Insaiderid kasutavad aktsiaturu tõusu müümiseks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Insaiderid kasutavad aktsiaturu tõusu müümiseks

Erko Rebane

27.12.2016 14:07

Pixabay

Ühendriikide aktsiaturgude hooajaline tõus, mis algab novembrist ning vältab harilikult kevadkuudeni välja, on siiani olnud muljetavaldav. Kui aga paljude tähelepanu on suunatud indeksite kõrgematele punktitasemetele, siis insaiderid kasutavad turu heatujulist meeleolu positsioonide vähendamiseks.

Donald Trumpi administratsiooni ametisse vannutamine on tekitanud finantsturgudel palju elevust ning seda on loetud üheks peamiseks põhjuseks, miks S&P 500 indeksi novembri põhi jääb praegusest tasemest ligi 7% kaugusele ning uue hingamise on leidnud ka aktsiaturud mujal maailmas. Kuid üks turuosaliste grupp kasutab USA indeksite rekordtasemeid müümiseks, mis võib olla märgiks, et ootused kõikvõimalike fiskaalpoliitiliste lubaduste suhtes võivad olla liiga roosilised.

CNBC tõi eelmisel nädalal välja, et Wilshire 5000 indeksisse kuuluvate firmade insaiderite aktsiamüüke ja  -oste analüüsinud InsiderScore.com kohaselt on tegevjuhid ning teised tähtsamad töötajad kasutanud presidendivalimiste järgset rallit oma ettevõtte aktsiate müümiseks, seda eriti  finants-, tööstus- ja energiasektoris – majandusharud, mida loetakse Trumpi võimaliku triljoni dollari suuruse infrastruktuuri stiimuli peamisteks kasusaajateks.

Juhtivatel positsioonidel töötavatel aktsionäridel on parem ülevaade firma äritegevusest ning väljavaatest, kui analüütikutel või väikeinvestoritel ning seetõttu võib suurenenud müügitegevust võtta hoiatava märgina, et turud on tuleva aasta majanduslike tingimuste osas liialt optimistlikuks muutunud.

Paraku ei pruugi valuatsioon olla ainuke põhjus müümiseks, vähendades signaali tõlgendamise väärtust. Sarnaselt teistele turuosalistele võivad ka insaiderite müügitehingud aasta lõpus olla motiveeritud  maksudest (näiteks tulumaksu tasumiseks vajaliku kapitali vabastamine) või portfelli optimeerimisest, kui ettevõtte aktsiate osakaal on hinnatõusu või kompensatsioonide tõttu muutunud liiga suureks ning investeeringute riskid pole enam piisavalt hästi hajutatud.

Alloleval graafikul on musta joonega kujutatud InsiderScore.com’i koostatud insaiderite sentimenti indeksit lähtuvalt ostu- ja müügimahtudest ning sinisega aktsiaturgu  (Value Line Geometric Index)

Allikas: InsiderScore.com

Kas insaiderite kasvanud müügihuvi osutub ohumärgiks või mitte, võiks selguda tuleva aasta alguses, sest ajalooliselt on jõuludele järgnev nädal kujunenud aktsiaturgude jaoks soodsaks.  Küll aga tuleb katalüsaatoreid edasiseks tõusuks leida väljastpoolt majandusuudiseid, sest olulist statistikat jagub käesolevasse nädalasse vähe.  Mainimist vääriksid  vaid Richmondi, Dallase ja Chicago töötleva tööstuse detsembrikuu aktiivsusindeksid ning USA majade pooleliolevad müügitehingud.

Käesoleva nädala tähtsamad majandusuudised koos Bloombergi küsitletud analüütikute konsensuse ootusega:

Teisipäev, 27.detsember

  • USA tarbijate kindlustunde indeks (detsember): 1,4punktine paranemine 108,5 punktile (kõrgeim alates 2007.a juulist)
  • USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (detsember): ühepunktine tõus 5 punktile (parim alates juulist)

Kolmapäev, 28. detsember

  • Hispaania jaemüük (november): aastase kasvutempo kiirenemine 2,2% pealt 3,1%le
  • Itaalia tarbijate ja ettevõtete kindlustunde indeksid (detsember)
  • USA majade pooleliolevad müügitehingud (november): 0,5% kasv pärast 0,1% suurenemist oktoobris
  • USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (detsember): püsib 10,2 punkti peal (kõrgeim alates 2014.a juulist)

Neljapäev, 29. detsember

  • Eurotsooni M3 rahapakkumise ja krediidi statistika (november)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 265 tuhat vs 275 tuhat nädal varem

Reede, 30. detsember

  • Hispaania inflatsioon (detsember): 0,2pp kiirenemine 0,9% peale
  • USA Chicago töötleva tööstuse küsitlus (detsember): 1,0punktine langus 56,5 punktile



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon