Caterpillar: „Majanduskasvu tuleb jätkuvalt otsida Aasiast“ - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Caterpillar: „Majanduskasvu tuleb jätkuvalt otsida Aasiast“

Joel Kukemelk

29.01.2010 11:53

Maailma suuremate masina- ja mootoriehitusfirmade hulka kuuluv Caterpillar teatas oma 2009. aasta 4. kvartali tulemused 27. jaanuaril. Tulemustega kaasas käinud sõnum oli selge – maailma majandused on hakanud šokist taastuma, kuid kui otsida kasvuregioone, tuleb paratamatult silmad pöörata Aasiasse.

Ettevõte teenis viimasel kvartalil aktsiapõhist kasumit $0.41 vs analüüütikute poolt keskmiselt oodatud $0.28 ning näitas müügitulu $7.9 miljardit vs oodatud $8.1 miljardit. Hoolimata oodatust madalamast müügitulust, aitas kasumiootusi sarnaselt väga paljudele teistele ettevõtetele ületada kokkuhoid tegevus- ja personalikulude pealt. Näiteks 2009. aasta lõpuks töötas Caterpillaris 93 813 inimest, mida oli 19 074 võrra (ehk 17%) vähem kui 2008. aasta lõpus.

Caterpillari regionaalsete tulemuste kvartaalsed protsentuaalsed muutused võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga alates 2008. aasta 3. kvartalist:

Kuigi 2009. aasta 4. kvartali võrdlused 2008. aasta 4. kvartaliga võrreldes on veel jubedad ning langused ulatuvad 30%st 50%ni, on kõrge võrdlusbaas sellega ka läbi saamas. Madalama võrdlusbaasi ja taastuva majandusaktiivsuse tõttu peaks juba 2010. aasta 1. ja 2. kvartali võrdlused möödunud aasta sama kvartaliga olema juba oluliselt ilusamad.

Kuigi varude täiendamisega kaasnevast majanduskasvu faasist on räägitud väga palju, pole Caterpillar seda efekti oma edasimüüjate käitumises veel täheldanud. Edasimüüjad hoiavad keskmisest oluliselt madalamaid varusid ning on tõrksad uute tellimuste sisseandmisel. See tähendab muidugi seda, et koos majanduse tõelise taastumisega aitab see kasvukiiruse numbreid korralikult kasvatada, kui ka edasimüüjad on valmis suuremaid koguseid endale müügisaalidesse tellima. Nagu eestlased on ikka öelnud – alguses ei saa vedama, pärast ei saa pidama.

Näiteks Caterpillari masinate varud langesid USA edasimüüjate juures madalaimale tasemele alates 1995. aastast ning varud kuudes on langenud alla möödunud aasta tasemete enamuses Caterpillari edasimüüjate juures üle maailma. Aasias on varud mõõdetuna kuudes langenud enam kui kaks korda võrreldes 2008. aasta lõpuga – põhjuseks taastuvad müüginumbrid Hiinas, Indoneesias, Indias jm.

Caterpillari prognoosid 2010. aastaks

2010. aastalt ootab Caterpillar maailma majanduse kasvu keskmiselt üle +3.0%. Maailma majanduskasvu veavad arenevad riigid, kus keskmine majanduskasv peaks jääma 6% juurde. Kagu-Aasia regioon oli esimene, mis majanduslangusest taastus ning sellelt regioonilt ootab Caterpillar 2010. aastaks ca 7.5%list majanduskasvu, Indialt ca 8%list ning Hiinalt ca 10%list kasvu. Ladina-Ameerika peaks kasvama ca 4%lises tempos. Arenenud majandustelt tervikuna oodatakse keskmiselt 2.0%list kasvu, USAlt ca 3.5%list kasvu. Euro-ala riikide keskmiseks kasvuks prognoositakse vaid +1.0% ning Jaapanile +1.5%.

Märkimisväärse inflatsiooni tekkimist ette ei nähta ning töötusmäär peaks püsima jätkuvalt kõrge üle maailma. Intressimäärad püsivad ajaloolisest keskmisest küll madalamal, kuid Caterpillar arvestab oma prognoosides, et taastuv majandusaktiivsus sunnib Föderaalreservi aasta lõpuks tõstma intressimäärasid tänase 0.15% pealt aasta lõpuks 1.0% peale ning Euroopa Keskpank tänase 1% pealt 2% peale. Austraalia on oma intressid tõstnud juba 3.75% peale ning aasta lõpuks ootab Caterpillar nende tõusmist 4.75% peale. Brasiilia, Hiina, India peaksid kõik samuti hakkama oma intresse 2010. aasta jooksul kõrgemale liigutama.

Taastuv majandusaktiivsus peaks Caterpillari arvates toetama ka toormaterjalide hindu. Oma finantsprognoosides on Caterpillar arvestanud $83lise naftabarreli hinnaga ning vase hinnaks on arvestatud $3.2 naelast.

Tulemused ise ja ettevõtte poolt antud konservatiivsed kasumiprognoosid 2010. aastaks valmistasid investoritele kerge pettumuse ning seetõttu tuli aktsia tulemustejärgselt ka pisut allapoole. Samas leidus mitmeid analüüsimaju, kellele numbrid meeldisid ning näiteks Wells Fargo tõstis oma Caterpillari aktsiale antava soovituse 28. jaanuaril 'osta' peale ning määras hinnasihiks $63-$65 aktsiast. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon