Valik kiiresti kasvavaid tehnoloogiaaktsiaid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valik kiiresti kasvavaid tehnoloogiaaktsiaid

Raido Tõnisson

24.04.2020 14:55

iStockphoto

Tehnoloogiasektori aktsiate kriisikindlusest on räägitud juba pikka aega. Nüüd on sellele seisukohale olemas ka tõestus – nimelt on paljude teiste sektorite kõrval tehnoloogiaettevõtete aktsiad viimase kuu aja jooksul ühed kiireimad taastujad olnud. Sotsiaalne distantseerumine ja stay at home olukord on avanud paljudele tehnoloogiaettevõtetele uued kasvusuunad rahuldamaks klientide suurenenud nõudlust nende ettevõtete pakutavatele teenustele, olgu see siis seotud meelelahutusega, tööalase kommunikatsiooniga või isegi küberturvalisusega.

Netflix Inc (NFLX)

Arvestades seda, et viibime üha enam siseruumides, on Netflix üheks kodus püsimise aktsia musternäidiseks. Seega on ilmne, et Netflixi aktsiahind on tugevas tõusutrendis, või oli seda vähemasti alates märtsi keskpaigast kuni aprilli keskpaigani, kui arvestada viimase nädala konsolideerumist. Tuleb märkida, et mainitud kuu aja pikkusel perioodil on Netflixi aktsia tõusnud 42,9%. Hirmuäratavast rallist hoolimata näevad mitmed analüütikud, et Netflixi populaarsuse kasv jätkub ka tulevikus.

Ettevõte täitis enda esimese kvartali eesmärgid sisuliselt esimese kahe kuuga, kuid märtsis muutis koroonaviirus olukorda veelgi. Kui algselt oli analüütikute oodatav teenuse tellijate arvu kasv 8 miljonit, siis märtsis kasvas tellijate hulk hüppeliselt 15,8 miljonini.

Pakkudes kvaliteetset sisu, mis on kättesaadav üksnes tellijatele, üritab Netflix suurendada mitte ainult oma vaatajaskonda, vaid ka oma teenuse kasutamisele kuluvat aega tellijate seas. Oma viimases kirjas aktsionäridele rõhutas ettevõte, et isegi kõige arenenumatel turgudel, USA-s, moodustavad Netflixi telesaadete tundide hulk keskmiselt ainult 10% kogu teleri kasutamise ajast. Kaabel- ja satelliittelevisiooni pakkujad on turul endiselt domineerivad, andes Netflixile selles vallas rohkelt kasvuruumi.

Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu NFLX viimase viie aasta tootlusega siin.

Zoom Video Communications Inc (ZM)

Hoolimata Zoomi hiljutistest probleemidest seoses oma rakenduse turvameetmetega, ei ole see aktsia hinnale märkimisväärset mõju avaldunud, olles aasta algusest peaaegu kolmekordistunud. Ühelt poolt on selle põhjuseks juhtkonna antud rahustavad vastused investoritele, et probleemi kõrvaldamiseks tehakse suuri pingutusi, mille tulemust on tegelikult näha ka aktsia hinnas, mis teeb järjest uusi tippe.

Pärast turvaaukude ilmsiks tulemist on aga mitmed suurettevõtted ja asutused lõpetanud Zoomi teenuste kasutamise, ehkki mainitud tagasilöök ei ole aeglustanud ka uute kasutajate kasvu. Ettevõte teatas, et viimase kolme nädala jooksul on veebipõhise koosolekurakenduse kasutamine kasvanud 50%. 21. aprilli seisuga kasutas Zoomi põhilist arendust, videokonverentsirakendust, enam kui 300 miljonit inimest, võrreldes 200 miljoniga 1. aprillil. Enne koroonaviiruse pandeemiat oli Zoomi kasutajate hulk aga ainult 10 miljoni ringis, millest enamiku moodustasid kontoritöötajad ärisuhtluseks.

Ettevõtte viimase kvartali käive ulatus 188,3 miljoni dollarini, kasvades aastavõrdluses 78%, samal ajal kui kogu majandusaasta käive oli 622,7 miljonit dollarit, mida oli 88% rohkem kui sellele eelneval perioodil. Käesoleva kvartali lõpuks prognoosib ettevõte 199,0 miljoni suurust käivet. Arvestades, et viimase kvartali tulemused avaldati 4. märtsil, kus koroonaviiruse mõju oli ettevõtte tulemustele tõenäoliselt üsna olematu mõjuga ja aprillikuu uute kasutajate lisandumist, on ettevõtte prognoosid järgmiseks kvartaliks isegi üsna tagasihoidlikud. Esimese kvartali tulemused avaldab ettevõte 6. juunil. Lisaks positiivse poole pealt liitub Zoom 30. aprillil tehnoloogiaettevõtteid koondava indeksiga Nasdaq 100.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu ZM viimase viie aasta tootlusega siin.

Slack Technologies (WORK)

Sarnaselt eelmisele on kommunikatsiooniteenuseid pakkuv Slack üks viimase aja populaarsemaid ettevõtteid, mis on tuult tiibadesse saanud tänu inimeste kodus töötamisele. Ettevõtte asutaja ja tegevjuhi Stewart Butterfieldi sõnul on praegune olukord loonud soodsa pinnase uute kasutajate lisandumiseks ettevõtte kõikides segmentides, samal ajal kui olemasolevad kliendid soovivad hakata kasutama ettevõtte poolt pakutavaid uusi teenuseid.

Aktsia hinna 15,2% tõus alates aasta algusest näitab, et investorid ootavad käesoleva kvartali suhtes häid tulemusi, ehkki ettevõte on prognoosinud −0,06 dollari suurust kahjumit aktsia kohta võrreldes −0,05 dollari suuruse kahjumiga eelmisel kvartalil. Käivet on ettevõte aga kasvatanud jõudsalt: eelmises kvartalis kasvas Slacki käive 181,9 miljoni dollarini, mida on võrreldes aastatagusega 49% rohkem.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu WORK viimase viie aasta tootlusega siin.

Okta Inc (OKTA)

Okta Inc. on identiteedilahendusi arendav ettevõte, mis pakub oma teenuseid ülikoolidele, mittetulundusühingutele, teistele ettevõtetele ja valitsusasutustele nii USA-s kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Arvestades hetkeolukorda, kus töötajad on eemal kontoritest ja seega ka hästiturvatud võrkudest, peavad nad jätkuvalt turvaliselt ligi pääsema ettevõtte rakendustele ja programmidele ükskõik, millisest seadmest. Siin tulevadki appi Okta identiteedihaldustooted, mis võimaldavad sisselogimisprotsessis tuvastada volitatud töötajad ja hoida eemal need, kes seda ei ole.

Tulemuste osas on ettevõte olnud silmapaistev. Eelmise aastaga kasvas Okta käive koguni 47% 586 miljoni dollarini ning klientide arv kasvas 30% võrra 2018. aastaga võrreldes. Ettevõtte 2019. aasta vaba rahavoog oli 36,3 miljonit dollarit, moodustades käibest 6,2%. Viimase kolme aasta jooksul on ettevõtte käive enam kui kolmekordistunud.

Võrreldes teiste tarkvaraarendusettevõtetega võiks Okta eeliseks olla see, et kui koroonapaanika tõttu majandus langema hakkab, mis on üsna vältimatu, siis ettevõtete IT-teenuste kulude kärpimine ei tohiks Okta edasist kasvamist mõjutada selle hädavajalike teenuste tõttu ettevõtetele, sõltumata majandusolukorrast. See teeb Oktast potentsiaalselt hea valiku pikaajalisele investorile viie või isegi kümne aasta perspektiivis.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu OKTA viimase viie aasta tootlusega siin.

VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF (ESPO)

Majanduse seiskumine on olnud videomängude ja e-spordi valdkonna jaoks tohutu taganttuule efektiga. Mängude pakkujad ja arendajad, nagu Activision Blizzard, Tencent Holdings ja Electronic Arts EA, on viimase paari kuu jooksul kogenud laiaulatuslikku uute huviliste pealevoolu nende toodetele, kuna enamik inimesi on kodused ja paljud neist otsustavad sageli aega seljatada just läbi mängude mängimise. Videomängude ja e-spordi olulist kasvu nähakse ka lähitulevikus, kuna sotsiaalset distantseerumist käsitlevad nõuded jätkuvad kogu maailmas tõenäoliselt veel mõnda aega ja inimesed otsivad kodus viibides meelelahutusvõimalusi.

Üheks parimaks võimaluseks valdkonna tormilisest kasvust osa saada, on 2018. aasta lõpus loodud fond ESPO, mis sisaldab endas peamiselt videomängude arendamise, e-spordi ning sellega seotud riist- ja tarkvaraga tegelevaid ettevõtteid, jälgides MVIS Global Video Gaming & eSports indeksit. Kuigi fond langes märtsikuus 19% võrra, mis võrreldes laiapõhjalistema indeksfondidega oli üsna väike kukkumine, on tänu hinna kiirele taastumisele ESPO alates aasta algusest 12%-ga plusspoolel. Fondi valuutaks on USA dollar ja fondi kulukuse määr on 0,55% aastas. ESPO on saadaval ka meie Kasvukonto valikus ning oli esimeses kvartalis 43-st Kasvukonto fondist tootluse arvestuses teisel kohal.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu ESPO viimase viie aasta tootlusega siin.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon