USA taastub kriisist tagasihoidlikult - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA taastub kriisist tagasihoidlikult

Mikk Taras

14.05.2010 10:32

USA majanduslangus on ammu läbi, vähemalt majanduskasvu järgi. Põhi saavutati juba eelmise aasta suvel ja tänaseks on majandus kasvanud kolm kvartalit järjest. Siinkohal on huvitav vaadata, kui võimas on praegune taastumine võrreldes ajalooga.

Ajalooliselt on investorid ja analüütikud reeglina alahinnanud majanduse taastumist kriisist. Konsensus jäi oma prognoosidega liiga tagasihoidlikuks viimase nelja majanduslanguse korral ja sama juhtus nii majanduskasvu kui ettevõtete kasumite prognoosimisel ka seekord. Näiteks selle aasta esimeses kvartalis kasvas USA SKP annualiseeritult 3.2%, mis on protsendi võrra rohkem, kui arvati aasta tagasi. Osaliselt on tagasihoidlikkus ootuspärane, kuna majanduskriisi põhja on väga raske tabada ja teadmatust tuleviku suhtes on suur.

Allikas: Blue Chip

Nagu eelnevalt graafikult on näha, siis taastub majanduskasv reeglina kriisist väga kiiresti. Pärast suuremaid majanduslangusi on alati toimunud V-kujuline majanduskasvu taastumine, millega tehakse kiiresti tasa eelnev langus. Sarnast trendi on näha ka seekord – USA majandus kukkus 2007-2009. aastatel -3.7% ja siiani on eelmise aasta suvest taastutud +2.7%.

Kuigi USA viimase kolme kvartali majanduskasv on olnud V-kujuline, mida ootasid aasta tagasi vähesed, on see võrreldes ajalooga jäänud tagasihoidlikuks. Seda on ilmekalt näha järgmiselt graafikult, kus võrreldakse praegust reaal SKP taastumist ajalooga (kõikide languste põhjas on indeksi väärtus 100):

Ühte konkreetset põhjust, miks seekord on taastumine aeglasem, on väga raske välja tuua. Esiteks on viimastel kümnenditel USA majanduse kasvutempo aeglustunud ja seda on raske võrrelda varasemate langustega. Näiteks CBO hinnangul on USA potentsiaalne majanduskasv 1.7%, kuid varasemate taastumiste korral on see olnud keskmiselt 3.2%.

Teiseks on seekord mõned sektorid taastunud varasemast aeglasemalt. Peamiselt saab siin süüdistada eratarbimist, mis moodustab 70 protsenti USA SKPst. Nõrga tarbimise taga on omakorda USA tarbijate suur võlakoormus, mis sunnib neid tavapärasest rohkem säästma. Loomulikult on võimalik säästmist vältida laenude abil, kuid siiani on pangad laenukraanid kinni hoidnud. Samuti ei saa eirata kõrget töötusemäära, mis on püsima jäänud 10% lähedal ja alles viimastel kuudel näitab paranemismärke. Seega võib USA tugev majanduskasv valmistada küll konsensusele üllatuse, kuid USA tarbijate täisvõimsusel tagasitulemine võtab ilmselt seekord kauem aega ja ajalugu vaadates on tegu pigem nõrga taastumisega.

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon