Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga II kvartalis 2021? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga II kvartalis 2021?

Herbert Lõhmus

30.07.2021 14:54

LHV

Kasvukonto on LHV klientide seas aina rohkem populaarsust kogumas, ületades 2021. aasta II kvartali jooksul 25 000 kliendi piiri. Muutuseid on näha ka investorite huvides. Kahanev huvi on USA fondide ja kasvu on näha just krüptovaluutasid ja maailma aktsiaid jälgivate fondide vastu. Artiklis vaatame lähemalt, millist tootlust LHV Kasvukontol kauplevad indeksfondid on pakkunud ja millised muudatused on toimunud investorite eelistustes.

Kasvukonto loomisest saadik on hoidnud kõige populaarsema investeeringu tiitlit USA 500 suurimat ettevõtet kattev SXR8. Samas on näha fondi märkimisväärset osaluse kahanemist. Kui 2021. aasta esimeses kvartalis moodustas SXR8 19,4% kogu investeeritud varade mahust, siis II kvartali lõpu seisuga on osalus langenud 3 protsendipunkti. Selle arvelt on kasvanud osalus maailma ettevõtete fondis VWRL, mis moodustab 6,5% investeeringute mahust võrreldes 5,8% I kvartali seisuga. VWRL-i populaarsuse tõus võib tuleneda investorite soovist hajutada riski võimaldaselt laialdaselt kui ka lihtsast valikust investoritele, kes alles alustavad oma raha kasvatamisega. Kui aasta esimeses kvartalis oli Bitcoini liikumist jälgiv COINXBE kolmanda kõige suurema positsiooniga fond, siis nüüd on fond kukkunud välja TOP 5-st karmistunud regulatsioonide ja märkimisväärse volatiilsuse tõttu.



Uus raha on liikumas eemale SXR8-st, kuigi fondi suunatakse ikka kõige suurem maht absoluutväärtuses. Selle arvelt on eelmise kvartaliga võrreldes jätkuvalt populaarsust kogunud puhta energia tootjaid jälgiv INRG, kuhu suunati 6,8% investeeringutest (kvartal varem 3,3%). Tõusu taga võib olla investorite soov paigutada raha jätkusuutlikust toetavatesse ettevõtetesse kui ka teadlikkus dramaatilistest kliimamuutustega kaasnevatest mõjudest planeedile. Samas valguses suunati ka 3,3% investeeringutest elektriautode tootjaid jälgivasse fondi ECAR, mis võib viidata teadlikkusele, et aina kiiremini on maailmas toimumas üleminek sisepõlemismootoritega autodelt.  Märkimata ei saa jätta ka investeeringuid krüptovaluutadesse Bitcoin ja Ethereum, mis isegi suure volatiilsuse juures moodustasid kokku ca. 8,9% II kvartali ostudest. 



Fondide II kvartali keskmine tootlus oli 3,71% (eelmine kvartal 12,2%) ja mediaan tootlus 5,26% (eelmine 8,1%). Parimat tootlust näitasid Lõuna-Ameerika ettevõtteid jälgiv ALAT (13,2%) ja Vene ettevõtteid jälgiv DBXV (12,7%). Krüptovaluutades näitas tugevat tootlust Ethereum (12,3%), samas kui kõige suurema languse läbi teinud fond oli just Bitcoini jälgiv COINXBE, kahanedes 44,5% eelmise kvartali võrdluses. Samamoodi näitas negatiivset tootlust kvartali jooksul populaarsust kogunud INRG, mis kaotas 3,69% oma väärtusest kvartali jooksul. Kokkuvõttes oli punases ainult 5 fondi 46-st ja rohelises 41.


Viimase kvartali andmete kohaselt maksavad investorile dividende 14 fondi 46-st ning ülejäänud fondid reinvesteerivad need. Ka selle kvartali lõpu seisuga pakkusid aasta lõikes kõige kõrgemat tootlust ISPA 3,73%-ga ja ettevõtete võlakirju jälgiv LQDA 2,92%-ga. Kusjuures, ISPA 1-aastane dividendi kasv on 18,07%. Parimat pikaajalist dividendide kasvu näitab USA-s dividende maksvaid ettevõtteid jälgiv SPYD, mille 3-aastane dividendi kasv on 11,87%. USA tehnoloogia ettevõtteid jälgiv EXXT on oma dividendi tootlust vähendanud 0,25%-lt 0,2%-le, mis tugevate müüginumbrite juures võib tähendada suuremat investeeringut tehnoloogia arendusse.

Tootlused Bloombergi andmetel 28.07.2021 seisuga.

Vaadates, kuidas jagunesid tehingud ostude ja müükide vahel II kvartalis, märkimisväärset muutust pole toimunud. Stabiilsus ostude ülekaalul müügile annab märku investorite jätkuvast optimistlikust meelestatusest majanduse stabiilsuse ja väärtpaberi turgude tootlikusele.

LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mis loodi 2001. aastal. LHV Kasvukonto vahendusel saavad investorid valida enda portfelli kuni kuus indeksfondi ning määrata nendesse investeerimise osakaalud. Juhul kui kolmapäeva õhtul on kontol vähemalt 1 euro, investeeritakse see vastavalt nendele valikutele. Portfellide arv kliendi kohta ei ole piiratud. Rohkem infot leiab LHV Kasvukonto kohta selle kodulehelt.

Herbert Lõhmus on LHV maaklertegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon