Kuidas inimkonna pahet enda kasuks pöörata - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas inimkonna pahet enda kasuks pöörata

Nelli Janson

09.03.2010 10:51

Kuidas teile meeldiks omada osalust ettevõttes, mis on oma tööstusharu vaieldamatu liider, mille tooted on suures osas kaitstud patentidega ning ees ootab laienemine Aasiasse? Samas kauplevad selle kahekordse kasumikasvu perspektiiviga ettevõtte aktsiad hetkel umbes 10kordsel P/E suhtel. Väärtpaberit katab ainult 3-4 analüüsimaja, sealhulgas ka legendaarne Goldman Sachs. 

Kui enamus investoreid vaatab tubakatööstust kui hiigelkorporatsioonide poolt kontrollitavat ülikasumlikku, kuid aeglaselt kasvavat äri, siis leidub seal ka vähemalt üks osaliselt avastamata pärl.

Schweitzer-Mauduit (SWM)

Schweitzeri põhitegevuseks on sigarettide ümbrispaberi tootmine ning sigarettide valmistamiseks vajamineva tubaka töötlemine. Oma tooteid müüb ettevõte otse suurtele tubakafirmadele. Ettevõtte globaalne turuosa küündib 35%ni (välja arvatud Hiina) ning 70-75%ni Lõuna- ja Põhja-Ameerikas. Firma asutati 20. sajandi alguses ja tänaseks üle saja aasta vana Schweitzer-Mauduit on koos sigarettide tarbimise kasvuga olnud ka äärmiselt kasumlik. Firma oli nii edukas, et tollane omanik, Kimberly-Clark (KMB) otsustas aktsiad 1990. aastate keskel eraldi börsil noteerida.

                        Allikas: SunTrust

Umbes samal ajal tabas aga firmat tagasilöök. Ettevõtte edule said saatuslikuks mitmed väiksemad Euroopa konkurendid, kellel olid võrreldes SWMga odavamad tootmiskulud. Negatiivselt mõjus lisaks suitsetamise vähenemine arenenud riikides. Nimetatud probleemide tõttu kahanes 2005. aastaks oluliselt ka ettevõtte kasumlikkus, mis sundis ettevõtet 2006. aastal läbi viima suuremahulise ümberstruktureerimise.

Järgnevate aastate jooksul Schweitzeri aktsiad investoritele  erilist rõõmu ei pakkunud, kuid seda kuni 2009. aastani. Aktsia, mille hind oli 2009. aasta alguses veel 12 dollarit, maksis täpselt aasta hiljem juba üle 80 dollari.

Millest selline tõus? Nimelt jõustus 2010. aastal Ameerika Ühendriikides seadus, mis nõudis, et kõik tubakatootjad hakkaksid kasutama madala süttivusega sigaretipaberit ehk LIP-paberit (lower ignition propensity). Suitsud, mis jäid omapead põlema, pidid iseseisvalt kiiresti kustuma, vältimaks hoolimatusest tekkivaid tulekahjusid.  Schweitzeril oli aga juba mitmed aastad enne seda juhtumisi välja töötatud tubakaturu ainuke patenteeritud ning juba tootmisprotsessis olnud LIP-paber. Aktsiaturg on teatavasti ettevaatav ning paljud nutikad fondijuhid taipasid võimaluse suurust ning ostsid agressiivselt Schweitzeri aktsiaid.

Schweitzeri investeerimisteesi teeb veelgi huvitavamaks see, et sarnane seadus peaks lähiajal jõustuma ka Euroopa Liidus.

             Allikas: Bloomberg

Suur kukkumine - võimalus?

Selle aasta veebruari keskel sattus aktsia teravasse langusesse, kuna ettevõte teatas, et on kohtusse andnud neli oma konkurenti (Astra Tobacco Corp., Delfort Group AG, LIPtec GmbH, Julius Glatz GmgH).

Schweitzer-Mauduit süüdistab neid nelja oma nimel oleva patendi rikkumises, mis on välja antud madala süttivusega sigaretipaberite tootmiseks. Turuosalistele aga SWM-e potentsiaalne kohtulahing meelt mööda ei olnud ja aktsia müüdi mõne päevaga alla koguni 40%. Investorite mure seoses nimetatud patendiga on ka täiesti mõistetav, sest tegemist on ettevõtte jaoks väga olulise teemaga. LIP-paber on SWMi jaoks põhiline tuleviku kasumitooja ja seetõttu muutis igasugune vähegi negatiivne info investorid ettevaatlikuks.

Daveporti analüütikud on seisukohal, et SWMi patendid peavad väljakutsetele vastu ning ei näe firma jaoks suurema ohu kujunemist tõenäolisena, kuid loomulikult enne, kui kohus pole teinud lõpliku otsuse, võib antud küsimus jääda aktsia liikumist survestama. Analüütikud usuvad, et ettevõte kasutab hiljutist langust aktsiahinnas aktsiate tagasiostu võimalusena, kuna firmal on ka piisavalt vaba raha. Daveporti analüütikud usuvad, et SWM aktsia näol on tegemist suurepärase kasvuaktsiaga ja seetõttu kinnitavad nad ka oma osta reitingut koos $70 hinnasihiga.

Samuti olid aktsia suhtes enne kohtusse andmise uudist positiivsed ka Goldman Sachsi analüütikud. Veebruari alguses rõhutasid analüütikud firma jaoks potentsiaali just Aasia turul, kust hetkel tuleb ettevõttele ainult 18% käibest, aga 60% kogu maailma sigaretitarbijaist asub just Aasias. Tookord soovitasid analüütikud aktsiat osta ja andsid aktsiale koguni 96 dollari suuruse hinnasihi. Siis peeti suurimaks riskiks  ebaõnnestumist Euroopa Liidus ehk olukorda, kui EL ei peaks LIP-sigaretipaberile ülemineku seadust kinnitama.

Peale uudiseid võtsid aga Goldman Sachsi analüütikud ettevaatlikuma seisukoha ja alandasid SWM reitingu hoia peale. Analüütikuid tegi peamiselt murelikuks teadmine, et kohtuveskid jahvatavad  aeglaselt ning kohtulahend võib tulla alles 2-4 aasta pärast ja nõnda pikk määramatust täis aeg võib aktsia liikumist ülespoole olulisel määral pidurdada. Lisaks sellele andis SWM suurim klient Philip Morris (PM tellimused moodustasid 30% SWM 2009. aasta käibest) teada, et plaanib ettevõtte konkurendilt võtta prooviks partii LIP sigaretipaberit. Uueks hinnasihiks annavad analüütikud 12. veebruari seisuga $47.

Samas SunTrust analüütikud ei näe antud olukorda sugugi nii tumedates toonides kui Goldman Sachs.  Nemad  tõlgendavad ettevõtte otsust LIP patendi pärast kohtusse minna hoopis positiivselt. SunTrusti analüütikute sõnul annab mitmeid aastaid vältav kohtuprotsess SWMle võimaluse Euroopa turul kanda kinnitada, sest kaks kohtusse kaevatud ettevõtet on SWMi konkurendid just Euroopa Liidus. Lisaks sellele usuvad analüütikud, et potentsiaalsed kliendid mõtlevad enne ilmselt kaks korda järele, kui võtavad kasutusele tehnoloogia, mis võidakse paari aasta pärast kohtuotsusega ära keelata. Mis puudutab Philip Morrise teadaannet kasutada proovipartiina konkurendi (Spotswood) LIP toodet, siis selle peale on SWM öelnud, et nemad ei tea ühtegi LIP toodet turul, mis ei rikuks nende nimel olevat patenti ja seetõttu usuvad analüütikud, et SWM pigem hindab praegu konkurenti ja tema potentsiaalset mõju, enne kui otsustab, kas nad kohtusse kaevata. Seega ei näe analüütikud Philip Morrise otsuses SWMle mingit ohtu. SunTrust kinnitab oma ostusoovitust koos $110 hinnasihiga, tuues välja, et kui 2010. aastal teenib firma ligemale $5 kasumit aktsia kohta, siis aastaks 2012 saavutatakse tase $10 kasumit aktsia kohta.

Kokkuvõtteks võib öelda, et analüütikute seas on firma edasise käekäigu kohta leida arvamusi seinast seina. Samas on raske eirata SWMi sisuliselt monopoolset positsiooni LIP sigaretipaberi turul. Olles ainuke, kellel on õigus vastavat tehnoloogiat LIP sigaretipaberi tootmisel kasutada ja võttes arvesse, et USAs on alates 2010. aastast sigaretitootjatel kohustuslik nimetatud paberit tootmises kasutada, siis pole ka üllatav, et firma raevukalt oma õigusi kaitseb ning konkurente kohtusse kaebab. Kui Euroopa Liit lähima kümne kuu jooksul LIP sigaretipaberi kasutamise seaduse kinnitab, avaneb SWM jaoks turg, millelt ettevõtte ise loodab saavutada USA turu mahtudega võrreldavat käivet. Rääkimata Aasia turu potentsiaalist, kust hetkel on firma jõudnud veel väga väikse ampsu võtta.

Püüdsin ka ise uurida, mis etapis on Euroopa Liidus LIP sigaretipaberi kasutusele võtmise seaduse kinnitamine ja kahjuks väga täpset infot ei õnnestunud loo ilmumise ajaks välja uurida. Sain teada, et seaduse menetlemiseks on moodustatud uus töögrupp ning seaduse kinnitamisega tahetakse lõpule jõuda hiljemalt 2011. aasta jaanuariks.

Kavatsen seaduse kinnitamisprotsessil silma peal hoida ning ka siin teada anda, kui on selgunud täpsem kuupäev.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon