Novartis pakub uut võimalust - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Novartis pakub uut võimalust

Nelli Janson

15.07.2010 16:18

Ravimisektor pakub investoritele võimalusi seinast seina. Ravimite arendamine, tootmine ja turustamine ei ole kindlasti võrreldavad mis tahes tarbekaupadega ja seetõttu lisanduvad vältimatule investeerimisriskile veel ravimifirmade eripärad. Sestap on sobivat firmat ka üsna keeruline ja vaevarikas enda jaoks välja valida.

Kui on soov kindel investeerida mõnda ravimifirmasse, siis siinkohal on suureks abiks erinevate analüüsimajade soovitused. Ravimifirmade aktsiaid katvatel analüütikutel on olemas vastav haridus, et mõista peensusteni arendatavate ravimite omadusi ja potentsiaali ja neil on ligipääs näiteks erialaarstide arvamusele, kes oskavad ravimite kasulikkust/kahjulikkust vast isegi kõige paremini kommenteerida.

Täna vaatame ehk mitte eriti pikka tutvustamist vajavat ravimifirmat nimega Novartis (NVS). Tegemist on ühe suurima ravimifirmaga maailmas, mille peakontor asub Baseli linnas Šveitsis. Tänane Novartis sai alguse läbi 1996. aastal toimunud Ciba-Ceigy ja Sandoze ühinemise. Novartise tooteportfelli kuuluvad mitmesugused ravimid sealhulgas ka koopiaravimid (Sandoz), diagnostika ja vaktsiinid. Novartisele kuulub ka 25% silmaravi firmast Alcon (ACL).

Firma juhib alates 1996. aastast Daniel Lucius Vasella, keda peetakse üldiselt üheks parimaks juhiks kogu sektoris. Näiteks on Vasella valitud ajakirja Time poolt 100 mõjuvõimsama inimese hulka maailmas.

Kuigi Novartis on peamiselt siiski ravimifirma, näitab allolev graafik, et on tegu on ühe mitmekesiseima ettevõttega terves sektoris.

                                                        Allikas: Societe Generale

Võrreldes oma konkurentidega on Novartise turuosa USA-s siiski veel suhteliselt piiratud.

                                                                         Allikas: Societe Generale

Hetkel on Novartis mitmete muutuste lävel, kuna ajavahemikus 2011-2015 lõpevad firma nelja parima müügieduga ravimi patendid USA-s ja Euroopas,  survestades seeläbi ka firma kasuminumbreid. Ravimid nagu Diovan (kõrge vererõhk) ja Gleevec (verevähk) on äärmiselt kasumlikud ning firma on teinud juba mõnda aega ettevalmistusi selleks, et üleminek võimalikult sujuv oleks.

Kuna patendihirm on oma jälje jätnud ka aktsiahinnale, siis on investoritel kindlasti huvitav teada, et mitmed analüütikud on viimaste nädalate jooksul tulnud NVS kohta välja  positiivsete kommentaaridega ning leiavad, et antud hinnatase pakub soodsat ostukohta.Juulikuu esimesel päeval tuli analüüsimaja Societe Generale välja soovitusega NVS aktsiaid osta koos SF65 (USD 61) hinnasihiga. Ühe peamise argumendina toovad nad välja erinevaid katalüsaatoreid, mis kindlasti aktsiale tuge pakuvad. Üheks neist on  ravimiameti oodatud heakskiit multiskleroosi ravimi Glieniale, mis peaks juhtuma septembris ja teiseks on meningiidi vaktsiini arenduse kolmanda faasi aruanne. Lisaks sellele peaks areng toimuma ka bioloogiliste koopiaravimite osas (biosimilars), kuna ravimiametis on otsustamisel mõningate regulatsioonide muudatused.

Analüütikute arvates on investorite hirm patentide lõppemise pärast varjutanud samal ajal toimuvaid positiivseid arenguid nagu juba eelpool mainitud multiskleroosi ravim ning arvamusliidri toetus Gleeveci järglase Tasigna kasutamisele äsja leukeemiadiagnoosi saanud leukeemiapatsientide ravis. Societe Generale analüütikud on veendunud, et tulevikus on piisavalt tugeva haardega katalüsaatoreid, mis täidavad firma edukate ravimite patentide lõppemise tõttu tekkivad tühimikud. Allpool on võimalik analüütikute visiooni vaadata ka graafilisel kujul.

                                                  Allikas: Societe Generale

Ka Morgan Stanley analüütikud on muutunud Novartise suhtes positiivseks peale seda, kui andsid 2009. aasta oktoobris aktsiale Hoia reitingu. Nüüd tõstavad nad aktsia reitingut Hoia pealt Osta peale põhjendades seda sellega, et firma on paljud tookordsed reitingu alandamise põhjused likvideerinud. Uueks hinnasihiks antakse SF68 (USD 64).

Ravimifirmadest huvitatud investoritele peaks NVS pakkuma võimalust panustada ettevõttesse, kus halvad uudised (patentide lõppemine) on juba hinda sisse arvestatud ehk teisisõnu ei tule surve kasumimarginaalile turu jaoks enam üllatusena. Samal ajal kõik vähegi positiivsed uudised ja arengud pakuvad aktsiale toetust. Novartise juhtkond on minevikus näidanud oskust õigel ajal vajalikke lahendusi otsida ja ka seegi kord on ettevõte aegsasti otsinud võimalusi patentide lõppemist kompenseerida. Investori jaoks soodsa asjaoluna saab käsitleda ka firma mitmekesist tootestruktuuri ehk kogu firma edu või ebaedu ei sõltu ühe ravimi või tegevuse edukusest. Ettevõtte on piisavalt hajutatud riskide maandamiseks, kuid samas jälle mitte liiga killustatud. Ravimiarenduses on firma juba näidanud kõrget taset, mis annab põhjust oletada, et nad üllatavad meditsiiniringkondi ka tulevikus.

Novartise 3a aktsiagraafik

           Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon