Kuidas möödus aasta algus LHV PIK kasutajatele? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas möödus aasta algus LHV PIK kasutajatele?

Raido Tõnisson

17.02.2022 13:06

LHV

Pärast pikemat tõusutsüklit jaanuaris aktsiaturge tabanud müügilaine ei jätnud mõjutamata ka LHV pensioni investeerimiskonto kasutajaid, suurendades mõnevõrra vahet pensionifondide koondindeksiga. Kuigi langus on olnud suures osas tehnoloogiasektori ja kasvuaktsiate põhine, kus PIKi kasutajatel on arvestatav osakaal, on positiivseks asjaoluks see, et jaanuari alguses PIKile toimunud korraline raha laekumine võimaldas uutel kasutajatel oma esimesed investeeringud teha soodsama soetusmaksumusega.

LHV-s on veebruari keskpaiga seisuga ligi 3300 klienti, kelle igakuine pensioni sissemakse laekub PIK-i, iseseisvaks investeerimiseks. LHV turuosa selliste aktiivsete PIK-de osas on koguni 82% kõigist Eesti PIK-idest.

LHV PIKi kasutajate suurimad investeeringud jaanuari lõpu seisuga. Allikas: LHV

Suurima turuväärtusega investeeringute osas säilis küll üldine vaade võrreldes kuutaguse ajuga, ehkki volatiilne ja languspoolel olnud jaanuarikuu tegi positsioonide järjekorras mõningaid korrektuure. Kuna PIKi kasutajate kaks suurimat positsiooni on sel aastal olnud koos tabeli alumise otsaga ühtlasi ka parimad portfelli väärtuse säilitajad ja USA ettevõtteid koondav SXR8 on üks populaarsemaid automaatse investeerimise valikuid, suurenes nende kolme suurima positsiooni osakaal LHV PIKi portfellides kuuga 0,8pp võrra 20,2%ni. Samas 15 suurima positsiooni osakaal kõikidest positsioonidest on kuuga langenud 46,9%lt 45,8%ni, peamiselt riskantsemate väärtpaberite kukkumise tõttu.

Kõige suuremat langust pidi tunnistama Tesla aktsia, mis hoolimata 23%lisest langusest säilitas võrreldes kuutaguse ajaga viienda koha. Kuigi aktsia turuväärtus börsil langes oluliselt, on PIKi kasutajate panus Tesla aktsiasse hoopis suurenenud. See näitab, et lühiajalised turuvõnked pikaajalisi investoreid ei heiduta, nähes pigem võimalust aktsiaid soodsama hinnaga juurde osta.

Tõenäoliselt on languse ajal positsiooni suurendamisele julgestavana mõjunud see, et jaanuari alguses avaldas Tesla oma rekordilised 2021. aasta ja neljanda kvartali tarnemahud, ületades analüütikute ootusi mõlema ajaperioodi puhul. Selle jätkuks avaldas Hiina Sõiduautode Liit alles mõni päev tagasi elektriautode jaanuarikuu raporti, mille kohaselt kasvas Tesla müük Hiinas 286%, võrreldes 2021. aasta jaanuariga.

Krüptorahasid järgivate fondide osas näib, et jaanuarikuu languse ajal ei ole riski oluliselt suurendatud: Bitcoini hinda järgiv COINBE on võrreldes detsembrikuuga langenud tabelis ühe koha võrra ja Ethereumit järgiv COINETHE on kukkunud kolm kohta tahapoole. Väärtpaberite langusega üsna proportsionaalselt on langenud ka PIKi kasutajate turuväärtus nendes fondides, peegeldades investorite mõngingast ebakindlust krüptorahade kui väga uue varaklassi suhtes.

Et Hiina aktsiad on aasta alguse langusele oluliselt paremini vastu pidanud, võrreldes muude turgudega, näitas olulist kohatõusu Alibaba aktsia, kerkides võrreldes detsembrikuuga koguni kümne koha võrra. Näib, et üha enam analüütikuid, eesotsas Credit Suisse’i ja Goldman Sachsiga, hakkavad Hiina aktsiate ja laiemalt arenevate turgude suhtes võtma positiivset seisukohta. Üldiselt panustavad positiivse väljavaatega analüütikud regulatiivse ebakindluse vaibumisele pärast märtsis toimuvat üleriigilist parlamendi istungit ning välja tuuakse ka aktsiate atraktiivne hinnatase võrreldes muude turgudega.

*mln EUR. Allikas: LHV

Pärast septembrikuu esmalaekumist saabus 2022. aasta 1. jaanuaril aeg uueks rahaliseks laekumiseks neile, kes olid esitanud raha üleviimise avalduse senisest pensionifondist PIKile hiljemalt 31. novembriks. Ligi 8 miljoni euro väärtuses uusi sissemakseid tõstis PIKi kasutajate vaba raha osakaalu hetkeks ligi 59%ni, ehkki juba veebruari alguseks oli langenud see 47%ni. Kõige madalam ehk 33% oli vaba raha osakaal detsembri lõpus, kui langust ei olnud veel alanud uut raha ei olnud laekunud.

Kuigi alates septembrist oleme näinud nii turu languse- kui ka tõusuperioode, on uue raha lisandumist arvestamata väärtpaberite osakaal hoolimata turuolukorrast stabiilselt tõusnud, peegeldades PIKi kasutajate osta-hoia strateegiat. Sellegipoolest on kasutajatel veel arvestatav summa vaba raha, aidates ostukulu veelgi vähendada, kui turulangus peaks süvenema.

Allolev indekseeritud graafik näitab küll LHV PIKi kasutajate mahajäämust võrreldes pensionifondidega, kuid viis kuud on järelduste tegemiseks selgelt liiga lühike aeg, eriti mis puudutab aktsiaturgude tootlikkust. Kokkuvõttes edestavad pensionifondid LHV PIKe veebruari alguse seisuga 5,2pp-ga, kajastades aktsiaturgude laiapõhjalisemat külgsuunas liikumist ja võlakirjade hüppelisest tõusu viimastel kuudel.

*Kuu jooksul tehtud PIK-i jooksvad sisse- ja väljamaksed on koondatud iga kuu esimesele kuupäevale ning liidetud juurde baasmahule. Allikad: LHV, Pensionikeskus

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon