Valuutaturu nädala eelvaade: Fedi valmisolek QE2-ks viis dollari langusse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Fedi valmisolek QE2-ks viis dollari langusse

Risto Sverdlik

27.09.2010 12:14

Föderaalreserv andis möödunud nädalal mõista, et nad on vajadusel valmis käivitama uut "kvantitatiivset lõdvendamise" programmi (QE2). Potentsiaalselt võib see juhtuda juba novembris. Euro tõusis dollari vastu viie kuu tippu, hoolimata eurotsooni majanduse taastumise aeglustumisest. Jeen on vaatamata keskpanga sekkumisele endiselt tugevust näitamas.

USA dollar

Möödunud nädala olulisim sündmus oli Föderaalreservi intressimäära otsus ja sellega kaasnenud kommentaarid, milles anti mõista, et kui vajadus peaks tekkima, on keskpank valmis käivitama uut likviidsusprogrammi (ehk teisisõnu trükkima juurde suuremas koguses uut raha). Kuigi üldiselt jäid Fedi väljavaated majanduse taastumise suhtes endiselt pessimistlikuks, muutus nende seisukoht inflatsiooni osas. Nimelt toodi välja, et inflatsioonimäär on nende arvates liiga madal ning uue likviidsusprogrammi üheks eesmärgiks oleks just inflatsiooni suurendada.

Sellest lähtuvalt ei maksa lähikuudel oodata, et uue programmi käivitamise eeldusena peaksid majandusnäitajad (drastilisest) halvenema, vaid piisab kasvõi sellest, kui hinnaindeksid püsivad stabiilsena praegustel tasemetel. Kuigi Fed justkui valmistas oma kommentaaridega turge ette, ei tähenda see veel seda, et programm ilmtingimata käivitatakse. Peamiseks põhjuseks on garantii puudumine, et veelgi madalamad intressimäärad suudaksid majandust turgutada ja töötusmäära alandada.

Kuigi uut likviidsusprogrammi pole veel käivitatud, piisas turgudele pelgalt keskpanga signaalist, et võimalus on lähiajal selleks suurenenud. Kuigi dollar on olnud languses juba augusti lõpust, sulgus dollari indeks reedel 79,48 punkti juures – madalaim tase alates käesoleva aasta veebruarist. Kuld, hõbe ja aktsiaturud seevastu lõpetasid nädala väga võimsalt.

Alanud nädalal on USA makronäitajatest fookuses reedel avaldatav ISM indeksid, mis näitasid eelmisel kuul üllatuslikku tõusu, kuid käesoleval kuul oodatakse kerget langust. Reedel avaldatakse veel erakulutuste ja -sissetulekute raport ning Michigani ülikooli usaldusindeks. Teisipäeval ilmub tarbijausalduse indeks ja neljapäeval tööturu raport ning II kvartali SKT andmed.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Eelmisel nädalal sattusid tähelepanu alla taaskord võlakriisis vaevlevad Euroopa riigid, eelkõige Iirima ja Portugal, mille võlakirjade tulusused, võrrelduna Saksamaa võlakirjadega, laienesid uute rekorditeni. Lisaks kummitab Iirimaad pangandussektori probleemid, mis ähvardavad anda eelarve tasakaalustamise plaanidele tõsise tagasilöögi. Eelmise nädala makroandmed näitasid eurotsooni majanduse taastumiseses aeglustumise märke. Hoolimata eeltoodust sai euro siiski tuge ning lõpetas nädala dollari suhtes 3,3% kõrgemal, saavutades 5 kuu kõrgeima taseme $1,3494 juures.

Alanud nädala on tähelepanu suunatud inflatsiooninäitudele. Nii Saksamaa kui terve eurotsooni inflatsioonimäär saab olema ootuste kohaselt kõrgem kui eelmisel kuul. Kolmapäeval avaldatakse eurotsooni ärikliima ja tarbijausalduse indeksid. Neljapäeval ilmub Saksamaa töötusmäär, mis jääb konsensuse järgi püsima 7,6% peale. Reedel ilmub veel Saksamaa ja eurotsooni PMI tootmisindeksid.

EURUSD

Naelsterling

Naelsterling tegi reedel USA dollari vastu uue poolteise kuu tipu $1,5815 juures ning potentsiaalselt on oodata kursi edasist tugevnemist. Teisest küljest on alanud nädalal oodata Suurbritannia makronäitajate halvenemist, mis võib naelsterlingi tõusule pidurit tõmmata.

II kvartali SKT lõplik näit saab ootuste kohaselt olema 1,7%, samal ajal kui ettevõtete investeeringud langesid samal perioodil 1,6%. Lisaks on oodata Inglismaa keskpanga HEW – kinnisvarasektorivälised laenud – langust £2,9 miljardi ulatuses. Kinnitatud kodulaenud suurenesid augustis ootuste kohaselt 47 tuhande võrra; juulis oli vastav näit 48,7 tuhat. Kui antud andmed tulevad vastavalt ootustele (või kehvemad), mis vihjab majanduse kasvuväljavaadete nõrgenemisele, satub naelsterling suure tõenäosusega surve alla. Uut nädalat on naelsterling alustanud kerge langusega.

GBPUSD

Jaapani jeen

Pärast üleeelmise nädala Jaapani keskpanga sekkumist valuutaturgudele, mille tulemusena jeen odavnes dollari vastu ¥85,92 tasemeni, on jeen jätkanud vaikselt taastumist. Hoolimata reede varahommikusest jeeni odavnemisest on USD/JPY kurss endiselt langemas ning paar kaupleb hetkel ¥84,19 tasemel. Käesoleval aastal on jeen dollari vastu tugevnenud ca 10%.

Alanud nädalal on Jaapanist oodata suhteliselt palju makronäitajaid. Peamine fookus on suunatud II kvartali Tankan ärikliima indeksile, mis avaldatakse kolmapäeval. Täna öösel avaldati ka Jaapani augustikuu kaubandusbilanss, mille ülejääk tuli oodatust väiksem. Neljapäeval ilmuvad Jaapani tööstustoodangu, jaemüügi ja alustatud koduehituste andmed. Reedel avaldatakse veel majapidamiste kulutused, tarbijahinnaindeks ja töötusmäär.

USDJPY

Alanud nädala olulisemad makronäitajad:

Valuutapaarid kell 12.25:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon