Kuidas kaitsta ennast languse eest Euroopas? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas kaitsta ennast languse eest Euroopas?

Mikk Taras

03.06.2010 15:15

Sellel aastal on siiani Euroopa aktsiaturgudel olnud kõige olulisem teema euroala võlakriis. Kuigi regiooni ohustab uus majanduslangus, tasub Euroopa börsidel huvitavaid investeerimisvõimalusi otsida ka ebaselgetel aegadel.

Euroopa Liit ja IMF tutvustasid küll Kreeka ja teiste võlaprobleemides vaevlevate riikide päästmiseks triljoni dollari suurust abiprogrammi, kuid kriisi peatamiseks sellest ei piisanud. Investorite usaldus euroala vastu on saanud suure tagasilöögi ja vähesed usuvad regiooni V-kujulisse taastumisse. Pigem kardetakse, et kuna valitsused peavad eelarve puudujääke vähendama, siis kaob ka fiskaalpoliitika tugi majandusele. Samuti kahtlevad investorid analüütikute kasumiprognoosides. Paljudel on meeles värske kogemus 2008. aastast, kus leidus üksikuid, kes nõnda suurt kriisi ette nägid. Paraku on negatiivsetel ootustel oht muutuda isetäituvateks.

Euroopa börsidelt on viimastel kuudel suurtes kogustes raha välja voolanud. Võlakriisi keskmes olevate riikide börsid on kaotanud vähemalt viiendiku oma väärtusest. Langusest ei ole pääsenud ka Saksamaa aktsiad, kuigi riigi majandus tundub tugeva ekspordi abil taastuvat korralikult.

Kehvade makrouudiste taustal on Euroopa ettevõtted näidanud korralikku kasumikasvu. Siinkohal tasub rõhutada, et Euroopa börsiettevõtted saavad suure osa oma tuludest välisturgudelt. See tähendab, et ettevõtete käekäik sõltub suuresti eksportturgudel toimuvast, kus siiani on USA ja Aasia näidanud korralikku nõudluse kasvu. Samuti peaks eksportijate olukorra kergemaks tegema odavam euro, mis teeb välisturgudel kaubad odavamaks ja suurendab ettevõtete välismaalt saadavaid tulusid eurodes.

Täna kauplevad MSCI Europe indeksi aktsiad keskmiselt kõigest 10x hinna ja järgmise 12. kuu kasumi suhtarvu juures. Nõnda madal ettevaatav P/E näitab, et hoolimata madalast hinnatasemest näevad investorid Euroopas piisavalt probleeme, mis sunnib neid siinsetest börsidest eelmale hoidma.

Odavad hinnatasemed aktsiaturgudel pakuvad siiski ka huvitavaid investeerimisvõimalusi väärtusinvestoritele. Kindlasti leidub Euroopa börsidel ettevõtteid, kes on globaalse haardega ja sõltuvad regiooni võlaprobleemidest vähem. Näiteks saavad mitmed Saksamaa eksportijad kasu taastuvast nõudlusest USAs ja kiirest kasvust Aasias. Kui majandused väljaspool Euroopat jätkavad tugevat taastumist, siis peaks just Saksamaa majandus ja börs olema Euroopas sellest üks suurimaid võitajaid. USA börsil on võimalik Saksamaa aktsiatesse kõige paremini investeerida läbi börsil kaubeldava fondi iShares MSCI Germany. Börsil kaubeldavasse fondi kuuluvad mitmed mainekad Saksamaa ettevõtted nagu Siemenes, Deutsche Bank, BMW, Adidas ning seda on võimalik USA börsidelt soetada sümboli alt EWG.

iShares MSCI Germany (EWG)

Samuti tasub riskantsemas makrokeskkonnas eelistada konservatiivsema ärimudeliga ettevõtteid. LHV Pro all oleme investoritele soovitamas Vodafone’i aktsiat, mis on Euroopa majandusprobleemide tõttu teinud hiljuti suure korrektsiooni. Vodafone’i aktsia eest tuleb täna välja käia kõigest 8x viimase fiskaalaasta kasumit äritegevusest aktsia kohta. Lisaks soodsale hinnatasemele pakub Vodafone’i aktsia 6.3 protsendilist dividenditootlust. Pikaajaliselt on Vodafone üks suurimaid võitjaid nutifonide populariseerumisest ja koos kiire kasvuga arenguriikides on tegu atraktiivse investeeringuga mobiilsideoperaatorite seas. Seda eriti praegu, kus ebamäärasus tuleviku suhtes on jätkuvalt suur ja mõni dividende maksev madalama riskiga ettevõte tundub Euroopa börsidel hetkel hea valik.

Vodafone Group (VOD)

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon