Finantsblogid, mis väärivad järjehoidjat - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Finantsblogid, mis väärivad järjehoidjat

Erko Rebane

01.03.2010 09:26

Tänapäeva meediavahendite kaudu kättesaadava informatsiooni maht küündib juba praegu ettekujuteldamatu tasemeni. Tarbime infot nädalas rohkem, kui 18. sajandi kodanik kogu oma eluea jooksul ning internetiajastu pressib seda eksponentsiaalset kõverat veelgi kõrgemale.  

Digitaalse meediavormi üheks väljundiks on aastatega järjest suuremat populaarsust saavutanud blogindus, mis võimaldab autoritel päevakajalisi teemasid käsitleda ning oma subjektiivset arvamust ülejäänud maailmaga jagada. Tavaajakirjanduse kõrval on nii mõnestki neist saanud kohustuslik lugemismaterjal igapäevases infohankes. Alljärgnev nimekiri esindab 10 kõige paremat finantsblogi, mille on kokku pannud The Wall Street Journal.  

The Big Picture – fondijuht ja raamatu „Bailout Nation“ autor Barry Ritholtz lahkab oma blogis olulisemaid Wall Streeti teemasid, mille rõhuasetus langeb peamiselt majandusele. Ritholtz on koos rohkem kui tosina kaaskirjutajaga aidanud 2003. aastal loodud The Big Picture leheküljel saavutada populaarsuse, mis küündib tänasel päeval juba miljoni külastuseni kuus. Lehekülje omaniku sõnul varieerub külastajate nimekiri Nouriel Roubinist Föderaalreservi ja Goldman Sachsi töötajateni välja.

BusinessInsider/Clusterstock -  2007. aastal püsti pandud lehekülje üheks kaasasutajaks on endine Merrill Lynchi tehnoloogiaanalüütik Henry Blodget, keda milleeniumi alguses süüdistati väärtpaberipettuses ning kellel on alates 2003. aastast keelatud antud sektoris töötada. Lehekülje plussiks on värskete uudiste kiire analüüs, kuid negatiivse poole pealt on sisu tihti avatud hüsteerilistele üleliialdustele.

Calculated Risk – Endise tippjuhi Bill McBride’i loodud lehekülje eesmärgiks on lahti mõtestada majanduses toimuv. Alates 2006. aastast kuni tema ootamatu surmani töötas McBride’i kõrval teinegi blogija, Doris Dungey, kelle ettenägelikud lood kinnisvaralaenude teemal pälvisid mitmete tuntud majandusteadlaste tähelepanu. McBride jätkab blogi eestvedamist inimeste jaoks, keda  Calculated Risk kategoriseerib kui “UberNerds“.  

Dealbreaker – Endise Gawker toimetaja Elizabeth Spiersi asutatud lehte toimetab nüüd Bess Levin, kes kirjutab Wall Streeti igapäevateemadel. Ent mida kollasem ja skandaalsem on info, seda rohkem Dealbreakerile see meeldib.   

The Epicurean Dealmaker – Paljude blogide eestvedajad eelistavad jääda anonüümseks, niisamuti ka selle autor, kes enda sõnul on varem ühinemiste ja ülevõtmiste tööga tegelenud. Postitused ei ilmu igapäevaselt, kuid see-eest on need üsna põhjalikud ning vastandlikud populistlikele teemakäsitlustele.  

GoldmanSachs666 – GS666 on sobivaks leheküljeks nendele vandenõuteoreetikutele, kelle arvates võib kõikides finantsprobleemides süüdistada ühte kindlat panka. 2009. aasta sügisest lehekülje etteotsa asunud osaliselt juba pensionil pangandustegelase Larry Rubinoffi sõnul soovivad nad demonstreerida, kuivõrd purustavalt mõjub Goldmani tegevus tavakodaniku elu ja unistustele. 

Macro Man – Blogi veab anonüümne isik, kes väidetavalt juhib Londonis asuvat makro hedge fondi. Macro Man on avaldanud artikleid Kreeka krediidikriisist kuni lennujaama turvaküsimusteni välja.

Naked Capitalism – Yves Smith, kes on oma biograafia kohaselt töötanud McKinsey & Co ning Goldman Sachsi heaks, lahkab koos viieteistkümne kaaskirjutajaga päevakajalisi teemasid.

The Reformed Broker – Nagu pealkiri viitab, töötab Josh Brown maaklerina, kes üritab ajakirjandusliku jõupingutuse kaudu rehabiliteerida maaklerite ja nõustajate imidžit. Ta lõi The Reformed Brokeri lehekülje selleks, et pakkuda „tavalise venna“ nägemust ning aidata eristada olulist ebaolulisest.    

Zero Hedge – Lehekülje autorid töötavad uskumuse kohaselt, et tänane majandusmudel on vigane ning kohustuste vähendamine ühiskonna igal tasandil oleks tarvilik selleks, et taassüüdata ettevõtluse vaim. Zero Hedge’i kirjutajad avaldavad mõtteid pseudonüümide alt, mis on paljudele tuttavad Fight Club nimelisest linateosest. Tyler Durdeni loodud blogile on omane aktuaalsete teemade põhjalikud käsitlused ning finantssüsteemi valupunktidele suunatud kriitika.

Eelnimetatud blogidele täienduseks tooksin siia lõppu veel mõned leheküljed, mille avaldatud sisu võiks suurematele finantshuvilistele head lugemismaterjali pakkuda. Fistful of EurosCredit Writedowns, Ludwig Von Mises InstituteFinancial SenseThe Pragmatic CapitalistFT AlphavilleBespoke Investment GroupSeekingAlphaEurointelligence

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon