Singapur – väike, aga tubli - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Singapur – väike, aga tubli

Jürgen Kaevats

16.07.2010 10:27

Aasiast ja selle regiooni majanduskasvust rääkides peetakse põhiliselt silmas Hiinat. Nii võib ootamatult kõlada asjaolu, et suurima majanduskasvuga hiilgab 2010. aastal Aasias hoopiski vaid 4.8 miljoni elanikuga väike saareriik Singapur. 

Kagu-Aasia väikesaarele, Singapurile, oodatakse 13 Bloombergi poolt küsitletud analüütiku prognooside põhjal 2010. aasta majanduskasvuks ca 10.8%. Teise kvartali SKT kasv oleks aastapõhisena isegi üle 20%. Seevastu Hiinale prognoosivad mitmed analüüsimajad viimasel ajal parimal juhul 10.1% suurust kasvu. Singapurile on hoogu andnud tugevnev farmaatsiatööstus ning kahe kasiinokuurordi edukas tegutsemine pärast oma tegevuse alustamist. Saareriigi püüdlused arendada eksporti muudeski sektorites peale elektroonikatööstuse on samuti Singapuri majandusele kaasa aidanud. Praeguse liikumisega on Singapuri aktsiaindeks aasta algusest seljatanud Hiina, Taiwani, Jaapani ja Austraalia.

Rahvusvahelise Valuutafondi andmetel kasvas Singapuri SKT Hiinast kiiremini viimati 2000. aastal. Tootmine kasvas Singapuris selle aasta esimese viie kuu jooksul keskmiselt 45%. Farmaatsiatoodangu pealt saadav kasum on igal kuul märtsist maini aga isegi kahekordistunud. Analüütikud toovad ohumärgina välja asjaolu, et ravimitööstus on olnud alati väga volatiilne, mistõttu ei saa liialt palju loota ainult eelpoolmainitud farmaatsiatööstusele ja kasiinokuurortidele. Seoses selleaastase tugeva majanduskasvuga ning võimaliku inflatsiooni kasvuga, otsustas Singapuri Keskpank 14. aprillil revalveerida Singapuri dollarit, mis võttis ühtlase kallinemise suuna.

Singapuri investeerides on positiivseks asjaoluks pikk majandusliku ja poliitilise stabiilsuse ajalugu, mis on võrreldav Šveitsiga. Singapur on koduks maailma suuruselt neljandale finantskeskusele ja 700le rahvusvahelisele pangale ja finantsasutusele. Maailmapanga hinnangul on Singapur 181 maailmas uuritud riigi seas piirkond, kus on kõige kergem äri ajada. Singapuri majandusele aitab põhiliselt kaasa elektroonika, keemia- ja teenindava sektori toodete eksport. Singapur tegeleb samuti aktiivselt nii-öelda kaubalao kaubandusega, mille käigus imporditakse toormaterjale, mida omakorda pärast ümbertöötlemist kallimalt eksporditakse.

Majanduse katalüsaatoriks on seejuures Singapuri sadam, mis on hädavajalik seoses Singapuri väikese maa-ala ja piiratud ressurssidega. Kuna Singapuri sadam on üks maailma kõige aktiivsemaid sadamaid, siis on ta samuti heaks indikaatoriks maailma majanduse üldise seisukorra kohta. Seejuures on huvitavaks võrdluseks asjaolu, et samal ajal, kui paljujälgitud Baltic Dry Index tegi juunis läbi suure languse, kasvas Singapuri sadamast transporditud lasti kogus, mida väljendab ka allpool toodud graafik. Jaanuarist maini kasvasid viie kuu kaubaveomahud Singapuri sadamas 7.6% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Allikas: Singapuri Valitsuse koduleht

Kuna sadam mängib Singapuri majanduses väga olulist rolli, siis võib sadama heaolu pidada Singapuri majanduse tervise hindamisel väga oluliseks indikaatoriks. Millenniumi algusest alanud tõusu Singapuri majanduses on pidevalt saatnud kasvavad sadama transpordimahud. Seepärast on alust arvata, et juunis tõusnud transpordi koguste suurenemine toetab samuti analüütikute poolt oodatud Singapuri majanduse kasvu. Singapuri majandusele saab panustada USA börsil kaubeldava fondi kaudu, mille sümboliks on EWS. Allpool on välja toodud Singapuri aktsiate liikumine viimase aasta jooksul.

Allikas: StockCharts.com

Võrdluseks ka Hiina aktsiatele panustamiseks loodud Hongkongi börsilkaubeldava fondi (EWH) selle aasta aktsiagraafik.

Allikas: StockCharts.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon