Morgan Stanley: eurol kukkumisruumi jagub - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Morgan Stanley: eurol kukkumisruumi jagub

Erko Rebane

03.06.2010 11:31

Euro lühiajalist liikumist dollari suhtes on üritanud prognoosida kõik suuremad analüüsimajad, otsides korduvalt põrget, mis pakuks kas või mõne kuu perspektiivis võimalust euro taastumisest kasu lõigata (nt Goldman Sachs, Citigroup). Ent detsembrist alates pole lühikeseks müüjad ostjate näol veel vastast leidnud.

Üks, kes on euroala ühisraha suhtes juba pool aastat ülipessimistlik olnud, on Morgan Stanley. Dollarile andis viimane ostusoovituse eelmise aasta lõpus, mil Kreeka võlaprobleemid laiemat tähelepanu hakkasid saama. Kui toona tundus 2010. aastaks välja pakutud 1,24 dollari prognoos ühe riigi fiskaalsete raskuste taustal vahest isegi ülekohtuselt madalana, siis lühikese aja jooksul on kogu regiooni kasvanud võlakoorma ja eelarvepuudujäägi numbritele langenud tähelepanu surunud euro nüüdseks juba läbi ka selle hinnasihi.

EUR/USD hinnaliikumine alates 2008.a algusest 

                    Allikas: Bloomberg

Kuigi Lõuna-Euroopa fiskaalsetele probleemidele tõmmati 750 miljardi euro suuruse abipaketiga aed ümber, on asutamisest alates ühtsele rahasüsteemile tehtud etteheiteid (peamiselt just poliitilise ühtsuse  puudumine, mis aitaks paremini rahapoliitikat korraldada) viimase aja arengutes üha tugevamalt päevavalgele kistud, seades paljude meelest kogu projekti jätkusuutlikkuse küsimärgi alla.

Veelgi olulisema nüansina pole Kreekale ning ka teistele abivajajatele käe ulatanud Euroopa Keskpank keskendunud enam eurole kui väärtuse säilitajale, vaid selle asemel seadnud prioriteediks olukorra stabiliseerimise. Paljude meelest ei saa enam varem rangelt valitsuste eelarvete finantseerimisele vastu seisnud Euroopa Keskpanka enam sõltumatuks lugeda, õõnestades viimase tõsiseltvõetavust ning ühtlasi ka usaldust euro vastu.

Sestap usub Morgan Stanley, et euro languse päevad pole pärast möödunud kuue kuu 20%list kukkumist veel loetud, alandades hiljaaegu valuuta käesoleva aasta lõpu hinnasihi 1.16 dollarile. Analüüsimaja sõnul ei saa enam rääkida eurost kui tugevast valuutast, nii nagu seda oli Saksa mark, vaid võrdlema peaks millegi pehmemaga. Juhul kui see vastab tõele, tunnevad praegused euro investorid üha suuremat vastumeelt eurot hoida ning nagu allolevalt graafikult võib näha, on keskpangad ja aktsiainvestorid alates 1999. aastast eurot märkimisväärsetes kogustes akumuleerinud.

                                             Allikas: Morgan Stanley

Huvitav on aga tõsiasi, et vaatamata euroala suhtes valitsevale negatiivsele sentimendile, pole siiani lühiajaline kapital regioonist põgenema hakanud. Raha juurdevool on nii võlakirjadesse kui aktsiatesse püsinud käesoleval aastal stabiilselt ühel tasemel, aktsiate puhul on sissevool olnud koguni oodatust suurem. Võttes aga arvesse tõenäosust, et euroala edaspidine majanduskasv jääb nõrgapoolseks, ootab Morgan Stanley kapitali väljavoolu kasvu ka aktsiatest.

Raha sissevool võlakirjadesse on olnud oodatust väiksem peamiselt tänu kohalikele, kes kipuvad eelistama regiooniväliseid võlakirjainvesteeringuid, mis teatud määral peegeldab usalduse kaotust kodumaise turu suhtes. Küll on aga välisinvestorid jätkuvalt eurotsooni võlakirjasid kokku ostmas.

Järgnevatel kuudel hindab Morgan Stanley tõenäoliseks euro edasist järkjärgulist odavnemist, prognoosides selle aasta põhjaks 1,12 dollarit. Kuid kuna euro on rahapoliitika usalduse kandja, ei soovita ei siin ega ka teisel pool Atlandit näha 16 riigi ühisraha kiiret kukkumist, mistõttu pole harv kõrge päevasisene volatiilsus, kui keskpangad järjekordset müüjate rünnakut tõrjuma tulevad. 

EUR/USD päevasisene liikumine 31. mai - 1. juuni 2010.

                 Allikas: Zerohedge

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon