2010. aasta hittfilmid 3D ekraanil - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

2010. aasta hittfilmid 3D ekraanil

Joel Kukemelk

19.03.2010 08:56

Tänaseks on 3D filmimaailma jaoks loodud ’Avatar’ üle maailma kokku toonud kassatulu $2.65 miljardit ning on sellega ülivõimsalt kassatulu tabeli esinumber. Teist kohta hoiab 1997. aasta ’Titanic’ $1.84 miljardiga ning kolmas on 2003. aasta ’Sõrmuste isand: kuninga tagasitulek“ $1.13 miljardiga. Avatari menu on osaliselt üle kandumas ka teistele 3D filmidele.

Kuigi Eestisse võivad mõned filmid jõuda hilinemisega, on 3D filmide avaseansi näitamise kuupäevad 2010. aastal USAs hetkel sellised:

Alice Imedemaal – 5. märts (Walt Disney)

Hubble 3D – 19. märts (Warner Bros)

Kuidas treenida oma draakonit – 26. märts (DreamWorks Animation)

Clash of the Titans – 2. aprill (Warner Bros)

Shrek Forever After – 21. mai (DreamWorks Animation)

Toy Story 3 – 18. juuni (Walt Disney ja Pixar)

Despicable Me – 9. juuli (Universal Pictures)

Kassid ja koerad: kiisu Galore’i kättemaks – 30. juuli (Warner Bros)

Step UP 3D – 6. august (Touchstone Pictures)

Reede 13 (osa 2) – 13. august (New Line Cinema)

Piranha 3D – 27. august (Dimension)

Legend of the Guardians – 24. september (Warner Bros)

Alfa ja Oomega – 1. oktoober (Lionsgate)

Jackass 3D – 15. oktoober (Paramount)

Saag VII – 22. oktoober (Lionsgate)

MegaMind – 5. november (DreamWorks Animation)

Tangled – 12. november (Walt Disney)

Harry Potter and the Deathly Hallows: osa 1 – 19. november (Warner Bros)

Yogi Bear – 17. detsember (Warner Bros)

Tron Legacy – 17. detsember (Walt Disney)

Kuigi mõni film võib nimekirja kindlasti lisanduda ning mõni neist siit välja jääda (vähemasti eestlastest vaatajate jaoks) või aja jooksul kuupäeva vahetada, on selge, et 3D filmide tootmine on hoo sisse saanud. Disney (DIS) film 'Alice Imedemaal' on oma esimese kahe nädalaga suutnud kassatulu sisse tuua ca $0.45 miljardit, mis on tõstnud selle filmiajaloo tabelites juba 92. kohale ning potentsiaal Top 10 filmi hulka tõusmiseks on täiesti olemas. Link ca Top 400 filmile, mis on kassatulu genereerinud üle $200 miljoni, on siin. 

Koos 3D filmide populaarsuse kasvuga on väga kiiresti kasvanud ka kinoekraanide arv, mis nende näitamist võimaldavad. 15. märtsil Carise & Co analüüsimaja poolt välja antud tekstis on kirjas, et 2009. aasta märtsi 1900 ekraani pealt peaks see selle aasta märtsi lõpuks kasvama ca 3800 peale ning suveks jõudma juba 5600ni.

Nüüd aga küsimus – kuidas võiksid 3D filmide menust kasumit lõigata investorid? Üheks võimaluseks on investeerida kõrgekvaliteediliste 3D filmide näitamisele ja loomisele kaasa aitamisele spetsialiseerunud ettevõttesse Imax Corporation (IMAX), mis on ka LHV Maailma Pro aktsiavalik. IMAX kaupleb $15.5 peal täna ca 22x 2010. aasta oodatavat konsensuskasumit ning peaks 2010. aastal näitama ca 25+%list müügitulude kasvu. Piper Jaffray analüüsimaja nimetas 2010. aasta alguses oma väike-ettevõtete tipp-aktsiavalikuks justnimelt IMAXi. 

Teiseks võimaluseks oleks investeerida filmitootjatesse, kes on viimasel ajal 3D filmidele suuremat rõhku pannud. Caris käis 26. märtsil esilinastuva Dreamworks Animation (DWA) 3D filmi ’Kuidas treenida oma draakonit’ eel-linastusel, mille järel tõstsid nad filmile ennustatava globaalse kassatulu prognoosi $450 miljoni pealt $575 miljoni peale. Kui $575 miljoniline prognoos peaks realiseeruma, tähendaks see maailma enim kassatulu sisse toonud filmide nimekirjas 55. kohta.

Caris tõi oma analüüsis Dreamworks Animationi (DWA) küll välja kui ühe potentsiaalse investeerimisobjekti, kuid nentis, et praeguse valuatsiooni juures võib DWAisse investeerimine tähendada siiski päris kõrgete riskide võtmist, kuna ettevõtte valuatsioon ei ole just odavaimate killast ning seetõttu ollakse väljas $39lise hinnasihiga. Samas, kui mais linastuv Dreamworks Animationi film Shrek 4 peaks suutma siiski inimesi kinosaalidesse meelitada, võib aktsia positiivselt üllatada. Konkurentsi inimeste silmapaaridele võib pakkuda aga Disney film Toy Story 3, mis linastub vaid mõned nädalad pärast Shrek 4 ekraniseerimist.  

Imax Corporationi (IMAX) 1 aasta aktsiagraafik:

Dreamworks Animationi (DWA) 1 aasta aktsiagraafik:

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon