Palmi teine minemine - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Palmi teine minemine

Nelli Janson

24.03.2010 10:34

Möödunud nädalal teatas Palm (PALM) oma kolmanda kvartali tulemused. Uudised olid kõike muud kui head ja saatsid Palmi aktsia 29%-sse langusesse. Nimelt teatas firma üheteistkümnendast järjestikusest kahjumiga lõppenud kvartalist, lisades et järgmise kolme kuu müük tuleb ilmselt poole väiksem konsensuse ootustest.

Alles pool aastat tagasi olid analüütikud Palmi suhtes üsna lootusrikkad ning ootustest kirjutasin pikemalt ka siin.  Siis pandi suuri lootusi just Palmi uuele telefonile Palm Pre ja Merrill Lynch nimetas järgnevat nelja kuud ettevõtte jaoks väga otsustavaks. Nagu näha, otsustavaks need saidki, kuid paraku mitte positiivses mõttes.

                Allikas: Bloomberg

Analüütikud valmistavad ette hukkamisplatsi

Canaccord Adamsi analüütikud andsid Palmile jällegi „müü“ reitingu koos $0 (loe: null!) hinnasihiga, sest ei näe enam palju võimalusi, mis aitaks firmal madalseisust välja tulla. Nende sõnul on ettevõttel raha ainult järgmiseks kaheteistkümneks kuuks ning koos sisuliselt olematute müügi parandamise väljavaadetega pole aktsiatel enam mingit väärtust.

Sama ränga hinnanguga tulid välja ka Morgan Josephi analüütikud, kes samamoodi soovitasid Palmi aktsiad jätkuvalt müüa ning andsid $0 hinnasihi. Ka nende arvates tõmbub silmus ümber Palmi kaela koomale ning nad eeldavad, et Palm põletab hiljemalt järgmise aasta keskpaigaks ära kogu oma raha, ilma et neil oleks võimalusi seda kusagilt juurde hankida. Analüütikud usuvad, et tarbijate huvi Palmi toodete vastu raugeb veelgi ja tihe konkurents nutitelefonide turul nullib ettevõtte viimasedki võimalused ellu jääda.

Hetkel on terve Wall Streeti peale järele jäänud ainult üks maja  -  MKM Partners, kes on Palmi suhtes veel positiivne ja soovitab ettevõtte aktsiaid $10 hinnasihiga osta.

Mis vaevab Palmi ?

Milles siis Palmi probleem tegelikult seisneb? Alles 2009. aasta augustis arvasid RBC Capitali muidu päris teravad analüütikud, et nutitelefonide turg on nii särtsuvalt kuum, et isegi Palmil õnnestub AAPL-i ja RIMM-i kõrvalt endale pirukast korralik suutäis haarata. Mille muuga seletada RBC Capitali PALMi aktsia hinnasihi muutust $18 pealt $25 peale.

Veebruari lõpus andis Palm kasumihoiatuse öeldes, et veebruari kvartali käive jääb $300-$320 miljoni kanti, mis oli oluliselt madalam kui konsensuse $425 miljonit.

Kui firma eelmise nädala lõpus oma ametlikud tulemused avaldas, suutsid nad oma käibeprognoose isegi natuke ületada, kuid rõõmu jätkus kuni tulemustejärgse pressikonverentsini, mil selgus, et käibeületus tuli vaid järgmise kvartali arvelt. Ärksamad kauplejad jagasid selle infokillu olulisust sekunditega ning müüsid aktsiad järelturul kiiresti 20% alla.

Kõige teravam kirstunael Palmi jaoks tundub olevat Verizon. Ootused läbi Verizoni teostatud müügi osas olid kõrged ja nüüd, kus müük osutus oodatust poole väiksemaks, on Palm tekitanud endale seal müügikanalis suured laoülejäägid, mille realiseerimine saab olema äärmiselt raske. Igal juhul toob see kaasa agressiivse hinnalanguse ja ASP (average selling price) satub kindlasti  löögi alla. Lisaks sellele tõusid turundus- ja reklaamikulud teist kvartalit järjest, mis on peamiselt seotud Verizoniga.

Juhtkond ise põhjendas kehva müüki Verizoni töötajate vähese kompetentsiga ja tunnistas, et lisakoolitused toote paremaks müügiks oleks vajalikud. Sellegi poolest ei pruugi Palmi pingutustest enam piisata, kuna konkurentidelt on peale tulemas hulganisti uusi tooteid.

Palmi jaoks paistab alles jäänud olevat ainult üks õlekõrs: telefonide müügi asemel panna müüki iseennast.

Kes võiksid Palmist huvitatud olla?

Spekulatsioonid Palmi ülevõtmisest pole ammugi enam uued. Juba möödunud aasta septembris arutlesid  Jefferies`i analüütikud võimalike huviliste üle, kellel oleks võimalik ja ka kasulik Palm ära osta. Üheks heaks kandidaadiks oleks kindlasti Nokia. Arvestades seda, et Palmil on ostjatele pakkuda arvutipõhine OS (WebOS) ja USA keskne high end telefon ( Palm Pre), mis sarnaneb kõige rohkem iPhone’ga, oleks Nokial sellest tehingust palju võita. Nokial ei lähe USA turul eriti hästi (6% turuosa) ja lisaks on Soome ettevõttel ka palju vaba raha ( 3,2 miljardit eurot).

Värskema ideega tuli 18. märtsil välja Phil Kearney, kes oma artiklis spekuleerib võimalusega, et Palmi võiks ära osta hoopis Google (GOOG). Kearney, kes on olnud palgal Apple`s ja seal välja töötanud AirPort Extreme’i, AirPort Expressi ja Time Capsule’i, tõenäoliselt teab, millest ta räägib.

Teatavasti kaebas Apple mõne aja eest patentide pärast kohtusse Aasia suure nutitelefonide tootja HTC. Juhtumisi toodab Google oma Nexus One telefoni just koostöös HTC-ga.

Kearney sõnul kerkib seoses selle kohtuasjaga aina teravamalt esile hoopis teine küsimus: millal sekkub Google? Tema arvates peab Google varsti sekkuma ja seda Apple ootabki.

Isegi kui Google'l pole HTC ees mingeid kahjutasu maksmise kohustusi, siis Apple/HTC lahing patentide pärast tundub siiski olevat rohkem Google’i ja nende Android operatsioonisüsteemi kui millegi muu pärast. Kearney arvates on Apple’i sõjaretk HTC vastu pigem hoiatus kõigile teistele, kes tahaksid tulevikus oma uutes toodetes Androidi kasutada. Seega tuletades meelde paari aasta taguseid artikleid võimalikust patendilahingust Apple`i ja Palmi vahel, siis turgatas Kearneyle pähe, miks ei võiks Google Palmi lihtsalt ära osta. Nüüd, mil Palmi olukord on tagasihoidlikult väljendudes keeruline, oleks Google`l suurepärane võimalus teha oma käik ning kindlustada tagalat Palmi arvukate patentidega.

Hetkel oleks Palm väga soodne ost, sest isegi koos ülevõtupreemiaga tuleks hinnaks natuke üle $800 miljoni. Google peaks tehingu peale kulutama vähem kui 1% oma turuväärtusest. Ning Kearney arvates oleks Palmil Google´le peale patentide veel palju enamat pakkuda. Teisisõnu saaks Google enda kasutusse palju relvi, millega nutitelefonide turul Apple vastu astuda.

Lisaks patentidele saaks Google endale näiteks professionaalse meeskonna operatsioonisüsteemi arendajaid, kellest paljud ilmselt ehitasid üles esimese iPhone’i opsüsteemi. Kuid mitte vähem oluline kaasavara oleks Palmi logistika osakond. Terve meeskond inimesi, kes on aastaid töötanud koos Verizoni, AT&T, China Mobile’i ja Vodaphone`ga ning omavad küllaga kogemusi nendega suhtlemisel.

Kearney arvates annaks Palm kõik, mida Google vajaks, et oma Android põhiste nutitelefonidega Apple’i iPhone’i vastu konkureerida.

Ka Goldman Sachsi analüütikud pakkusid eelmisel nädalal ühe võimalusena välja variandi, et keegi ostab Palmi ära. Lisaks sellele soovitavad nad ettevõttel välja litsentseerida oma operastioonisüsteemi. Võimalikud kliendid oleks sellised tegijad nagu LG või Motorola, kelle puhul hea operatsioonisüsteem aitaks võita turuosa $80 miljardilisest nutitelefonide turust.

Lisaks võimalikele kosilastele on Palmi jaoks välja ilmunud veel üks lootuskiir. Nimelt kirjutas pühapäeva õhtul Wall Street Journal, et investeerimisfirma Elevation Partners, kes omab juba märkimisväärset osa Palmist, võib raskustes firmale appi tulla ning Palmi veel rahastada. Tasub meeles pidada, et Palmi uus hingamine mõne aasta eest saabus just sellega, et osaliselt endiste Apple’i inimeste poolt rahastatud Elevation otsustas firmasse investeerida.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Palm on hea näide sellest, kuidas analüütikud võivad mõnikord oma prognoosides täiesti eksida. Paljude suurte investeerimismajade analüütikud olid Palmi suhtes väga positiivsed, kui aktsia maksis 20 dollarit. Nii ränka langust nägid ette ainult vähesed ja enamus olid ettevõtte müüginumbrite suhtes lootusrikkad sisuliselt hetkeni, kui ettevõtte ise vähenenud müügist teatas. Silumaks oma eksimust ruttasid paljud analüüsimajad peale Palmi tulemuste avaldamist ka oma reitinguid muutma. Kuid kas võib olla, et analüütikud eksivad ka nüüd? Sisuliselt on konsensus Palmi juba risti löönud ja enam mingeid imesid sealt ei oota. Pole ju üldse välistatud, et Palm ongi oma teekonna lõpusirgele jõudnud ning omal jõul sellest mustast august enam välja ei rabele. Samas on Palm omas sektoris hetkel ehk kõige ideaalsem ülevõtukandidaat. Nii Google`l kui Nokial on piisavalt vaba raha, et Palm ära osta. Mõlemad saaksid ülevõtuga hindamatu koguse oskusteavet ja kogemusi, mis Palmi meeskonnal pakkuda on. Ülevõtuga sünniks ka uus ja sitkem vastane seni nutitelefonide turgu domineerivate Apple’i ning Research in Motioni vastu.

Palmi saaga ei ole kindlasti veel lõppenud ja isiklikult usun, et ettevõte suudab meid veel üllatada. Kuidas, millal ja millega, seda näitab meile muidugi tulevik.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon