Portfellides algasid sundlikvideerimised - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Portfellides algasid sundlikvideerimised

Erko Rebane

11.09.2015 11:08

Shutterstock

Väärtpaberiturgude liikumise võib kirjutada väga paljude tegurite arvele, millest sugugi vähem tähtis pole aktsiate, fondide ja võlakirjade tagatisel toimiv laenuturg.  Headel aegadel aitab võimendus väärtpaberitele hoogu juurde anda, kuid samamoodi võib  see aktsiad allakäigu spiraali saata.

Portfelli tagatisel võetakse laenu erineval otstarbel. Klassikalises vormis kasutatakse seda täiendavate väärtpaberite ostmiseks, et teenida hinnaliikumise pealt rohkem tulu. Kuid laenuraha võib ka välja kanda ning selle eest kinnisvara soetada, äri alustada, auto osta jne.

Näiteks kui kliendil on 10 000 euro suurune aktsiatest koosnev portfell, on pangad ja maaklerfirmad üldiselt nõus andma selle tagatisel veel kuni sama palju laenu, mis tähendab, et omavahendite osakaal moodustab 50%. Tõusvatel turgudel omavahendite protsent kasvab, sest laenusumma on fikseeritud. Kui aga tagatiseks olevate väärtpaberite hind  langeb ning omavahendite osakaal vajub alla 50%, hakkab laenuandja hoolikamalt olukorda jälgima ning nõudma omavahendite osakaalu tõstmist tagasi 50% peale.  Selleks peab klient kontole juurde kandma raha või uusi väärtpabereid, või hakkama laenusumma vähendamiseks väärtpabereid müüma, mida äärmuslikel juhtudel võib pank või maaklerfirma teha ka kliendiga eelnevalt konsulteerimata.

Kriisijärgsetel aastatel, kui USA kinnisvaraturu stabiliseerumine võttis aega, aitas aktsiaturu kiire taastumine 2009.a märtsi põhjast liigutada fookuse võimenduslaenudele. Täna moodustab see suhteliselt väikese osa USA pankade laenuärist, kuid jääb endiselt oluliseks kasvuallikaks.

Näiteks juuni lõpu seisuga oli Morgan Stanley väärtpaberite tagatisel andnud välja 25,3 miljardit dollarit laenu, kerkides aastatagusega võrreldes 37%. Bank of Americal oli sääraseid laenusid väljas 38,6 miljardi dollari väärtuses (4% kogu laenu- ja liisinguportfellist), mis oli 14,2% rohkem võrreldes 2014.a juuni lõpuga ning Wells Fargol ulatus maht 59,3 miljardi dollarini (11% kõikidest laenudest), 16% rohkem kui aasta varem.

Kogu New Yorgi börsil ulatus väärtpaberite tagatisel võetud laenude maht juuli seisuga 487 miljardi dollarini, kasvades aastaga ligi 6% võrra. Ehkki täna ületab tase juba 30% 2008.a kriisieelset tippu, on raske öelda millises punktis muutub see kurjakuulutavaks. Seni, kuni kerkib aktsiaturg, kipub kaasa liikuma ka väärtpaberite tagatisel võetud laenude maht. Küll aga hakkavad võlakohustused võimendama aktsiaturu teed alla, mida kõrgemaks need on eelnevalt paisunud.

NYSE võimenduslaenud (valge, triljonit dollarit) ja S&P 500 indeks (kollane)

Allikas: Bloomberg

Wall Street Journali artiklis ütlesid suuremate pankade esindajad, et aktsiaturgude korrektsiooni tõttu on hakatud pöörduma väärtpaberite tagatisel laenu võtnud klientide poole, kuid ei täpsustata millises ulatuses on sellised kõned kasvanud.

Arvestades seda, et neid laenusid on välja võetud ajapikku eelnevate aastate jooksul ning S&P 500 indeks kaupleb täna laias laastus samal tasemel nagu mullu samal ajal ning 16% kõrgemal võrreldes 2a taguse ajaga, ei tohiks tagatiste väärtuse langus veel suureks probleemiks olla.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon