Nutitelefonide valik ja võimalused suurenevad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nutitelefonide valik ja võimalused suurenevad

Mikk Taras

17.02.2010 17:31

Esmaspäeval algas Barcelonas neli päeva kestev Mobile World Congress 2010, kus rohkem kui 1300 ettevõtet tutvustavad uusi tooteid. Kuumaks teemaks on jätkuvalt nutitelefonid, kus konkurents on üha tihedamaks muutumas. 

Barcelona konverentsil said esimesel päeval enim tähelepanu Nokia ja Intel, kes teatasid, et loovad koos uue operatsioonisüsteemi, mida hakatakse edaspidi kasutama nutitelefonides. Uue operatsioonisüsteemi nimi saab olema MeeGo ja see jõuab tarbijateni aasta teises pooles. Sarnaselt Google’i Android operatsioonisüsteemile, võimaldatakse ka MeeGo puhul tarkvarale tasuta juurdepääs. Nokia nutitelefonid on siiani töötanud valdavalt Symbian operatsioonisüsteemil, mille võimalused ja kasutajasõbralikkus on võrreldes näiteks iPhone’i OS platvormiga kõvasti kriitikat saanud. Probleemid kajastuvad ka Nokia kasuminumbrites – Nokia osa nutitelefonide müügist saadavast kasumist vähenes 64% pealt 2007. aastal 32% peale 2009. aastal. Seetõttu on MeeGo operatsioonisüsteemi tutvustamine Nokia jaoks positiivne samm, mis näitab, et ettevõte tegutseb aktiivselt uute ja paremate nutitelefonide arendamisega. Nokia aktsia on esmaspäeval teatatud uudise järel USA börsil tõusnud ca 5% võrra. Kuid Nokia kolme aasta graafikut vaadates on näha, et pessimism Nokia tuleviku suhtes on jätkuvalt suur.

Nokia aktsia hind (sümbol: NOK):

Teisipäeval läks fookus Nokialt HTC’le, kes tutvustas uut telefoni Desire. Telefon sarnaneb väga Google’i Nexus One mobiilile, kuid on parema ekraaniga, võimaldab kergelt korraga vaadata kasutuses olevaid programme ja ühendab erinevad sotsiaalmeedia kanalid „friend stream“ funktsiooni all. HTC on siiani tõestanud, et suudab väga edukalt uusi nutitelefone toota (HTC toodab ka Google'i Nexus One telefoni) ja esimesed kommentaarid Desire'ile on positiivsed - loe siit.

HTC Desire (vt. pilte siit)

Teine uudis, mis teisipäeval tähelepanu sai, oli USA telekomigigandi Verizon Wirelessi ja Skype koostööleping, mis võimaldab nutitelefonidega läbi Skype’i helistada. Verizon Wireless (44% ettevõttest kuulub LHV Pro all tutvustatud Vodafone’ile) tunnistas, et panustavad edaspidi kõneaja tõusu asemel andmeside kasvule. Siiani on nutitelefonidega võimalik Skype'i kasutada läbi Wi-Fi ühenduse.

Nokia ja Inteli uus operatsioonisüsteem, HTC uued telefonid ja Google'i Android süsteemi kasvav populaarsus näitavad, et konkurents nutitelefonide tootjate seas muutub üha tihedamaks. Siiani pole Nokia ja teised traditsioonilised mobiiltelefonide tootja suutnud 2007. aastal turule tulnud Apple’i iPhone’iga väga hästi konkureerida. Barcelonas näitavad telefonitootjaid, et tegutsevad aktiivselt, et seda viga parandada. 

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon