Investorite reaktsioon on ülevõimendatud? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investorite reaktsioon on ülevõimendatud?

Kristjan Kaar

07.06.2010 14:26

Möödunud nädala reedene börsipäev oli ehe näide sellest, millise iseloomuga võivad olla päevasisesed liikumised aktsiaturgudel, kui investorite positiivne sentiment ühtäkki haihtub. 4. juunil kukkus S&P 500 indeks 3.33%, mis oli ühtlasi käesoleva aasta üks suurimaid langusi.

Viimastel nädalatel on maailma aktsiaturgudel kui ka valuutaturgudel olnud võrdlemisi ärevad ajad. Ameerika Ühendriikide S&P 500 börsiindeks on sellest tingituna teinud kuuga 5.61%lise korrektsiooni allapoole ning euro on dollari suhtes odavnenud 4.99%. Põhjusi on olnud mitmeid ning neid on kajastatud ka LHV finantsportaalis. Möödunud nädala reedese börsipäeva tegi aga eriliseks investorite ülimalt negatiivne reaktsioon USA tööjõuraportile. Kuigi tegemist oli tähtsa uudisega just majanduskeskkonna paranemise kontekstis, siis investorid pole ajalooliselt vaadatuna ennast raportist oluliselt mõjutada lasknud. Olgu öeldud, et ootused olid vägagi kõrged. Näiteks Barack Obama teatas päev varem antud kõnes: “We expect to see strong jobs growth in Friday’s report.” Konsensus prognoosis, et maikuus loodi 500,000 töökohta, kuid tegelikuks numbriks osutus 431,000. Suurimaks võimalikuks töökohtade kasvuks prognoositi aga koguni 536,000. Oluliselt negatiivsem oli aga uudis, et vaid ca 9.5% uutest töökohtadest pärines erasektorist. Hea ülevaate tegi tööjõuraportist Joel Kukemelk, mida saab lugeda siit. 

Konsensus oli oodanud parimat tööjõuraportit alates 1983. aastast, kuid tegelik tulemus valmistas hoopis pettumuse. Bespoke on koostanud tabeli, kuhu on koondatud konsensuse ootustest enim erinenud tööjõuraportid alates 1998. aastast. Paremal olevast tabelist on selgelt näha, et reedene müügisurve oli ajalooliselt vaadatuna tugev. Bespoke sõnul tähendab tavaliselt ca 100,000 võrra konsensuse prognoosidest halvem tööjõuraport (konsensuse prognoos miinus uute töökohtade arv), et S&P langeb ligikaudu 0.23%, mis on 3.1 protsendipunkti vähem, kui möödunud reedel.

Selgelt olid prognoosid liialt optimistlikud. Reedene töötururaport oli meeldetuletus USA tööturu nõrkuse tõsidusest ning selle aegsast paranemisest. Kuigi tellimused on kasvamas, siis ettevõtetel ei ole tagatud ligipääs krediidile, mistõttu eelistatakse pigem ajutisi töötajaid. Samuti peegeldab raport seda, et ettevõtted kahtlevad majanduse kasvuperspektiivides. Deutsche Bank on üks nendest analüüsimajadest mis on Ameerika tööturu suhtes võrdlemisi negatiivsel arvamusel. Ka reedel teatas DB, et “konsensuse ootustest parem tööjõuraport ei ole kuigi tõenäoline.” Tõepoolest, sellist numbrit ei osanud isegi nemad karta.

USA makrouudistega paralleelselt hoidsid investorid silma peal ka Ungaril, mis on piltlikult öeldes Kreeka kohal hõljunud eelarvekriisi pilved enda kohale toonud. Reedel teatas Ungari valitsusliige, et riigivõlg võib kiiresti paisuda suureks probleemiks, kui konservatiivset eelarvepoliitikat koheselt ei rakendata. Pärast uudise avaldamist tõusis Ungari 10-aastase võlakirja tulususe määr käesoleva aasta keskmise 7.23% pealt koguni 8.08%le. Uute probleemide esilekerkimise hirmus odavnes euro dollari suhtes alla $1.20. Viimati kauples euro samal tasemel 2006. aasta alguses.

Ungari 10-aastase võlakirja tulususe määr ("yield")

EUR/USD valuutakurss

Allikas: Bloomberg

Kui heita pilk allolevale graafikule, siis võrreldes viimase 10 aasta keskmise trendiga on S&P 500 indeks alustanud käesolevat aastat tagasihoidlikult. Kui välja jätta märtsikuu tõusuperiood, siis korrelatsioon 2002. aasta liikumisega on võrdlemisi suur. Mäletatavasti on tegemist aastaga, kui “lõhkes” nii-öelda internetimull. Samas on indeksi P/E suhtarv tänahommikuse seisuga 15.3x, kui veel aasta alguses oli P/E tasemeks ca 23x. Kuigi valuutakursside liikumised on toomas kaasa riske, siis paljude analüütikute sõnul on tegemist soodsa ostukohaga.

S&P 500 indeksi viimase 10 aasta liikumised

S&P 500 indeksi P/E

Allikas: Bloomberg

Tehniliselt turgudele lähenedes on aprillikuust saati toimunud kaks muutust. Mai alguses langes S&P 500 indeks läbi 50 päeva libisevast keskmisest (ca 1174 punkti tasemel) ning nüüd on seljatatud ka 200 päeva libisev keskmine. “Stop” orderid lähevad arvatavasti käiku kui indeks langeb ca 1050 punktile ning sellisel juhul on ka toetustaset rakse leida.

S&P 500 ja VIX indeksid

Allikas: Bloomberg

Eelpool mainitud faktorite koosmõjul on investorite nii-öelda hirm taas tee turgudele leidnud. CBOE volatiilsuse indeks VIX on aasta algusest tõusnud veidi alla 130% ning seetõttu on ka S&P 500 indeksi päevased langused olnud suured. Alloleval graafikul on välja toodud käesoleva aasta S&P 500 indeksi suurimad protsentuaalsed liikumised. Sinine riba tähistab langust päevalõpu seisuga ja punane riba tähistab päevasisest suurimat langust. Reedene börsipäev oli seega käesoleva aasta teisena suur languspäev (päevalõpu seisuga).

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon