Hedge-fondid müüvad aktsiaid, naftat ja eurosid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hedge-fondid müüvad aktsiaid, naftat ja eurosid

Mikk Taras

15.02.2010 10:55

Sadu miljardeid dollareid haldavad hedge-fondid lõpetasid eelmise aasta kümnendi parima tootlusega. Uut aastat alustavad fondid riskikartlikult ja panustavad tõusule vähem - aktsiaturgudel oodatakse hetkel langust arenevatel turgudel ja valuutaturul kasvab iga nädalaga pessimism euro suhtes.

Hedge-fondid loodi algselt selleks, et maandada riske investeerimisel. Näiteks saavad hedge-fondid  aktsiaid lühikeseks müüa, et panustada aktsiate langusele ja teenida kasumit ka langevatel turgudel. Majanduskriis on aga näidanud, et riskide maandamise asemel on paljud hedge-fondid neid hoopis juurde võtnud. Näiteks panustasid 2008. aastal mitmed hedge-fondid võimendusega tooraine hindade tõusule, mis lõppes mulli lõhkemise korral hiiglaslike kahjumitega. 2008. aasta kujuneski hedge-fondide jaoks ajaloo raskeimaks aastaks ja investorid võtsid negatiivse tootlusega fondidest välja sadu miljardeid. Kokku on majanduskriisi tõttu tegevuse lõpetanud ca 2000 hedge-fondi.

Eelmisel aastal suutsid hedge-fondid tõusvate aktsiaturgude abil näidata viimase kümnendi parimat tootlust. Kriisi üle elanud ca 9000 hedge-fondi teenisid keskmiselt 20% kasumit ja kasvatasid oma hallatavate varade mahu 1.6 triljoni dollarini.

Allikas: The Economist

BofA Merrill Lynchi viimasest hedge-fondide analüüsist selgub, et selle aasta alguses on fondijuhid üha rohkem hakanud panustama aktsiaturgude langusele. Näiteks long-short hedge-fondid, kes panustavad nii aktsiate tõusule kui langusele, on oma portfellis netos 27-28% ulatuses pikad. See on madalaim osakaal alates eelmise aasta juulist ja madalam ajaloolisest 35-40% vahemikust.

Macro hedge-fondid, mis panustavad erinevatele makromajanduse trendidele, on sellel aastal omakorda vähendanud arenevate turgude osakaalu oma portfellis. Praeguse seisuga on macro hedge-fondid positsioneeritud arenevate turgude languseks.

Allikas: BofA Merrill Lynch Global Research

Toorainesektoris on kauplejad ja hedge-fondid uuel aastal müünud suurtes kogustes nafta futuure. Hoolimata suurest müügist on võrreldes varasemate aastatega kauplejad nafta hinna suhtes jätkuvalt väga positiivsed.

Allikas: BofA Merrill Lynch Global Research

Valuutaturul on pessimism väga suureks kasvanud euro suhtes. Põhjuseks on probleemid Kreeka ümber, kuna riiki ähvardab suure võlakoormuse tõttu pankrott. Chicago Mercantile Exchange'i andmetel on kauplejad ja hedge-fondid panustanud rohkem kui kaheksa miljardi dollariga euro langusele, mis on euro ajaloo suurim summa.

Allikas: BofA Merrill Lynch Global Research

Siiani on hedge-fondide otsus sellel aastal rohkem aktsiaturgude langusele panustada osutunud õigeks. USA aktsiad on aasta algusest kukkunud ca 5% ja Euroopa aktsiaturud Kreeka probleemide tõttu rohkem kui 10%. Hetkel vaevab investoreid küsimus, kas Kreeka riigi võimalik pankrott (pikemalt loe "Kreeka - uus Lehman Brothers?"), Hiina rahapoliitika rangemaks muutmine (loe pikemalt "Hiina laenubuum hakkab lõppema") ja USA pangandussektori regulatsioonid (loe pikemalt "Wall Street saab uue kuue") toovad turge veel allapoole või ilmuvad ostjad aktsiaturgudele tagasi?

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon