Jim Cramer aitab sul portfelli kokku panna - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jim Cramer aitab sul portfelli kokku panna

Joel Kukemelk

23.03.2010 09:56

Tegemist on mehega, kes on figureerinud investeerimismaailmas aastakümneid – ühte tema värvikamat ja mulle isiklikult meeldejäävamat videot saab vaadata siit. Cramer viib USAs läbi investeerimise teemalist telesaadet "Mad Money" ning on välja andud mitu raamatut. Millised on tema soovitused aktsiaportfelli koostamisel?

Jim Crameri soovitused aktsiaportfelli koostamiseks leiab raamatu „Sane Investing in an Insane World“ lehekülgedelt 181-203:

1) Esimeseks aktsiavalikuks võiks olla mõni ettevõte sinu kodu või töö lähedalt – midagi, mille ärimudelist sa ka ise aru saad ning mille kohta oleks sul võimalik kergesti infot hankida kas sõpradelt, ettevõtte töötajailt või siis lihtsalt niisama vaatluse teel. Cramer ise toob näitena lennufirmadele varuosi tootnud ettevõtte oma kodulinnast – just see oli kunagi tema esimeseks aktsiavalikuks. Nimelt tollal otsis see ettevõtte kohalike seast endale juurde palju uusi töötajaid ning teadupärast uusi töötajaid massiliselt juurde ei võeta, kui just ettevõttel hästi ei lähe.Eestlasest erainvestori jaoks võiks see tähendada siis mõne Eesti börsiettevõtte portfelli valimist – olgu selleks siis Olympic Casino, Tallink, Tallinna Kaubamaja vms. Kõigi nende puhul on soovi korral võimalik ise lähedalt näha, kui hästi/halvasti ettevõttel ikkagi läheb ja kui palju rahvast ruumides ringi jalutab.

2) Teiseks aktsiavalikuks võiks Crameri arvates olla nafta-ettevõte. Tegu on stabiilse nõudlusega ettevõtetega, kes annavad ka korralikku dividenditulu. Näiteks ConocoPhillipsi (COP) dividendimäär on 3.8%, Exxon Mobilil (XOM) 2.5%, British Petrolil (BP) 5.8%, Chevronil (CVX) 3.6% jne. LHV Maailma Pro all on ühe võimaliku potentsiaalika ettevõttena energiasektorist välja toodud maagaasi ettevõtet Chesapeake Energy’t (CHK).

3) Kolmandaks valikuks võiks olla tugeva brändinimega kvaliteetettevõte (ehk blue chip), mis müüb turul end hetkel hinnaga, mis võimaldab saada vähemalt 2.5%list dividenditulu. Praeguseid dividendimäärasid vaadates sobiks siia alla päris mitu nime – näiteks keemia-ettevõte El DuPont de Nemours (DD), arvutitööstuses kiipidega figureeriv Intel (INTC), tervishoiusfääris tegutsev Johnson&Johnson (JNJ), joogitööstuses tegelev Coca-Cola (KO) vms. Kõigi eelpool nimetatud ettevõtete dividendimäär jääb üle 2.5%.

4) Neljandaks valikuks võiks olla mõni finantsettevõte. Kuna Cramer ise on öelnud, et temale meeldiks omada osalust kohalikes pankades, võivad eestlasest investorid vaadata näiteks Soome, Rootsi või Venemaa börsil noteeritud pankade poole. Kui keegi peaks siiski pooldama laiema haardega panka USAst, siis LHV Maailma Pro all on tehtud valik Bank of America (BAC) kasuks.

5) Viienda aktsiavaliku kohta on Cramer öelnud niimoodi, et kuna inimesed soovivad väärtpaberiturgudel niikuinii väga tihti spekuleerida, võiks selle aktsia juba siis ka ametlikult portfelli ära panna. Ehk siis mõni ettevõte, mis lubab potentsiaalselt väga suurt tootlust, kui asjad õnnestuvad ideaalselt. Olgu see siis mõni ettevõte, millelt kardetakse pankrotti minekut (kuid loodetavasti seda ei tee), mis on uue suure tehnoloogilise läbimurde lävel, on loodetavasti saamas luba uue ravimi tootmiseks (mõni biotehnoloogia ettevõte näiteks) vms. Kuid siinkohal tuleks meeles pidada, et terve portfell ei tohiks koosneda üksnes spekulatiivsetest aktsiatest ning spekulatiivsetele aktsiatele ei tohiks eraldada üle 20% kogu aktsiaportfellist.

Siinkohal ütleb Cramer, et põhimõtteliselt võib hajutatud investeerimisportfelli puhul piirduda ka ainult 5 aktsiaga, kui raha lihtsalt rohkemaks ei jätku. Kui aga raha peaks olema rohkem või peaks seda aja jooksul juurde tekkima, saab jätkata 6, 7, 8, 9, 10 jne aktsia valikuga portfelli. Tema soovitused sel juhul oleksid järgmised:

6) Kuuenda valikuna soovitab Cramer osta osaluse ülisuurtes ja globaalse haardega ettevõtetes, mis võivad ajutiselt olla tugevalt langenud – olgu siis langemise põhjuseks Föderaalreservi poolne intresside langetamine (sel juhul ostetakse reeglina tsüklilisemaid ettevõtteid), ootustele alla jäävad kvartalitulemused vms. Pikas perspektiivis peaksid aga kõik siia alla jäävad aktsiad tagasi üles minema. Cramer ise on nimetanud siinkohal Procter&Gamble’it (PG), Kelloggi (K), Colgate-Palmolive’i (CL), General Mills’i (GIS) jt.

7) Seitsmendaks soovituseks oleks hoida kiivalt silma peal tsüklilistel ettevõtetel. Tuleb aeg, mil nende tsükliliste ettevõtete aktsiahinnad teevad läbi väga tugeva kukkumise – olgu selleks siis aktsiaturu terviku paaniline langus, arusaam, et ees on ootamas majanduslanguse periood vms, kuid pikema horisondiga investori jaoks tähendab see reeglina väga head võimalust. Cramer on eraldi välja toonud võimalike ettevõtete nimekirjas Deere’i (DE), DuPonti (DD), Caterpillari (CAT), Boeingu (BA), United Technologies’e (UTX) ja 3M (MMM).

8) Tehnoloogiasektori ettevõtted on reeglina väga riskantsed, kuna pidevalt on oht, et mõni teine ettevõte tuleb turule parema tehnoloogiaga. Ometi soovitab Cramer portfelli kasvades ka tehnoloogiasektorist midagi portfelli lisada. Selleks, et vältida liiga riskantseid tehnoloogiasektori ettevõtteid, tasub silmad pöörata nende poole, mis ka dividenditulu annavad – seda tingimust täidavad näiteks Nokia (NOK), Intel (INTC), Microsoft (MSFT) jt.

9) Üheksanda valikuna vaataks Cramer kasvupotentsiaaliga jaemüügiettevõtete poole, mis pole oma lähiümbrust poodidevõrgustikuga juba täis pikkinud ning millel oleks ruumi kasvada (Euroopa Liidu puhul siis näiteks teistesse liidumaadesse ja USA puhul siis teistesse osariikidesse).

10) Viimaseks kümnendaks valikuks ostaks Cramer enda portfelli ettevõtte aktsiaid, mis ei kuulu tehnoloogiasektorisse, kuid millel võib õnnestumise korral olla väga suur tõusupotentsiaal ehk siis niinimetatud ’tuleviku lootuse’ staatusega ettevõte. Võimaluse korral tuleks siin eelistada siiski suuremaid ettevõtteid – näiteks midagi, mis kuulub S&P600 indeksisse, et vältida rämpsaktsiate ostmist.

Kui aga suurt soovi ja kihku ise aktsiate väljavalimise ja jälgimise järele ei tunne, võib alati pöörduda LHV Portfellihalduse poole, kelle professionaalne ja sõbralik meeskond võtab hea meelega enda valvsa silma alla portfellid, kus varasid alates 500 000 Eesti kroonist. LHV portfellihaldusega ühenduse võtmiseks tuleks kirjutada e-maili aadressil klienditugi@lhv.ee, kust kiri juba õigete inimesteni edasi suunatakse. Samale e-maili aadressile võib nõu saamiseks loomulikult kirjutada ka väiksema summa puhul ning on võimalik tulla tasuta investeerimisnõustamisele.

Neile, kes on alles oma teed investeerimise juurde leidmas, ei pea samuti aktsiaturgu kõrvalt vaatama. Väärtpaberiturule tehtavate investeeringutega võib algust teha kas või mõnesaja krooniga – sellisel juhul tuleks eelistada mõnda aktsiafondi, kus tehingutasud ei oleks kõrged. LHV on omalt poolt investoritele välja käinud võimaluse investeerida globaalsetesse turgudesse läbi LHV Maailma Aktsiad Fondi, naftahinna tõusust pikaajaliselt võitvasse Lähis-Ida regiooni läbi LHV Pärsia Lahe Fondi ja Ida-Euroopa regiooni läbi LHV Tõusva Euroopa Alfa Fondi. 

Joel Kukemelk

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon