Valuutaturu nädala eelvaade: Dollar ja jeen alustasid nädalat langusega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Dollar ja jeen alustasid nädalat langusega

Risto Sverdlik

13.09.2010 12:55

USA dollar ja Jaapani jeen alustasid nädalat langusega, tingituna Hiina majanduse tugevatest näitajatest ja vastu võetud Basel III finantssektori regulatsioonidest, mis andsid toetust riskantsematele varaklassidele.

Dollar

USA dollar lõpetas möödunud suhteliselt sündmustevaese nädala kergelt kõrgemal kõikide peamiste valuutade suhtes. USA majandusnäitajad on tulnud viimasel ajal paremad, mis lubavad suurenenud volatiilsust alanud nädalaks. Viimased nädalad stabiilset tõusu näidanud S&P 500 indeks ning mitmekuuline USA dollari langustrend viitavad dollari languse potentsiaalsele jätkumisele. Finantsturgude habras taastumine võib samas kiiresti vankuma lüüa ning safe-haven dollarile uuesti toetust pakkuda.

Alanud nädal pakub avaldatavate makroandmete osas mitmeid olulisi sündmusi, mis võivad dollari liikumisele suurema panuse anda. Tähtsamateks makronäitajateks on teisipäeval avaldatavad jaemüügi tulemused, kolmapäevased tööstustoodangu näitajad, reedesed tarbija- ja tootjahinnaindeksid ning Michigani ülikooli usaldusindeks. Jaemüügi tulemused võivad dollarile eriti suurt mõju omada, lähtudes selle traditsiooniliselt suurest efektist S&P 500-le ja üldisele riskisentimendile. Hinnaindeksite mõju võib samuti suur olla, kuna nende põhjal vormitakse turgude ootused Fedi edasiste monetaarpoliitiliste otsuste suhtes.

USA dollar sattus müügisurve alla kui Fed teatas ja rakendas „kvantitatiivse lõdvendamise“ programmi, mille eesmärgiks oli rahapakkumise suurendamine, vältimaks deflatsiooniriski. Fedi juht Ben Bernanke on avalikult arutanud mitmeid võimalikke mooduseid majanduse taastumise turgutamiseks ja hinnastabiilsuse tagamiseks. Kui hinnaindeksid tulevad oodatust madalamad, võib Fed käivitada uue programmi, viies ühtlasi allapoole ka dollarit.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Tänu taastunud riskisoovile alustas euro eelmist nädalat kõrgemal, kuid see lõppes otsa sama kiirelt nagu see oli tekkinudki. Wall Street Journal’i artikkel Euroopa pankade stressitesti tulemustest tõstis mured eurotsooni finantssektori stabiilsuse ümber taaskord päevakorda ning euro kauples terve nädala dollari ja teiste peamiste valuutade suhtes madalalamal. Alanud nädal näitab aga taas riskisoovi taastumist tänu oodatust parematele Hiina majandusnäitajate tulemustele ning Basel III finantssüsteemi reguleerivale kokkuleppele. Euro alustas uut nädalat dollari vastu 0,9% kõrgemal, kaubeldes esmaspäeva hommikul $1,2820 taseme juures.

Kuigi euro saab taastunud riskisoovist kenasti tuge, ei saa jätta tähelepanuta eurotsooni fundamentaalseid probleeme. Kõige olulisemaks probleemiks on jätkuvalt euroala riikide ühelt poolt fiskaalolukorra küsimus ning teiselt poolt majanduskasvu taastumine. Iirimaa ametnikud on kinnitanud, et neil jagub vahendeid riigiaparaadi rahastamiseks 2011. aasta juunini, kuid iseasi on see, kas ja mis määral on Iirimaa valitsus arvestanud pankade päästmiseks kuluva kogusummaga. Kreeka fiskaalolukord on samas veelgi hullem, kuna riiki ootab ees kõikide abipakettide tagasimaksmise vajadus tulevikus, mis tähendab lõppkokkuvõttes vältimatut vajadust riigi tulud ja kulud tasakaalu saada.

Käesoleval nädalal on Euroopas avaldamisel eurotsooni juulikuu tööstustellimuste andmed, millelt Morgan Stanley analüütikud ootavad 0,8% kasvu. Lisaks avaldatakse nii eurotsooni kui Saksamaa ZEW majandussentimendi indeksid. Kolmapäeval avaldatakse eurotsooni THI, mis aastases lõikes peaks näitama 1,6% kasvu. Reedel ilmub veel Saksamaa tootjate hinnamuutuse andmed.

EUR/USD

Naelsterling

Naelsterling jäi peamiste valuutade vastu kauplema suhteliselt kitsasse vahemikku kui Inglismaa keskpank jättis eelmisel nädalal intressimäärad 18. järjestikkusel kuul muutmata 0,5% peale. Muutmata jäeti ka varasoetusprogrammi mahud £200 miljardi peale, mille kaudu süstib keskpank majandusse likviidsust. Inflatsioonisurve on tõstatanud võimaluse, et intressimäära tõus võib tulla järgmise aasta alguses. Samas kui tarbijahinnad jätkavad aeglasemat kasvu, ei saa välistada uut „kvantitatiivse lõdvendamise“ programmi.

Keskpank võib tunda lisasurvet majanduse turgutamiseks ka tänu vähenenud välisnõudlusest tingitud suurenenud kaubandusbilansi puudujäägile. Samas juulis 0,3% kasvanud tööstus- ja tootmissektori toodangumahud on vähemalt esialgu aidanud kummutada topeltpõhjaga majanduslanguse toimumise tõenäosust.

Alanud nädal on Suurbritanniast tulevate makronäitajate osas oluline ja võib näha volatiilset liikumist naelsterlingis. Teisipäeval avaldatakse kinnisvarasektori andmed ja tarbijahinnaindeks. Kolmapäeval ilmuvad töötusemäära ning abirahataotlejate andmed. Reedel ilmub tarbijausalduse indeks.

GBP/USD

Jaapani jeen

Jaapani jeen tegi eelmisel nädalal USA dollari vastu uue 15 aasta tipu, saavutades kolmapäeval ¥83,33 taseme. Jeeni tugevnemine võib jätkuda, kuna Jaapani keskpank ei ole veel otsustavat sammu valuutaturgudele sekkumiseks ette võtnud. Nö „verbaalne sekkumine“ pole seni veel tulemusi andnud.

Jaapani valitsus avalikustas ¥915-miljardilise uues stiimulprogrammi, et turgutada sisemajandust ning fiskaalpoliitika laiendamine võib esialgu keskpanga jätta valuutaturgudel kõrvalvaataja rolli. Samas ei ole kuhugi kadunud ei keskpanga ega valitsusametnike suulised ähvardused jeeni tugevnemise takistamiseks. Lisaks oodatakse turgudel valitsuselt veel teisigi monetaarpoliitilisi lõdvendamisi.

USD/JPY

Nädala olulisemad sündmused:

Valuutapaarid kell 12.55:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon