PIK-i kasutajate tootlus ületas oktoobris pensionifondide keskmist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

PIK-i kasutajate tootlus ületas oktoobris pensionifondide keskmist

Raido Tõnisson

05.11.2021 08:56

LHV

Kui september valmistas tõenäoliselt nii mõnelegi oma pensioniraha ise investeerijale pettumust, siis oktoobris valitsenud positiivne meeleolu aktsiaturgudel aitas PIK-i kasutajatel kuu kokkuvõttes täita oma eesmärki ja saavutada pensionifondide keskmisest parem tootlus. LHV-s on novembri alguse seisuga üle 3100 kliendi, kelle igakuine pensioni sissemakse laekub iseseisvaks investeerimiseks PIK-i. LHV turuosa selliste aktiivsete PIK-de osas on koguni 85% kõigist Eesti PIK-idest.


Allikas: LHV

Ülal olev tabel kajastab 15 suurimat positsiooni, mida LHV PIK-i kasutajad oma kontodele oktoobri lõpu seisuga soetanud on. Kõige populaarsem on jätkuvalt LHV Group, mille väärtus moodustab 8% kogu PIK kontode väärtusest. Oktoobri lõpus börsile tulnud ja tabelis kohe teisele kohale platseerunud Enefit Green on üks juhtivatest taastuvenergia ettevõtetest Läänemere piirkonnas ning näitab, et pensionikogujatel on siinsesse rohepöördesse tugev usk. Kuna Enefit Greenile oktoobris just palju kauplemispäevi ei jäänud, mõjutas aktsia hinna 3%-list langust esimeste kauplemispäevade müügisurve, kus aktiivsemad kauplejad otsustasid IPO hinna hüppelisest tõusust kasumit võtta.

Võrreldes septembriga on koha võrra tahapoole liikunud Coop Pank, mida edastab nüüd Ethereumi hinda järgiv börsil kauplev fond. Lisaks netoostudele mõjutas krüptofondide kohatõusu oluliselt ka nende väärtuse kasv oktoobris, mis ulatus Ethereumi ja Bitcoini puhul vastavalt 29,6%-ni ja 27,4%-ni. Kui septembris oli Bitcoin 10ndal kohal, siis nüüd on see tõusnud 8ndaks. Krüptorahade kohta levisid oktoobris üldiselt positiivsed teated, sealhulgas USA heakskiit esimesele Bitcoini ETF-ile ning institutsionaalsete investorite kasvav huvi krüptovarade vastu.

Välisaktsiate puhul on jätkuvalt populaarseimad valikud USA suurimate ettevõtete hulka kuuluvad Tesla, Microsoft ja Apple, kuid ka Ühendkuningriigi börsil noteeritud Wise. Viimase kehv tootlikkus ja suur turuväärtus LHV PIK-idel hoidis mõnevõrra tagasi pensionikogujate tootluse veelgi suuremat kasvu oktoobris, kuid üldiselt roheline kuu ja korralik hajutamine suutis selle languse kompenseerida.


Allikas: LHV

LHV PIK-id alustasid 1. septembril investeerimist kokku 30,4 miljoni euroga, millest esimese kuu lõpu seisuga oli investeeritud 55% ja oktoobri lõpu seisuga 68%. Seega on PIK-i kasutajate investeerimisstrateegia üsna konservatiivne ja endiselt ootab suur hulk raha turukorrektsiooni.


Allikad: LHV, pensionikeskus

Kuigi kahe kuu kokkuvõttes on LHV PIK-ide ja pensionifondide kaalutud keskmine tootlus suhteliselt sarnane ehk vastavalt 3,6% ja 2,6%, suutsid LHV PIK-id ainuüksi oktoobris saavutada 6,3% tootluse. Seda on 2,9% rohkem kui pensionifondide keskmine tootlus samal ajal.


Allikad: Nasdaq Baltic, Yahoo.Finance

Kokkuvõttes aitasid PIK-i kasutajatel oma portfelle enim kasvatada krüptovarad ja välisaktsiad, samas kui Balti aktsiad olulist panust ei andnud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon