Isesugune investeerimisidee - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Isesugune investeerimisidee

Nelli Janson

12.10.2010 09:49

Investorid lähtuvad investeerimisotsuste tegemisel väga paljudest erinevatest kriteeriumitest. Kui kodutöö on tehtud ja ettevõtte potentsiaal leitud, otsitakse oma arvamusele tuge lisaks ka analüütikutelt, kelle igapäevane töö on jälgida kõiki seoseid, mis ühe firma majanduslikku käekäiku võiks mõjutada. Mõnikord võib investeerimissoovitus tulla aga vägagi omapärase avastuse põhjal.

Jutt käib firmast nimega Louisiana Pacific Corp. (LPX), mis on  üks suurimaid OSB (oriented strand board) ehk puitlaastplaatide tootjaid Põhja-Ameerikas ja eelmise nädala reedel tulid Credit Suisse analüütikud välja üsna huvitava teooriaga. CSFB analüüsimajal on LPX aktsia katmisel juba omajagu kogemusi ning siiani on nad firma käekäiku ka päris hästi ette ennustada osanud.

Aprillis kirjutasin firmast lähemalt ja siis andsid CS analüütikud aktsiale „Osta“ soovituse koos $14 hinnasihiga. Tookord tekitas soovitus ka hulgaliselt ostuhuvi, kuid siiski  lühiajaliselt, sest vaatamata ettevõtte potentsiaalile on puidutööstus siiski mõjutatud ehitussektoris toimuvast ning paraku juurde kerkib uusi elamispindasid pigem loius tempos.

Kuna Credit Suisse analüütikud on nii järgmiseks kui ka ülejärgmiseks aastaks ehitussektori prognoose kärpinud, siis puudutab see tahes tahtmata ka LPX-i ja seetõttu alandatakse ka aktsia hinnasihti $14 pealt $12 peale, kinnitades endiselt „Osta“ soovitust. Kuid nüüd tähelepanu, sest antud juhul pole pelgalt tegemist tavapärase prognooside korrigeerimisega.

Jutu iva peitub hoopis ajaloolisel mustril. LPX on olnud iseseisev ettevõte juba 37 aastat ja alates 1973. aastast, kui Louisiana-Pacific lõi lahku Georgia Pacifiust (spin-off) on firma aktsia  kaubelnud oma oktoobrikuisest hinnatasemest järgmise poole aasta jooksul alati kõrgemale. Fenomenaalseks teeb selle nähtuse aga asjaolu, et sama mustrit on aktsia järginud absoluutselt iga aasta ehk siis viimased 37 aastat järjest, ignoreerides samal ajal nii turu meeleolusid kui ka maailmamajanduse olukorda.

Sellest lähtuvalt usuvad Credit Suisse analüütikud, et vaatamata ehitussektori tegevuse aeglustumisele lähiaastatel, kordab LPX aktsia oma igal sügisel algavat teekonda ning järgmise aasta maiks jõuab $12 hinnatasemeni.  

Allolevas tabelis on analüütikud ka graafilisel kujul ära toonud tootluse suuruse, mis LPX  on pakkunud neile investoritele, kes aegade jooksul ostsid firma aktsiaid oktoobris ning müüsid järgmise aasta kevadel.

                            Allikas: Credit Suisse

Mitte vähem tähelepanuväärsem pole fakt, et LPX on kõne all oleval perioodil peaaegu alati esinenud paremini ka turust. Vastavad võrdlused on näha ka graafilisel kujul allolevas tabelis.

                     Allikas: Credit Suisse

Nagu kõigi investeerimist puudutavate soovituste puhul ei tasu ka nimetatud soovitust pimesi järgida, kuigi peab ütlema, et see on üks omapärasemaid, mida ma olen näinud. Kui mitte midagi enamat, siis jälgimist on see kindlasti väärt ja kevadel saab näha, kas LPX aktsia peab traditsioonidest lugu ka seekord.

                     Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon