitali küsida.

30. märtsil teatavaks tehtud tulemused osutusid aktsiale aga raketikütuseks, kui selgus et pakkumisest oli osa võtnud ka miljardärist suurinvestor Carl Icahn, kes soetas koos fondidega ligi 95% kogumahust ehk kokku 4,06 miljonit aktsiat summas 5,5 miljonit dollarit.

Carl Icahni ja Voltari teed ei ristunud esimest korda, sest 50 miljoni dollari suuruse investeeringuga sidus Icahn end juba 2007.a, kui firma tegutses veel Motricity nime all.  Aastate jooksul on ta sinna kapitali juurde kühveldanud ning tänavu pärast aktsia üle 99% langust 2010.a tipust oli Icahnil võimalus tõsta oma osalus firmas suhteliselt marginaalse summaga nüüd juba 29,8% pealt 52,3%ni (koos eelisaktsiate ja warrantitega ca 61%).

Osaluse suurendamine võis kutsuda teisi turuosalisi spekuleerima, et Wall Streeti tuntud rahahai näeb endiselt võimalust panna dollareid põletav firma uuesti kasumit teenima või mingil hetkel võidakse Voltari üldse börsilt ära viia. Raske on öelda, mis on Carl Icahni tegelik plaan või visioon, sest avalikult ei ole ta antud investeeringu tagamaid kuigi palju avanud, mainides 2008.a vaid nii palju, et investeerima veenis sellesse firmasse tema poeg  ning pärast polnud ta enam kindel, kas otsus oli õige või mitte.

Pärast algset positsiooni võtmist on Icahn küll kümneid miljoneid dollareid juurde investeerinud, kuid siiani tundub, et kasutatakse võimalust soetushinda allapoole tuua, sest kui firmast saab kunagi asja, on lihtsam investeeringuga kasumisse jõuda. Samas tuleb tunnistada, et isegi kui Icahnil ei õnnestukski oma raha tagasi teenida, jääb see vaid pisikeseks kühmuks palju suuremate edulugudega teekonnal, mis on aidanud tõsta mehe netoväärtust Forbsi andmetel tänaseks 23,2 miljardi dollarini.

Voltari aktsia hind

Allikas: Bloomberg




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon