Tahvelarvutid vallutavad personaalarvutite turgu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tahvelarvutid vallutavad personaalarvutite turgu

Vallo Lees

23.09.2010 08:30

Viimased trendid arvutite turul näitavad laua- ja sülearvutite osakaalu vähenemist PC’de turul. Peasüüdlaseks peetakse kiiresti turgu vallutavat tahvelarvutite võidukäiku eesotsas muidugi Apple iPadiga. Analüütikute sõnul moodustavad tahvelarvutid 2015. aastaks ligi veerand PC’de müügist.

Personaalarvutite turg liigub küll tõusvas joones, kuid hiljuti on mitmed analüütikud ja ka ettevõtted kasvutempo prognoose kärpinud. Näiteks langetas maailma suurim arvutikiipide tootja Intel oma müügitulude prognoosi $11.2-$12 miljardi pealt $10.8-$11.2 miljardi peale, viidates oodatust nõrgemale PC turule seoses tarbija nõrkusega. J.P. Morgani analüütik Christopher Danely on samuti hoiatanud nõudluse järsu kukkumise eest, viidates Taiwani nõrkadele tellimusnumbritele. Augusti alguses ütles ka Internatinal Data Corp., kes ennustab käesoleva aasta PC’de protsessorite müügi kasvuks 19.8%, et teisel poolaastal on kasv võrreldes aastataguse ajaga väiksem kui see oli 2010. aasta esimesel poolel.

31. augustil langetas personaalarvutite teise poolaasta müügiprognoosi ka analüüsiettevõte Gartner. Põhjuseks ebakindel väljavaade majanduse osas nii USAs kui ka Euroopas. Nimelt ootab turuanalüüse avaldav ettevõte 2010. aasta teiseks pooleks PC’de müügi kasvuks 15.3%, mis on kahe protsendipunkti võrra vähem kui eelnev prognoos. Gartneri analüüsi kohaselt peaks 2010. aastal müüdama maailmas 367.8 miljonit personaalarvutit, mis on 19.2% rohkem kui eelmisel aastal müüdud 308.3 ühikut. Analüütikute sõnul ei ole mingit kahtlust, et eratarbijate nõudlus on vähenenud ning sama lugu võib-olla ka äriklientide seas. Eriti suur on hirm arenenud turgude kasvu aeglustumise ees. Siiski ei saa ettevõtted oma arvutiparkide uuendamist enam kaua edasi lükata, sest praegu kasutuses oleva arvutibaasi vanus on Gartneri analüütikute sõnul kõigi aegade kõrgeimal tasemel. Ettevõtted, kes lükkavad asendusprotsessi edasi riskivad töötajate võõrandamisega praegustest süsteemidest, koormavad ennast kõrgemate tugiteenuste arvetega ning lõppude lõpuks kujuneb üleminek Windows 7’le kallimaks. Seetõttu peaksid ettevõtted oma arvutiparki uuendama pigem varem kui hiljem, mistõttu võib paari järgneva kvartali jooksul oodata PC’de uuendustsükli õitsele puhkemist.

Viimastel aastatel on tööstusharusiseselt hitiks kujunenud kompaktsed sülearvutid (notebooks või siis mini-notebooks ehk netbooks). Siiski on Gartneri analüütiku Raphael Vasquezi sõnul notebookide aeg möödas, sest tarbijad on aru saanud, et need ei ole just kõige paremad tavalise sülearvuti asendajad. 2010. aasta teises kvartalis kukkus kompaktsete sülearvutite osakaal kaasaskantavate personaalarvutite müügist alla 18%, 2009. aasta lõpus oli vastav näitaja ligi 20% ning 2014. aastaks peaks notebookide osakaal langema 10%ni. Alljärgneval joonisel on välja toodud USA notebookide müügi yoy kasv.

Allikas: Morgan Stanley Research

Kuid asi pole mitte ainult selles, et notebookid ei asenda sülearvutit, vaid ka järjest suurenevas tahvelarvutite osakaalus. Morgan Stanley, kes langetas 2010. aasta PC müügikasvu prognoosi 15% pealt 13% peale ja 2011. aasta kasvunumbrid 13% pealt 8% peale, näeb tahvelarvutites uut turujõudu. Nimelt kergitati järgmise aasta tahvelarvutite müügiprognoos 37 miljoni ühiku pealt 50 miljoni ühikuni ning nende hulgast peaksid 30 miljonit tükki olema iPadid. Allpool on toodud ka Morgan Stanley personaalarvutituru prognoos, kus sinine tulp on sülearvutid, roheline lauaarvutid ja kollane tahvelarvutid. Analüütikute sõnul on langev notebookide/netbookide müük märk sellest, et eratarbijad on vahetamas viimased tahvelarvutite vastu. Lühiajaliselt on Morgan Stanley arvates ettevõtete laua- ja sülearvutite nõudlus suur, seoses Windows 7’le üleminekuga, kuid tahvelarvutid hakkavad tungima ka sellesse segmenti. Apple teatas hiljuti, et pooled Fortune 500 ettevõtetest testivad või juba kasutavad oma igapäevatöös iPadi. Suurima elektroonikakaupade jaemüüja Best Buy tegevjuht ütles, et nende hinnangul vähendab iPad kompaktsete sülearvutite müüki ca 50%. Tema sõnul on klientidel poodi astudes mingi kindel hinnavahemik, mille eest soovitakse sülearvuti osta ning iPad jääb tavaliselt antud vahemiku alumisse äärde.

Allikas: Morgan Stanley Research

Tahvelarvutite ajastu on alles alanud, kuid juba praegu ennustab Forrester Research, et tahvelarvutite müük Ühendriikides ületab netbookide müügi 2012. aastal ning 2013. aastal peaks tahvelarvuteid müüdama rohkem kui lauaarvuteid. Prognoosi kohaselt müüakse käesoleval aastal 3.5 miljonit tahvelarvutit ning 2015. aastaks peaks see number küündima 20.4 miljonini. Siiski võib 2010. aasta prognoos olla tagasihoidlik, sest 80 päevaga müüdi juba 3 miljonit iPadi. Lauaarvutite müük peaks aga käesoleva aasta 18.7 miljoni ühiku pealt langema 15.7 miljonini 2015. aastaks. Nagu allolevalt jooniselt näha, peaks tahvelarvutite osakaal müüdud arvutite seast tõusma selle aasta 6% pealt 2012. aastaks 18% peale. Järgneval aastal ületab müüdud tahvelarvutite arv lauaarvutite oma ning 2015. aastaks on tahvelarvutite müügi osakaal prognoosi kohaselt 23%. Igatahes näitab suur huvi iPadi vastu, et tarbijate eelistustes on muutumas ning netbookide ajastu võib läbi olla.

Allikas: Forrester Research

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon