Kas Apple peaks hakkama dividende maksma? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas Apple peaks hakkama dividende maksma?

Vallo Lees

16.09.2010 11:05

Kindlasti ei kahtle keegi Apple’i edus. Ettevõte püstitab iga kvartaliga järjest suuremaid iPhone’ide, iPadide, iPodide müüginumbreid ning ka ettevõtte kasum kasvab jõudsalt. Ettevõtte $46 miljardi suurune rahahunnik on aga mitmed analüütikud viinud arvamuseni, et kätte on jõudnud aeg dividendide maksmiseks või aktsiate tagasiostuprogrammi käivitamiseks.

Viimati maksis Apple dividende 1995. aastal, kuid eelistas siis keskenduda kasvule, et püsida konkurentsis tugevate nimedega nagu Microsoft. 15 aastat hiljem on ettevõte jõudsalt kasvanud ning kasumit genereerinud ning nüüd laiutab Apple bilansis $45.8 miljardi väärtuses raha ja likviidseid väärtpabereid. S&P 500 indeksisse kuuluvatest ettevõttest on vaid 49 turukapitalisatsioon eelpoolmainitud summast suurem. Kõrvalolevalt pildilt on näha, et ilma preemiat maksmata oleks Apple’il ülevõtmiseks valida 451 S&P 500 ettevõtte vahel ning juhul kui makstakse 20% preemiat on ülevõtukandidaate 439. Mida Apple selle üüratu rahahulgaga teha plaanib?

Selle küsimuse esitas avalikus pöördumises Apple juhtkonnale augusti keskpaigas austatud Stanford C Bernstein riistvara analüütik Toni Sacconaghi. Apple on teinud suurepärast tööd, luues uusi ja populaarseid tooteid nagu iPhone ja iPad, uuendades olemasolevaid tooteid ning saavutanud lojaalse ja kasvava kliendibaasi. Selle tulemuseks on 10 kordne kasumikasv ja Apple aktsia kallinemine 487% viimase viie aasta jooksul (nagu näha allpool oleval graafikul), keskmine turu tulusus on selle ajal olnud -1%. Samuti on ettevõtte kasvuperioodi jooksul säilitanud finantsdistsipliini ning hoidnud kulusid kontrolli all. Analüütiku sõnul on aga murettekitav ettevõtte järjest kasvav raha hulk ning Apple soovimatus aktsionäridele osa sellest tagastada või selgitada, kuidas ettevõte seda kasutada plaanib. Viimase nelja kvartali jooksul on ettevõtte vabad rahavood olnud $14.3 miljardit ning Sacconaghi prognoosib, et 2011. majandusaastal genereerib ettevõte ligi $20 miljardit vaba rahavoogu. Seega soovitab analüütik ettevõttel kaaluda dividendide maksmist või aktsiate tagasiostuprogrammi käivitamist koos pikaajalise plaaniga, kus põhjendatakse, kuidas ettevõte vaba raha kasutab.

           Allikas: Bloomberg

Toni Sacconaghi sõnul on praegune rahatase rohkem kui piisav äritegevuse käigushoidmiseks. Tema hinnangu kohaselt on Apple’il vaja maksimaalselt ca $10 miljardit, et finantseerida äritegevust, mis jätaks ettevõttele $36 miljardi väärtuses üleliigset kapitali. Samuti toob analüütik välja madala sularaha pealt saadava tulususe, mis vähendab ettevõtte väärtust aktsionäride silmis. Nimelt teenis Apple oma sularahareservide pealt 0.76% intressi vs oodatav aktsiahinnatõus 11%. Seega on ca 20% Apple turuväärtusest investeeritud madala intressimääraga sularahareservidesse. Järjest suurenev rahahulk tekitab tunde, et ettevõte võib selle kulutada suure ülevõtmise tarbeks, mis aga võib pikas perspektiivis aktsionäride vara väärtust kahandada. Raha jaotamine aktsionäride vahel ja/või läbipaistvam poliitika rahaga ümberkäimise osas aitaks leevendada investorite muret Apple tuleviku tegevuse osas. Samuti meelitaks dividendide maksmine juurde uusi investoreid, kelle põhimõte on investeerida ainult dividende maksvatasse ja läbipaistva rahapoliitikaga ettevõtetesse. Samuti on paljud investorid öelnud, et nad diskonteerivad Apple väärtuse leidmisel suurt rahahulka lähtuvalt sellest, et tõenäosus selle tagastamiseks aktsionäridele on väike.

Analüütik pakub välja kolm võimalust, mida ettevõtte teha võiks. Esiteks ühekordne dividend, teiseks pidevad dividendimaksed ning kolmandaks aktsiate tagasiostuprogramm. Näiteks leiab Sacconaghi, et 4% dividenditulusus nõuaks Apple’ilt 65% eelneva nelja kvartali rahavoogudest, mis jätaks ca $4.5 miljardit üleliigset raha ettevõtte vajaduste, ülevõtmiste ja aktsiate tagasiostu tarbeks. Isegi kui P/E suhe peaks suurenema 50%, tähendaks 4%line dividenditulusus, et dividendide maksed moodustavad 71% 2011. majandusaastal genereeritud rahavoost. See jätab ettevõttele $5+ miljardit üleliigset raha. $30 miljardi suurune tagasiostuprogramm vähendaks emiteeritud aktsiate arvu 13% ning suurendaks sarnase suurusjärgu võrra aktsiapõhist kasumit.

Siiski ei tasu loota, et Apple tormab nüüd kohe dividende maksma. Ettevõtte tegevjuht Steve Jobs ütles veebruaris toimunud aktsionäride koosolekul, et eelistab pigem hoida raha pangas potentsiaalsete ja „julgete“ investeeringute tarbeks selle asemel, et maksta dividende või osta aktsiaid tagasi. Jobs ütles, et see annab tohutu kindluse ja paindlikkuse. Näiteks kui on vaja üle võtta mõni suurem ettevõte, saab Apple välja kirjutada tšeki ega pea laenama palju raha, mis ohustaks tervet ettevõtet.

SeekingAlphas jagab Jobsi seisukohta mitte maksta dividende Andy Zaky. Tema arvates peaks Apple dividendide edasimaksmist edasi lükkama, sest see mõjub negatiivselt ettevõtte turukapitalisatsioonile. Järgmisel aastal saab Apple’st prognooside kohaselt suurima turukapitalisatsiooniga USA ettevõtte, möödudes Exxon Mobilist (XOM). 2012. aastal peaks Apple market cap olema $375 miljardit ning Exxon Mobilil $315 miljardit. Hetkel kõigub olenevalt nafta hinnast viimase kasum aastas $25-$40 miljardi vahemikus, samal ajal peaks Apple 2011. aastal teenima $18-$19 miljardit. Seega peaks suur rahahunnik õigustama Apple’i suurt turukapitalisatsiooni. Exxon Mobil aga investeerib väga suure osa kasumist tagasi ettevõttesse, suurendades aktsia raamatupidamislikku väärtust. Investorid peaksid siiski Apple’it kõrgemalt hindama, sest ettevõtte raha ja kasumi kasvumäär ületab kindlalt Exxoni vastavat näitajat ning 2012. aasta lõpuks peaks Apple’il olema $100 miljardit raha ning kasum võrreldav Exxon Mobiliga. Analüütiku hinnangul mõjub raha tagastamine aktsionäridele Apple aktsiale eufooria tõttu lühiajaliselt positiivsena, kuid pärast bilansi analüüsimist peaks aktsia langema. Tema arvates peaks aktsionäridele rohkem kasulikumad olema pealkirjad nagu „Apple raha hulk ületas $100 miljardi piiri“ kui „Apple tagastab aktsionäridele mõned dollarid“. Lõpetuseks üks joonis Apple’i raha hulgast bilansis.

Allikas: CNN Fortune Tech

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon