LHV asub investeerimisel küsima lapsepõlverumaluste kohta - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV asub investeerimisel küsima lapsepõlverumaluste kohta

LHV

01.04.2022 08:00

iStockphoto.com

Anname teada, et alates 01.04.2022 muutuvad LHV investeerimisteenuste riski hindamise kriteeriumid. Muudatus on tingitud Euroopa Liidu õigusaktides sätestatud nõuete muutumisest ja investori vastutuse vähendamisest nende investorite jaoks, kes kunagi elus ühtegi riski pole võtnud ega saa aru oma tegevuse tagajärgedest.

Riskihindamise uue metoodika aluseks on Gever Tulley poolt väljatöötatud raamistik: „50 ohtlikku asja (mida sa peaksid lubama oma lastel teha)“. LHV vahendusel investeerimisteenuseid kasutada sooviv klient peab LHV mobiili- ja internetipangas täitma vastava küsimustiku oma lapsepõlves tehtud rumaluste kohta. Küsimustikku saab täita ainult ühe korra ja selle täitmise tulemusena määratakse igale kliendile talle sobiv riskitase, mis lubab tal edaspidi võtta ainult talle sobivaid riske.

LHV maakleritegevuse juhi Sander Pikkeli sõnul on uus regulatsioon tervitatav, sest väga paljud kliendid ei oska enda jaoks sobivat riskitaset hinnata. Nii võetakse enda varasema kogemuse ja vanuse kohta liiga vähe riski, ning samuti on neid, kes pole riskide hajutamisest midagi kuulnud ning panevad kogu portfelli ühe instrumendi alla mängu.

Küsimustiku hindamise tulemusena võib klient sattuda ühte viiest kategooriast:

  • 0–10 riskantset tegevust – Hoiuse avamine kuni 100 000 EUR ulatuses. Summa piiri ületamisel palume kliendil esimesel võimalusel lähimast sularahaautomaadist ülejääk välja võtta, et vältida Tagatisfondi kaitse kadumist.
  • 11–25 riskantset tegevust – Hoiuse puhul on lubatud 100 000 EUR piiri ületamine, ning vähemalt 5 (viie) indeksfondi võrdsetes osades valimine LHV Kasvukontosse.
  • 25–40 riskantset tegevust – Lisaks eelnevale on lubatud portfelli valida üksikaktsiad või osaleda Balti turu IPO-del. Üksikaktsiaid võib osta vaid ühel päeval nädalas, et nende osakaal ei ületaks portfellis 20%.
  • 40–50 riskantset tegevust – Kõik LHV poolt pakutavad investeerimisteenused on lubatud, sest klient oskab riski võtta.
  • 50+ riskantset tegevust* – Lubatud on ainult krüptovarasid jälgivad fondid ja nn. meemiaktsiad. Ülejäänud instrumente peetakse sellesse gruppi sattunud investori jaoks liiga turvalisteks.

Kui MiFID II regulatsiooni eesmärk oli seadusandja poolt tugevdada investorkaitse nõudeid ja eelkõige klienti riski eest hoiatada, siis seekord on mindud sammu võrra edasi, et aidata investoril leida just tema jaoks õige riskitasemega investeering. Nii on garanteeritud, et suurema riskiisuga investorid ei lase end peibutada madala volatiilsusega instrumentide pakutavast tootlusest ja on rahul, et saavad suurematele hinnaliikumistele emotsionaalselt kaasa elada. 

*vajalik on arstitõendi ettenäitamine luumurru kohta.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon