Inteli jaoks jäävad majandusprobleemid võõraks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Inteli jaoks jäävad majandusprobleemid võõraks

Erko Rebane

14.07.2010 16:44

Kuigi globaalne majandus on aeglaselt taastumas aastakümnete suurimast kriisist, seistes jätkuvalt silmitsi veel mitmete ohtudega, ei näi sellest midagi teadvat maailma suurim kiipide tootja Intel, kes nimetas oma teise kvartali majandustulemusi parimaks ettevõtte ajaloos.

Kui esmaspäeval avas USAs tulemustehooaja alumiiniumitootja Alcoa, kelle oodatust paremad käibe- ja kasuminumbrid läksid tugeva nõudluse arvele lõppturul, siis sama julgustavaid kommetaare jagas tarbimise kohta teisipäeval pärast turgude sulgumist ka Intel.

Tehnoloogiaettevõtte teise neljandiku müügituluks kujunes 10,77 miljardit dollarit (+34% mullusega võrreldes ja +4,5% eelneva kvartali baasil), mis ületas analüütikute prognoositud 10,25 miljardi dollari suurust numbrit. Puhaskasumina teeniti kolme kuuga 2,89 miljardit dollarit ehk 51 senti aktsia kohta (prognoositi 43 senti), võrreldes 398 miljoni suuruse kahjumiga mullu, mida toona mõjutas 1,45 miljardi dollari suurune trahv Euroopa kartellidevastase seaduse rikkumise eest. Perioodi brutokasumimarginaaliks oli 67%, mis osutus samuti oluliselt paremaks võrreldes konsensuse prognoositud 64%ga. Allolevalt graafikult võib näha, et suurepärased numbrid  kirjutati sisuliselt kõik nõudluse arvele Aasias ja Vaikse ookeani regioonis.  

Inteli müügitulu geograafiline jaotus (miljonit dollarit)   

                Allikas: inteli majandusaruanne

Siiani oli Intel raporteerinud mitu kvartalit järjest oodatust paremaid majandustulemusi valdavalt tänu tarbijate sülearvutite nõudlusele. Nüüd on aga  juhtkonna sõnul mängupilti tulnud ka ettevõtted, kes tunnevad tänu majanduskeskkonna stabiliseerumisele taas huvi serverisüsteemide ja tööarvutite uuendamise vastu. Firma finantsjuhi Stacy J Smithi sõnul registreerisid nad esimesi märke ettevõtete kasvavast huvist ligikaudu üheksa kuud tagasi ning iga kvartaliga on see signaal järjest tugevamaks muutunud. Viimase kolme kuu jooksul tõdeti suurte klientide puhul eriti sügavat huvi just lauaarvutite ja serverikiipide vastu.  

Ettevõtete poolse nõudluse jätkumisest annab vihje Inteli senisest optimistlikum nägemus kolmanda kvartali ning kogu majandusaasta osas. Juhtkonna arvates suudetakse jooksva kvartaliga genereerida 11,2-12 mld dollarit käivet (+4% kuni +11,4% QoQ) ning saavutada 67%-list brutokasumimarginaali (+/-2%), sama ajal kui analüütikute konsensus ootas müügitulu suurusjärguks 10,9 mld USD ning marginaaliks 64,4%. Terve aasta brutokasumimarginaali prognoos kergitati varasemalt 64%lt 66%le (+/-2%) ning järgmise põlvkonna protsessorite kiiremaks väljaarendamiseks kavatsetakse teha ka varasemast suuremaid investeeringuid nii R&D kui ka kapitalikulutuste vallas, et kinni haarata nõudlusest, mida tekitab ettevõtete soov vahetada olemasolevad serverid välja võimsamate ja efektiivsemate vastu. 

Inteli müügitulu (miljonit dollarit) ja marginaalid

                Allikas: Bloomberg, Inteli prognoosid

Inteli majandustulemused on kinnituseks, et tarbijate kõrval julgevad pärast finantskriisi järgset kulude kokkuhoiu võidujooksu järjest rohkem teha väljaminekuid riist- ja tarkvarauuendustele ka ettevõtted, millega peaks hoogu juurde saama kauaoodatud IT tsükkel. Viimane ei saa teadupärast igavesti ülespoole kulgema jääda ning mingil hetkel tuleb tõdeda pöördepunkti, kus kulutused serveritele, laua- ja sülearvutitele hakkavad uuesti vähenema, muutes praeguseks juba niigi kõrgete marginaalide jätkusuutlikkuse küsitavaks. Sestap selgitab pikaajalise väljavaate küsitavus, miks Inteli aktsia ei suuda tihti tulemustejärgsest positiivsusest kinni hoida ning kaupleb vaatamata suurepärastele kvartalitele suhteliselt soodsa valuatsiooni juures (P/E 10x 2010EPS).  

Suurem osa analüüsimajadest (70%) on ka pärast Inteli teise kvartali tulemusi jätkamas aktsia katmist ostusoovituse ja hinnasihiga 30-32 dollarit, mis $22 turuhinna juures tähendab ca 40%list tõusupotentsiaali. Ent 30% analüüsimajadest (sealhulgas näiteks JPMorgan, Jefferies ja Goldman Sachs) jääb neutraalseks, lugedes ettevõtte aktsia õiglaseks väärtuseks praegust turuhinda või sellest madalamat hinnataset.  

Inteli viimase kahe aasta aktsiagraafik

                   Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon