Mis aktsiatega tegid LHV kliendid septembris enim tehinguid? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mis aktsiatega tegid LHV kliendid septembris enim tehinguid?

Gert Siniloo

24.10.2018 10:05

pixabay.com

Septembris kaubeldi kõige rohkem kahe USA pooljuhtseadmete tootja aktsiatega. Kokkuvõttes eelistasid kliendid enim USA ja Eesti ettevõteid.

Allikas: LHV

Micron Technology ning Advanced Micro Devices

MU tegeleb erinevate mälukiipide tootmisega, mille hulgas on dünaamiline muutmälu (dynamic random access memory, DRAM), välkmälu ning pooljuhtkettad, mida kasutatakse arvutites, telefonides ja muudes seadmetes. 2006. aastal asutas MU koos pooljuhtkiipide tootja Inteliga INTC ühisettevõtte IM Flash Technologies, mis toodab laiatarbeelektroonika jaoks NAND-tüüpi välkmälu.

September oli MU aktsiale languskuu ning selle väärtus kahanes kuu lõpuks 12,9%, võrreldes kuu algusega. Ettevõtte enda sõnul on nad hiljuti pihta saanud USA-Hiina vaheliste kaubanduspingetega. Eelmise kvartali müügitulu oli küll 8,44 miljardit dollarit, ületades analüütikute ootusi 190 miljoniga, kuid kuu lõpus avaldas MU käimasoleva kvartali (lõppeb novembris) käibeprognoosi, mille kohaselt peaks müügitulu ulatuma 8,3 miljardi dollarini. See jäi aga 150 miljoni dollariga alla analüütikute ootustele. Analüütikud jäid aga aktsia suhtes optimistlikuks, seda vaatamata hinnasihtide langetamisele. MU aktsia sulgemishind oli  22. oktoobril 39,76 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe (Forward P/E) 4,05.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu MU viimase viie aasta tootlusega siin.

Märksa paremini läks Advanced Micro Devices AMD aktsial, mis tegeleb samuti pooljuhtseadmetega, kuid erinevalt MU-st on firma põhiline tegevusala mikroprotsessorite, emaplaatide kiibistike ning graafikaprotsessorite (GPU) arendamine, mida kasutatakse serverites, tööjaamades ning isiklikes arvutites. Kui mikroprotsessorite osas konkureerib AMD Inteliga, siis graafikaprotsessorite turul on ettevõtte jaoks ainuke sisuline konkurent NVIDIA NVDA, kelle turuosa on aga kaks korda suurem. Krüptovaluutade kaevandamine, milleks on valdavalt kasutatud GPU-sid, on ka AMD kasvu toetanud, kuid viimastel kuudel on märgata olnud nõudluse vähenemist protsessorite järele ning müüginumbrid on langenud. AMD jaoks on langus olnud isegi suurem kui nende konkurendi NVIDIA puhul.

AMD jaoks oli september tõusukuu ning aktsia väärtus suurenes kuu lõpuks 10,1%, võrreldes kuu algusega. Veelgi märkimisväärsem on aga asjaolu, et aktsia väärtus tõusis septembri keskel kõrgeimale tasemele alates 2006. aasta maikuust. Väikse languse tõi aga kuu lõpus tulnud Inteli teade, et ettevõte suudab toota piisavalt kiipe, et täita tänavust käibeprognoosi. AMD sulgemishind oli 22. oktoobril 25,03 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 36,81.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu AMD viimase viie aasta tootlusega siin.

Tesla

Elektriautosid tootev Tesla TSLA ilmselt pikemat tutvustamist ei vaja, sest ettevõte on oma ebahariliku juhtimisstiiliga tegevjuhi Elon Muski tõttu niigi investorite ja meedia kõrgendatud tähelepanu all ning ettevõte figureerib sestap peaaegu iga päev meediaväljaannete esilehtedel. Olgu aga siiski veel kord ära toodud, et Tesla toodab lisaks ka liitiumioon-akusid ning päikesepaneele (tütarfirma SolarCity) ning ettevõtte peakorter asub Californias.

Kuu lõikes oli Tesla puhul kahtlemata suurim uudis kuu viimasel päeval tulnud teade, et USA väärtpaberiturujärelevalve (SEC) nõudmisel peab Musk taanduma Tesla juhatuse esimehe kohalt, kuid saab jätkata tegevjuhina. Põhjuseks oli Muski postitatud Twitteri säuts 7. augustil, milles ta väitis, et plaanib Tesla börsilt ära viia, ostes teised aktsionärid välja hinnaga 420 dollarit aktsia kohta ning et rahastus selleks on juba kindlustatud. SECi sõnul polnud aga säutsul piisavalt alust ning sellele järgnenud aktsialiikumisega said paljud investorid kahju. Lisaks peavad nii Tesla kui ka Musk maksma 20 miljonit dollarit trahvi. Vahetult pärast uudist lekkis aga meediasse Muski töötajatele saadetud kiri, kus ta väitis, et Tesla jõuab peagi kasumisse. SECi tegevuse tuules lõpetas Tesla septembrikuu järsu langusega ning kokkuvõttes kahanes aktsia väärtus 8,4%. TSLA sulgemishind oli 22. oktoobril 260,95 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 80,29.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Amazon

E-kaubamaja Amazon AMZN, mis alustas 1990ndatel e-raamatupoena, on tänaseks kasvanud käibe poolest maailma suurimaks internetifirmaks. Tänavu suvel moodustas Amazoni turuosa USA e-kaubanduse turust ligi 50%, mida on üle 7 korra rohkem kui lähimal konkurendil eBay EBAY. Suvi oli erakordne ka Amazoni asutaja ja tegevjuhi Jeff Bezos’e jaoks, kellest sai Forbes’i sõnul 150 miljardi dollarilise varandusega lähiajaloo rikkaim inimene.

September algas Amazoni jaoks rekordiga, kui ettevõttest sai Apple’i järel teine ettevõte, kelle turuväärtus ületas 1 triljoni dollari piiri, kuid kauplemispäeva lõpuks langes AMZN siiski veidi alla maagilise läve. Amazoni aktsia septembris veidi langes ning selle väärtus langes kuu lõpuks kuu algusega võrreldes 1,8%. Peale selle teatati septembris koostööst Snapchat’iga SNAP, mille rakenduses saab teha pilti mõnest tootest ning kui kaamera selle ära tunneb, avaneb link Amazoni, kust saab toote soetada. Hetkel pole see teenus veel aga kõigile kasutajatele kättesaadav. Kuu viimasel nädalal selgus aga, et Euroopa Liidu konkurentsiametnikud on hakanud huvi tundma, kas Amazon võib olla kopeerinud enda lehel müügil olnud tooteid ning asunud neid hiljem enda toodetena müüma. AMZN sulgemishind oli 22. oktoobril 1789,30 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 70,86.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu AMZN viimase viie aasta tootlusega siin.

Eesti aktsiatest tehti enim tehinguid LHV Groupi ja Tallinna Kaubamajaga

Enimkaubeldud Eesti ettevõtte aktsia oli septembris LHV Group LHV1T. Septembris võttis LHV kasutusele e-tuvastuse, mille abil saab pangakonto avada netipangas ehk kodust lahkumata. Lisaks teatas LHV augustikuu tulemused, mis näitasid konsolideeritud puhaskasumit 2,4 miljonit eurot. LHV Pank teenis sealjuures 1,8 miljonit eurot ja LHV Varahaldus 0,7 miljonit eurot. Tänavu mais uuendatud finantsplaani edestab LHV kasumi osas 1,8 miljoni euro võrra. Septembris LHV aktsia tõusis, kasvades kuu algusega võrreldes 1,36%. LHV sulgemishind oli 22. oktoobril 11,0 eurot.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu LHV1T tootlusega alates IPO-st siin.

Tallinna Kaubamaja Grupp TKM1T, mille alla kuuluvad nii Kaubamaja keskused, Selveri supermarketid kui ka Viking Motors ning Kia Auto, jätkas septembris kohtuteed, kui riigikohus määras, et grupi ettevõtete kohtuvaidlus 2010. aastal Tallinnas kehtinud müügimaksu üle jätkub sealt, kus see enne Euroopa Kohtu poole pöördumist pooleli jäi. Kaubamajal on käimas kaks kohtuvaidlust, milles kontsern nõuab tagasi aastatel 2010-2011 Tallinnas makstud müügimaksu kogusummas 3,3 miljonit eurot. Ühe vaidluse nõudjapool on Tallinna Kaubamaja ühes Selveriga, teises vaidluses aga ettevõtted Viking Motors, TKM King ja TKM Beauty. Kaubamaja Grupi aktsia septembris veidi langes, kahanedes 1,1% võrra. TKM1T sulgemishind oli 22. oktoobril 8,98 eurot.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TKM1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti arvukalt tehinguid ka Facebooki FB (kuine muutus: -3,9%), Tallinna Sadama TSM1T (+4,85%), Apple’i AAPL (-1,1%) ning Merko Ehituse MRK1T (+3,16%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Facebook, Tallinna Sadam (alates IPO-st), Apple, Merko Ehitus.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon