Mis ettevõte on Arm Holdings? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mis ettevõte on Arm Holdings?

Raido Tõnisson

29.09.2023 10:00

Arm Holdings

2022. aastal stagneerunud IPO-de turg on käesoleval aastal mõnevõrra aktiviseerunud, mida on eest vedanud 14. septembril börsile tulnud pooljuhtide ettevõte Arm Holdings (ARM). Kuna ettevõtte kulutõhus ärimudel on suuresti üles ehitatud tehisintellekti tempokale arengule ja peaks näitama analüütikute hinnangute kohaselt prognoosiperioodi jooksul kiiret kasvu, peetakse ARM-i tehisintellekti valdkonna üheks potentsiaalseks võitjaks.

Pooljuhid on meie igapäevaelus saanud hädavajalikuks ainuüksi seetõttu, et tänapäeva maailm, milles me elame, on niivõrd tehnoloogiapõhine. Peaaegu kõik inimeste igapäevategevused, sh helistamine, e-posti saatmine, failide salvestamine pilves, videote voogedastamine, autoga sõitmine, on võimalik üksnes tänu pooljuhtide olemasolule. Ka tootmine, logistika, linnainfrastruktuur ja hoonete haldamine tugineb oma toimimises ja teenustes üha rohkem pooljuhtidele. Kuna nii tarbijate kui ettevõtete ootused oma seadmete osas üha suurenevad, on eriti kiiresti kasvanud suure jõudluse, kuid samal ajal energiatõhusate pooljuhtide nõudlus.

Ühendkuningriikides 1990. aastal asutatud Arm Holdings plc (ARM) näol on tegemist maailma juhtiva pooljuhttehnoloogiaettevõttega, kes arendab, kavandab ja litsentseerib valdkonnas võtmetähtsusega protsessoreid, keskendudes justnimelt jõudlusele ja energiatõhususele. Kuna nagu öeldud, tänapäeval on pea kõikide elektroonikaseadmete üheks olulisemaks komponendiks protsessor, on Arm-i sihtturg ülemaailmselt tegutseva ettevõttena äärmiselt lai.

Arm-i kavandatud protsessoreid kasutab 2022. aasta lõpu seisuga enam kui 99% kõikidest maailmas toodetud nutitelefonidest ning kumulatiivselt ulatub tema tarnitud kiipide arv rohkem kui 250 miljardini. Lisaks nutitelefonidele leidub Arm-i protsessoreid seadmetes alates väiksematest sensoritest ja lõpetades superarvutitega, olles laialt levinud nii tahvel- kui personaalarvutites, andmekeskustes ja võrguseadmetes, sõidukites ning nutikellades, termostaatides, droonides ja tööstusrobotitest. Seega põhineb märkimisväärne osa kogu maailma tarkvarast just Arm-i protsessoritel. Ettevõtte hinnangul kasutab Arm-i protsessoreid ligikaudu 70% kogu maailma elanikkonnast ning kuna ainuüksi märtsis lõppenud 2023. majandusaastal tarnis Arm 30 miljardit kiipi, laieneb selle levik jätkuvalt.

Kuna Arm Holdings ise ei tooda kiipe ega pea seetõttu investeerima kapitalimahukate tehaste rajamisse, erineb tema ärimudel võrreldes teiste pooljuhtettevõtetega. Arm teenib enamiku oma tulust ühikupõhise tasuna kiipide disainilahenduste litsentseerimisest peamiselt OEM-ettevõtetele ehk seadmete tootjatele ja maailma juhtivatele kiibitootjatele. Suures pildis saavad Arm-i kliendid valida kahe peamise teenuslepingu vahel, millest esimene, „Arm Total Access“, pakub ligipääsu laiemale hulgale toodetele ning see on mõeldud mitmeid lõppturge omavate klientide teenindamiseks. Mõned suuremad kliendid selles segmendis on Amazon AWS, Microsoft ja Marvell Technology.

„Arm Flexible Access“ paketti kasutavad väiksemad ettevõtted ning see pakub ligipääsu peamiselt tarbeelektroonikas kasutatavatele kiipidele. Tuntumatest ettevõtetest kasutavad Arm-i lahendusi teiste seas ka kiibitootjad AMD, Nvidia, Intel, Qualcomm, Samsung, tehnoloogiahiiglane Alphabet ning ettevõtted autotööstusest ja Asjade Interneti arendamise valdkonnast.

Kuna tehased on pooljuhtettevõtete peamine kapitalikulu, võimaldab nende puudumine Arm-il hoida bilansis väiksemat varade mahtu, tõstes seeläbi varade kasutamise efektiivsust puhaskasumi teenimiseks. Ettevõtte varade puhasrentaablus oli 2023. aasta märtsis lõppenud kvartali seisuga 7,8%, samas kui maailma ühe juhtiva kiibitootja Inteli vastav näitaja oli negatiivne, mis potentsiaalselt vähendab tehtud investeeringute oodatavat tasuvust.

Armi koguvarad moodustasid 2023. aasta märtsis lõppenud majandusaastal 6,8 miljardit dollarit, kuid oluline on märkida, et sellest materiaalne põhivara oli vaid 185 miljonit dollarit ja ligi poole koguvaradest moodustasid käibevarad, sh vaba raha arvelduskontodel, lühiajalised investeeringut ja esitatud arved klientidele.

Põhivara väike maht on võimaldanud Armil saavutada korraliku kasumlikkuse, mis puhaskasumi tasandil paranes 2021. aasta 12% pealt 24% peale eelmisel aastal ning peaks käesoleva aasta puhaskasumi ootusi arvestades jääma 21% juurde. Analüütikute hinnangute kohaselt saavutab Arm järgmisel aastal 850 miljoni dollari suuruse puhaskasumi, ületades 2025. aasta kokkuvõttes juba ühte miljardit dollarit. Puhaskasumi marginaal peaks seejuures veelgi paranema vastavalt 29% ja 32% peale. Võrreldes Armi kasumimarginaale Inteli omadega, on need kõrgemad nii bruto- kui ärikasumi tasandil, ulatudes vastavalt 95%ni ja 16%ni Arm-i puhul ning 36%ni ja −8%ni Inteli puhul.

Allikas: Bloomberg

Septembri keskpaigas 51 dollarilise IPO aktsiahinnaga börsile tulnud Arm Holdings kasvatas esimese kauplemispäeva lõpuks oma turuväärtust ligi 10% võrra ligi 66 miljardi dollarini, võttes seejärel suuna allapoole. 28. septembril sulgus Arm-i aktsia oma IPO hinna ehk 55,49 dollari lähedal, andes puhaskasumi prognoose arvesse võttes 12-kuu ettevaatavaks P/E suhtarvuks 66,4. SoftBankile ligi 90% ulatuses kuuluv Arm Holdings kaasas IPO-ga ühtekokku 4,9 miljardit dollarit, mis tähendab käesoleval aastal seni suurimat noteeringute.


Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon