Ladina-Ameerika edulugu peitub Brasiilias - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ladina-Ameerika edulugu peitub Brasiilias

Joel Kukemelk

26.03.2010 08:52

22. märtsil ilmus Barronsis artikkel, kus BlackRocki Ladina-Ameerika fondi portfellihaldur Will Landers ütles, et just Brasiilia on see, mis hõlmab kõike seda, mis on terves selles regioonis hästi minemas. Mis siis muudab Brasiilia eriliseks?

Brasiilias on inflatsiooni mahasurumiseks väga kõrged intressimäärad valitsenud juba pikka aega. Globaalse majanduslanguse tulemusena on aga inflatsiooniline surve vähenenud ning Brasiilia keskpanga poolt seatud intressimäär on langenud alla 10% piiri ning seisab alates 2009. aasta augustist 8.75% peal. Graafik Brasiilia intressimääradest viimasel 10 aastal:

Brasiilia SKP peaks praeguste prognooside kohaselt 2010. aastal tõusma ca 4.8% ning 2011. aastal 4.0%. Majanduskasv ning madalad intressimäärad on omakorda kaasa toonud laenude võtmise hüppelise kasvu erasektori ja keskmise suurusega ettevõtete poolt. Keskklass on kiiresti kasvamas ning koos sellega on populariseerumas pikaajaline kodulaen. Kui pikaajaline kodulaen on arenenud maailma riikides väga laialt levinud pangatoode – näiteks USAs moodustavad need Landersi sõnul ca 73% riigi SKPst –, siis Brasiilias on neid välja antud veel väga vähe. Nimelt pikaajalised kodulaenud Brasiilias moodustavad täna vaid 2% Brasiilia SKPst.

Laenude väljastamise suuremast aktiivsusest peaksid võitma regiooni pangad. Landersi arvates võib sellest pikaajalisest trendist kasusaajaid leida ka USA väärtpaberiturul noteeritud Ladina-Ameerika finantssektori ettevõtete seast – näiteks Itau Unibanco (ITUB), kes on Brasiilia suurim erasektori pank. Võrreldes turu konsensusootustega on Landers Itau Unibanco kasumiootuste osas optimistlikum, oodates 2010. aastalt aktsiapõhist kasumit ca $1.65 vs konsensuse $1.59 ning 2011. aastalt $1.90 vs konsensuse $1.86.

Kasvav keskklass peaks Landersi sõnul soodsalt mõjuma ka Ladina-Ameerika suurimale õlletootjale AmBevile (ABV), mille aktsia kaupleb ka USA börsil sümboli ABV all. Kasvav sissetulek lubab üha suurema osa sellest kulutada mitte-esmatarbekaupade peale ning kuum ilm soodustab hea õlu rohket rüüpamist.

Brasiilia motot "Ordem e Progresso" (eesti keeles: "Kord ja Progress"), mis on ka riigilipule kirjutatud, on näinud juba mitmed rahvusvahelised organisatsioonid ning on näidanud oma usku riigi pikaajalise arengu jätkumisse, andes Brasiiliale 2014. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste ja 2016. aasta Olümpiamängude korraldusõiguse. Kuigi need sündmused on veel vastavalt 4 ja 6 aasta kaugusel, toovad need regioonis kaasa hulgaliselt infrastruktuuri investeeringuid, uusi töökohti, paisuva keskklassi, sisemaise suurema tarbimise ja välismaise huvi terve riigi vastu juba täna. Kuigi sisemaine tarbimine on Brasiilia puhul saamas üha olulisemaks, ei tohiks praegu kindlasti veel ära unustada, et regioon on väga tugevas sõltuvuses toormaterjalide maailmaturuhindadest.

Brasiilia regiooni tervikuna on võimalus investeerida läbi börsilkaubeldava fondi sümboliga EWZ, mille viimase 3 aasta aktsiagraafik on järgmine:  

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon