GRANOLAS – Euroopa versioon FANG-st - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

GRANOLAS – Euroopa versioon FANG-st

Raido Tõnisson

13.02.2023 10:57

iStockphoto

Pikka aega USA suurimaid ettevõtteid hõlmanud FANG (Facebook, Amazon, Netflix ja Google) on ilmselt enamikele investoritele tuttav nimetus ning jääb paljudele veel kauaks meelde. Peaaegu üldse ei ole räägitud aga Euroopa samalaadsetest ettevõtetest, mida on üksjagu ning mille esitähtede kombinatsioon annab nimetuse GRANOLAS.

Kui lühendist võiks tuletada, et kõnealuseid ettevõtteid on kaheksa, hõlmab koosseis tegelikult ühtekokku 11 ettevõtet: Glaxosmithkline, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH, Astrazeneca, SAP ja Sanofi. Lisaks oluliselt suuremale arvule ettevõtetele eristub koosseis FANG nimistust selle poolest, et kui viimases on ülekaalus tehnoloogiaaktsiad, siis GRANOLASe puhul kuuluvad üheteistkümnest ettevõttest koguni kuus tervishoiuvaldkonda.

Ehkki mõlemad indeksid on viimasel aastakümnel pakkunud investoritele korralikku tootlust, on FANG koosseisu ülespoole vedanud eelkõige madalad intressimäärad, samas kui Euroopa ettevõtete puhul on lõdva rahapoliitika mõju tõenäoliselt väiksem olnud. GRANOLAS ettevõtteid iseloomustab kõige paremini stabiilne kasv ja madal kasumi kõikuvus, mis on neist teinud juhtivad ettevõtted mitte ainult Euroopas, vaid ka kogu maailmas. Lisaks pakuvad paljud neist korralikku dividendi, mida ei saa öelda FANG-ettevõtete puhul.

Goldman Sachsi hinnangul võivad needsamad ettevõtted osutuda parimateks ka järgmise majandustsükli ajal, mis tugevdaks GRANOLAS-e positsiooni Euroopa turul veelgi. Võrreldes Ühendriikide FANG nimistuga, on GRANOLAS mõnevõrra rohkem killustunud ja moodustab Euroopa 600-st suurimast ettevõttest väiksema osa. Kui 2021. aasta lõpus USA aktsiaturg oma tipu saavutas, hüppas FANG aktsiate kogu turuväärtuse osakaal S&P 500 turuväärtusest korraks 27%ni, ehkki hõlmab pärast keerulist 2022. aastat endiselt suurt osa indeksist (22%).

Euroopas on GRANOLAS turuväärtuse osakaal kogu STOXX 600 indeksist püsinud alates 2020. aasta maist üldiselt 16% kuni 19% vahemikus, jäädes veebruari alguse seisuga pigem vahemiku ülemisse otsa. Kuigi ka aktsiate arv koosseisus on suurem, on GRANOLAS oma väärtust viimase aasta karuturu ajal oluliselt paremini säilitanud.


Allikas: Bloomberg

Euroopa suurfirmad näitasid korralikku vastupanu ka 2020. aasta mais alanud tervisekriisile, osutudes oluliselt paremateks investeeringuteks kui teiste iseloomujoontega ettevõtted. 2020. aasta kriis tõestas hästi, et ettevõtte turuväärtus ja selle tegevussektor määrab suures osas aktsia volatiilsuse, mida GRANOLAS koosseisu puhul võis täheldada vaid minimaalsel määral. Siiski, nagu mainitud, on GRANOLAS koosseisus ülekaalus ravimiarendajad ja -turustajad, kellele tervisekriis tohutult tellimusi andis.

Allolev graafik näitab, et kui GRANOLAS indeksi põhjaks 2020. aasta kriisis jäi 5%, siis Euroopa aktsiaturg tervikuna langes samal ajal 34%.

Samas on GRANOLAS koosseisu kuuluvad ettevõtted laiemat Euroopa turgu ületanud nii pandeemiajärgsel perioodil kui ka pikemaajaliselt viimase viie aasta vältel. 2022. aastal, kui turud langesid, piirdusid Euroopa suurfirmad 6% kaotusega, võrrelduna regiooni koondindeksi STOXX 600-ga. Seega on GRANOLAS ettevõtted pikaajaliselt ja stabiilselt näidanud aktsiaturgudel olulist tugevust ning keeruline on leida ajaperioodi, mil nende tootlus oleks turu keskmisest kehvem olnud.

Lisaks korralikule aktsia hinna kallinemisele on Euroopa suurimad ettevõtted tuntud ka eeskujulike dividendimaksjatena keskmise tootlusega 2,5%. Hetketootlusest ehk olulisemgi on see, et kiire kasumikasv lubab neil iga aasta üha suuremaid dividende maksta, samas kui keskmiselt 50% väljamaksemäär jätab vaba kapitali ka selleks, et oma tööstusharus laieneda ja konkurentsivõimet tõsta.

Allikas: Bloomberg

Loomulikult ei tähenda nendesse 11 Euroopa firmasse investeerimine automaatselt seda, et nüüd on turu keskmisest parem tootlus mitmeteks aastateks garanteeritud. GRANOLAS ettevõtete keskmine P/E suhtarv ulatus veebruari seisuga 39,8ni ning olgugi, et ettevõtetelt oodatakse kiire kasvu jätkumist ka tulevikus, on see oluliselt kõrgem kui STOXX 600 indeksi 14,5-kordne P/E suhtarv.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon