Kinnisvara ostustiimul USA moodi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kinnisvara ostustiimul USA moodi

Joel Kukemelk

22.02.2010 09:52

Sel ajal kui Eestis mõeldakse kodulaenu intressi tulumaksutagastus ära lõpetamise peale, on ameeriklased valmistumas kevadiseks kinnisvaranõudluse tõusuks. Põhjus? USA valitsus annab igale esmakordsele koduostjale kuni $8000 ja teisesele ostjale $6500 – maksimaalselt kuni 10% kinnisvara ostuhinnast.

Inimestele, kes on kinnisvara ostmise mõtteid juba pikalt vaaginud, on käimasolev programm ideaalseks abivahendiks kodu soetamisel. Kõikidel ameeriklastel, kes pole viimase kolme aasta jooksul kinnisvararegistri järgi kinnisvara omanikuks olnud, on õigus taotleda kuni 30. aprillini kuni $8000 suurust (kuid mitte suuremat kui 10% ostuhinnast) valitsuse toetust päris oma elamispinna soetamiseks. Ostu-müügileping tuleb kõige hiljemalt ära vormistada juuni lõpuks. Põhimõtteliselt annab see laenu välja andvatele pankadele kindlustunde, et kui laenutaotleja suudab vähegi arvestatava omaosaluse kinnisvara ostmisel välja käia, siis tuludeklaratsiooni esitades ja riigilt toetust saades paraneb oluliselt inimese pikaajaline maksevõime ning samas on ka laenutaotleja ise valmis palju julgemalt kinnisvara ostma, kui teab, et on võimalik justkui ’teenida’ 10% kinnisvara väärtusest.

Ning kui potentsiaalne kinnisvarahuviline ameeriklane juba omab kodu, kuid soovib selle näiteks uue ja uhkema vastu välja vahetada, tasub ka sel juhul valitsuselt lisaraha küsida. Nimelt makstakse kuni $6500 neile inimestele, kel juba päevi näinud kinnisvara olemas (viimase kaheksa aasta jooksul elanud viis aastat samas kohas) ning kes sooviks selle uuema vastu välja vahetada. Tähtajad stiimuli lõppemise osas samad, mis esmakordsete kodu ostjatel.

Mõlemal juhul pakutakse stiimulit üksnes inimestele, kelle aastane sissetuleks on väiksem kui $125 000 ning kinnisvara ostmiseks, mis maksab vähem kui $800 000. Kui eluase ostetakse abielupaari peale kahekesi, vaadatakse taotlejate agregeeritud aastast sissetulekut, mis peaks olema väiksem kui $225 000. Selleks, et vältida saadud toetuse tagasimaksmist, tuleb ostetud kinnisvara enda käes hoida minimaalselt 3 aastat (väike kokkuvõte inglise keeles üldistest reeglitest siin).

2009. aasta suvel (1. juuli – 24. august) oli sarnaselt praegu käimasolevale kinnisvara ostmise kampaaniale USAs ka vana auto väljavahetamise kampaania, kus pakuti uue auto ostjale $4500. Kirjutasin sellest augusti lõpus ka ühe pikema loo, kus ütlesin, et selline kampaania toob küll kaasa ühekordse hüppe autode nõudluses, kuid kampaania lõppemise järel on oodata langust tagasi kampaania-eelsetele tasemetele – link artiklile siin. Tollal nii ka läks ning tõenäoliselt on sama toimumas ka USA kinnisvaraturul – kevadise nõudluse kasvu järel on oodata taas kesisemat suvist perioodi. Kuid inimesed, kes on olnud varmad valitsuse abiprogramme ära kasutama, on vahepeal saanud endale $4500 uue auto ja $8000 uue kodu ostuks. 

Panen siia ka USA automüügi kohta graafiku kuiste andmetega, kus on juuli ja augusti hüpe selgelt näha:

Ajutist nõudluse hüpet ootaks kevadkuudel seega ka USA uute ja olemasolevate eluasemete müüginumbrites, mis praegu väga madalatel tasemetel.

Uute eluasemete keskmised aastased müüginumbrid:

Olemasolevate eluasemete keskmised aastased müüginumbrid:

Olemasolevate eluasemete keskmised müügihinnad (võrreldes 2007. aastaga keskmiselt ca -20% üle kogu USA):

Joel Kukemelk

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon