Balti börsiettevõtete tulemustehooaja ootuses - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Balti börsiettevõtete tulemustehooaja ootuses

Kristo Oidermaa

26.01.2010 17:27

Balti aktsiaturgudele on saabunud põnevad ajad. Kui aasta alguse tõusu toetasid eelkõige positiivsed makromajanduse näitajad ning kommentaarid Eesti euroga liitumise osas, siis järgmise kuu jooksul avaldavad aktsiate liikumisele mõju kindlasti ka ettevõtete finantstulemused

Tulemuste hooaeg on juba alguse saanud Tallinki finantsaasta esimese kvartali näitajatega eelmisel nädalal. Neljanda kvartali tulemuste raporteerimisele paneb alguse neljapäeval Norma ning seetõttu oleme välja toonud ka LHV Panga ootused meie poolt analüüsitavatele ettevõtetele.

Neljas kvartal on tavapäraselt olnud aeg, kus ettevõtted korrastavad oma bilansse. Ühekordseid varade allahindlusi või mahakirjutamisi ootame mitmelt ettevõttelt. Arco Vara, Merko Ehituse ning Nordecon Internationali puhul on oodata eelkõige kinnisvaraportfelli ümberhindlusi ning Nordeconi puhul võib lisaks löögi alla sattuda firmaväärtus. Suurimaid kaotusi prognoosime Tallinna Kaubamajale, kelle neljanda kvartali tulemused kannatavad eelkõige Läti poodide sulgemise ning varade allahindluse tõttu. Ohu all on kindlasti ka Baltika kinnisvarainvesteeringud ning firmaväärtus Olympic Entertainment Group’i bilanssis, kuid nende vähenemist pole me oma prognoosidesse arvestanud.

Ettevõtete tulemustelt ootame eelkõige jätkuvaid märke kulude kokkuhoiust ning tavategevuse kasumlikkuse paranemisest. Viimase kuu börsiralli on ootused kõrgeks ajanud ning seda eelkõige just tsükliliste ettevõtete puhul:
- Jaemüügi alal tegutsevad ettevõtted on juba teatanud ootustele alla jäävatest käibenumbritest. Sellele vaatamata ootame Baltika ja Apranga puhaskahjumi vähenemist võrreldes eelmiste kvartalitega. Tallinna Kaubamaja tulemusi mõjutab eelkõige Läti varade allahindlus, kuid ka ilma selleta me ettevõttelt tugevaid tulemusi ei ootaks.
- Ehitusettevõtete puhul tasub eelkõige jälgida tellimusteraamatute arengut, mis on hea indikaator ettevõtete järgmise aasta käibenumbrite kujunemisest.
- City Service puhul on neljas kvartal traditsiooniliselt tugev olnud ning seekord soovime näha, et ettevõte suudaks täita juhtkonna poolt välja toodud prognoosid.
- Olympic Entertainment Group on suurema osa restruktureerimise programmist eelmisel aastal läbi viinud ning seetõttu peaks neljas kvartal andma esimese aimduse selle kohta, mida ettevõttelt tulevikus oodata võib.

Samuti on tavaks ettevõtete juhtkondadel neljanda kvartali tulemuste järel teatavaks teha ootused ning prognoosid järgmiseks aastaks, mis on kindlasti üks suurimaid mõjureid aktsiahindadele. Siiski tuleb Balti ettevõtete puhul tõdeda, et on vähe julgeid, kes väga konkreetsete prognoosidega välja tulevad.

Käesolev artikkel kajastab LHV Balti Pro all kaetavate ettevõtete majandustulemuste ootusi. Tulevikus hakkame enne iga majandustulemuste hooaega vastavat kokkuvõtet tegema ning LHV Balti Pro all avaldama.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon