Baidu aktsia jätkuvalt kuum - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Baidu aktsia jätkuvalt kuum

Kristiina Kirtsi

22.07.2010 17:11

Viimasel ajal palju tähelepanu tekitanud Hiina internetiettevõte Baidu.com (BIDU) teatas eile peale turgude sulgemist 30. juunil lõppenud teise kvartali tulemused. Internetikasutajate kiire kasv Hiinas ning Baidu suurima konkurendi Google’i tagasilöögid andsid ettevõttele võimaluse ületada analüütikute ootusi.

Ettevõtte nimi „Baidu“ on tuletatud 800 aastat tagasi kirjutatud luuletusest ning see kirjeldab järjepidevat ideaali otsingut. Nimi ühtib väga hästi ettevõtte tegevusega, kuna eesmärgiks on pakkuda inimestele parimat lahendust informatsiooni otsimiseks.

Tehnoloogiaettevõtte teise kvartali majandustulemused rohkem kui kahekordistusid võrreldes aastataguse sama kvartali tulemustega. Baidu teise kvartali müügituluks kujunes 1,914 miljardit Hiina jüaani, mis on 74,4% rohkem kui 2009. aasta vastaval perioodil ning 47,9% rohkem kui 2010. aasta esimeses kvartalis. Ettevõtte teise kvartali puhaskasum oli 837,4 miljonit jüaani, mis on 118,5% rohkem kui 2009. aasta vastaval perioodil ning 74,3% rohkem kui 2010. aasta esimeses kvartalis (1 jüaan = $0.1475 või 1 jüaan = 1.8EEK) Koheselt peale tulemuste avaldamist reageeris aktsia numbritele ca 4%lise tõusuga.

Allikas: Baidu majandusaruanne

Teise kvartali 75% müügitulu kasv tuli peamiselt 25% kliendibaasi kasvust yoy. Ettevõte loodab ka järgmistel kvartalitel klientide arvu kasvatada. Headele tulemustele aitasid veel kaasa ka jalgpalli MM-ist tingitud suurem liiklus, nõrk konkurents, suuremad tulud reklaamist ning Phoenix Nest lahendus (Phoenix Nest kuvab otsingumootorisse sõnu toksides lehe paremas ääres makstud linke, võimaldab paremini reklaami otsituga seostada ja annab reklaami tellijatele ligipääsu statistiliste funktsioonidele. Sellest on pikemalt kirjutatud siin). Positiivselt mõjus kogutuludele ka netilehe liikluse haldamise kulude (TAC). Liikluse haldamise kulud vähenesid 16% võrreldes 2009. aasta teise kvartaliga ning 13,2% võrreldes 2010. aasta 1 kvartaliga.

Analüütikud ootavad Baidult järgnevate aastate jooksul väga agressiivset kasvu. Näiteks Morgan Stanley prognoosib 2010.aastal puhaskasumi kasvuks 114%. Kuna BIDU aktsiad kauplevad hetkel ca 120x 2009. aastal näidatud kasumit, ca 57x 2010. aasta oodatavat ja ca 37x 2011. aasta oodatavat konsensuskasumit, siis ei jää BIDU investoreil muud üle, kui loota üliagressiivse kasvu jätkumisele. Kasvu pidurdumise korral oleks tulemuseks aktsiahinna kiire tulemine allapoole.

Allikas: Morgan Stanley

Ettevõte toob oma majandusaruandes välja, et loodab kolmandas kvartalis genereerida müügitulu vahemikus 2,20-2,26 miljardit jüaani (72-77% yoy). Muuhulgas teatas Baidu finantsjuht, et järgmistes kvartalites jätkab ettevõte agressiivselt investeerimist uurimisse ja arendusse (R&D), müüki ning infrastruktuuri, et olla innovaatiline ning toetada ettevõtte kasvu.

Alates 2009. aasta algusest on aktsia liikunud tõusujoones ning kaupleb praegu 52 nädala tipu lähedal. Goldman Sachs tõstis peale tulemusi hinnasihi varasema $76 pealt $90-nining jätkab ostusoovitusega. Wall Streeti kõrgeima hinnasihiga on väljas Susquehanna, kes on BIDU aktsiate õiglaseks väärtuseks hinnanud $101. Optimistlikke tulevikuprognoose võib hajutada Google’i kokkulepe Hiina valitsusega, tänu millele muutub konkurents ettevõtte jaoks tugevamaks (praegu on turuosad vastavalt 70,8% Baidu ning 27,3% Google) ning turukasv konkurendi arvelt võib aeglustuda. Samas võivad üllatada ka konkurendid Tencent ning Alibaba.

Baidu.com (BIDU) viimase aasta aktsiagraafik: 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon